Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Restaurant Waiter Job Description
restaurant-waiter-job-description

Restaurant Waiter Job Description

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos JOB DESCRIPTION 4 Mins Read

Restaurant Waiter Job Description ή αλλιώς περιγραφή της θέσης του σερβιτόρου εστιατορίου είναι ένα έντυπο που καθορίζει τις ευθύνες και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο κατάλληλος υποψήφιος.

Ο σερβιτόρος ενός εστιατορίου είναι αυτός που μπορεί να απογειώσει ή να θάψει μια γευστική εμπειρία, Παρέχει προσεκτικά τις υπηρεσίες του διασφαλίζοντας ότι οι θαμώνες θα περάσουν τέλεια. Ο ρόλος του όμως εκτείνεται πολύ πέρα από τη λήψη παραγγελιών και την παράδοση του φαγητού.

Ακολουθεί μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των ευθυνών και των προσόντων που συνήθως σχετίζονται με τη θέση του σερβιτόρου εστιατορίου:

Ευθύνες του Restaurant Waiter

Χαιρετισμός και κάθισμα επισκεπτών: Το πρώτο σημείο επαφής για τους πελάτες είναι οι σερβιτόροι που τους καλωσορίζουν θερμά καθώς μπαίνουν στο εστιατόριο, συνοδεύοντάς τους στα τραπέζια τους.

Γνώση του μενού: Ο σερβιτόρος πρέπει να έχει πλήρη κατανόηση του μενού, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών, των μεθόδων προετοιμασίας. Επίσης θα πρέπει να είναι ενήμερος για την ύπαρξη τυχόν ειδικών προωθητικών ενεργειών. Θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει συστάσεις και να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με διατροφικούς περιορισμούς ή προτιμήσεις.

Λήψη παραγγελιών: Λαμβάνοντας τις παραγγελίες ο σερβιτόρος, πρέπει να καταγράφει με ακρίβεια τις προτιμήσεις, τα ειδικά αιτήματα και τις τροποποιήσεις. Θα πρέπει να είναι προσεκτικός στη λεπτομέρεια.

Σερβίρισμα φαγητού και ποτών: Ο σερβιτόρος είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών στο σωστό τραπέζι, διασφαλίζοντας ότι τα γεύματα παρουσιάζονται ελκυστικά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Πρέπει επίσης να γνωρίζει τις προσφορές που υπάρχουν σε κρασί και λοιπά ποτά, να βοηθά τους πελάτες με επιλογές και είναι σε θέση να γνωρίζει βασικές αρχές του Wine pairing

Μπορεί να σας αρέσει:  Barista Job Description

Πρόβλεψη αναγκών: Η διαισθητική κατανόηση των αναγκών των πελατών είναι απαραίτητη. Ο σερβιτόρος θα πρέπει να ελέγχει προληπτικά τα τραπέζια, να ανανεώνει τα ποτά, να καθαρίζει τα άδεια πιάτα και να αντιμετωπίζει έγκαιρα τυχόν ανησυχίες ή αιτήματα.

Χειρισμός πληρωμών: Ο σωστός χειρισμός των πληρωμών είναι μια κρίσιμη πτυχή του ρόλου του σερβιτόρου. Αυτό περιλαμβάνει την παρουσίαση του λογαριασμού, την επεξεργασία των συναλλαγών με πιστωτική κάρτα ή μετρητά και τη σωστή επιστροφή στα ρέστα όπου χρειάζεται.

Διατήρηση της Καθαριότητας: Ο σερβιτόρος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της καθαριότητας και της τάξης στο πόστο του αλλά και γενικότερα, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της επανατοποθέτησης των τραπεζιών, της ανανέωσης των προμηθειών και της διασφάλισης ενός τακτοποιημένου περιβάλλοντος στο εστιατόριο.

Συνεργασία της ομάδας: Η συνεργασία με το προσωπικό της κουζίνας, τις hostess ή τους hosts και τους άλλους σερβιτόρους και βοηθούς, είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εστιατορίου. Οι σερβιτόροι πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους συναδέλφους για να συντονίζουν τις παραγγελίες, να διαχειρίζονται αλλαγές στο τραπέζι και να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της βάρδιας.

Προσόντα του Restaurant Waiter

Άριστες δεξιότητες επικοινωνίας: Η ισχυρή λεκτική επικοινωνία και οι διαπροσωπικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την επαφή με τους πελάτες και την αποτελεσματική συνεργασία με τους συναδέλφους.

Προσανατολισμός στην εξυπηρέτηση πελατών: Το πάθος για τη φιλοξενία και η αφοσίωση στην παροχή εξαιρετικής εξυπηρέτησης πελατών είναι θεμελιώδη χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου σερβιτόρου.

Προσοχή στη λεπτομέρεια: Οι σερβιτόροι πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, να καταγράφουν με ακρίβεια τις παραγγελίες, να εκπληρώνουν ειδικά αιτήματα και να διατηρούν πρότυπα ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της γαστρονομικής εμπειρίας.

Μπορεί να σας αρέσει:  Food & Beverage Manager Job Description

Αντοχή και ευελιξία: Ο ρόλος του σερβιτόρου μπορεί να είναι σωματικά απαιτητικός, απαιτώντας την ικανότητα να στέκεται όρθιος για μεγάλες περιόδους και να ελίσσεται σε πολυσύχναστους χώρους εστίασης με χάρη και ευκινησία.

Επαγγελματισμός: Οι σερβιτόροι πρέπει να παρουσιάζονται με κομψό και επαγγελματικό τρόπο, τηρώντας ισορροπία ανάμεσα στον επαγγελματισμό και την οικειότητα, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις αξίες και τη φιλοσοφία του brand στο οποίο εργάζεται.

Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Η ικανότητα γρήγορης σκέψης και επίλυσης ζητημάτων με ήρεμο και επινοητικό τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση στο δυναμικό περιβάλλον ενός πολυάσχολου εστιατορίου.

Συνοψίζοντας, το Restaurant Waiter Job Description αποδεικνύει οτι ο ρόλος του σερβιτόρου είναι πολύπλευρος, περιλαμβάνοντας πτυχές της φιλοξενίας, της γνώσης υλικών και γεύσεων και της ομαδικής εργασίας. Με δέσμευση για αυθεντική φιλοξενία και γνήσια επιθυμία να δημιουργήσουν αξέχαστες εμπειρίες, οι σερβιτόροι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής επιτυχίας και της φήμης μιας επιχείρησης.

Image by vecstock on Freepik

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleFood cost του εστιατορίου, πως να το ελέγξεις;
Next Article Restaurant Hostess Job Description
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου. Έχει παρακολουθήσει το "Psychology Of Leadership" μέσω του eCornell - Cornell University. Διαθέτει ακαδημαϊκό τίτλο στο Food & Beverage Management αλλά και στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing. Είναι Director of Food & Beverage και διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση και εκπαίδευση επαγγελματικών ομάδων, στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων HACCP & ISO. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα εισηγητών του Diploma in Food & Beverage Management του IST College. Έχει εργασθεί και συνεχίζει να εργάζεται σε μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 Mins Read

Executive Chef Job Description

3 Mins Read

Room Service Waiter Job Description

3 Mins Read

Restaurant Hostess Job Description

3 Mins Read

Restaurant Captain Job Description

2 Mins Read

Banquet Supervisor Job Description

2 Mins Read

Barista Job Description

2 Mins Read

Bar Manager Job Description

2 Mins Read

Food & Beverage Manager Job Description

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Fish and Chips please! Οι Βρετανοί τουρίστες απαιτούν Αγγλική κουζίνα.
  • Είναι ώρα να κάνεις το personal rebranding σου
  • Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ένας μάνατζερ/ιδιοκτήτης στους πελάτες;
  • Η ομαδική εργασία χτίζεται δεν γεννιέται
  • Ηγεσία και παρακαταθήκη, εσείς για τι θέλετε να σας θυμούνται
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Fish and Chips please! Οι Βρετανοί τουρίστες απαιτούν Αγγλική κουζίνα.
  • Είναι ώρα να κάνεις το personal rebranding σου
  • Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ένας μάνατζερ/ιδιοκτήτης στους πελάτες;
  • Η ομαδική εργασία χτίζεται δεν γεννιέται
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.