Πολλές είναι οι περιοχές που ισχυρίζονται ότι επινόησαν το Leche frita, παρόλα αυτά η προέλευσή του παραμένει ακαθόριστη. Πιστεύεται ότι οι πρώτες εκδοχές αυτού του γλυκού έγιναν από καλόγριες όπου συνήθιζαν να πωλούν αυτές τις γλυκιές λιχουδιές με σκοπό να συντηρήσουν τα μοναστήρια τους.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την επαρχία της Παλένθιας, όπου από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Η επαρχία της Παλένθιας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της αυτόνομης κοινότητας της Καστίλης και Λεόν.
Το Leche frita σημαίνει τηγανιτό γάλα. Η υφή του είναι απαλή και κολλώδης ενώ κάτω από την χρυσή επικάλυψη του εμφανίζεται μια γλυκιά, κρεμώδης γέμιση. Μπορεί να σερβιριστεί κρύο, χλιαρό ή ακόμα και ζεστό. Το ιδανικό είναι να συνδυαστεί με μία μπάλα παγωτού στο πλάι.
Το εσωτερικό του Leche frita είναι ένα μείγμα από γάλα, αλεύρι και ζάχαρη. Το τραγανό κέλυφος του δημιουργείται με αυγά και αλεύρι. Στη συνέχεια τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργηθεί μία ωραία χρυσαφένια κρούστα.
Ανάλογα την περιοχή προστίθενται υλικά όπως κανέλα, ξύσμα λεμονιού, ξύσμα πορτοκαλιού, κ.α. Σήμερα, το Leche frita είναι ένα δημοφιλές street food. Μπορούμε επίσης να το βρούμε σε ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια.
Υλικά
- 950ml πλήρες γάλα
- 25γρ. κορνφλάουρ
- 50γρ. αλεύρι
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
- 2,5ml εκχύλισμα βανίλιας
- 120ml ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- Για το γαρνίρισμα
- ζάχαρη
- κανέλα σκόνη
Μέθοδος παρασκευής
🥘 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορνφλάουρ, τη ζάχαρη και το μισό αλεύρι (25γρ.). Προσθέτουμε 250ml γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
🥘 Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μέχρι να αρχίσει να βγάζει τις πρώτες φουσκάλες.
🥘 Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τη φλούδα λεμονιού και τη βανίλια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να καθίσει για 5 λεπτά εκτός φωτιάς.
🥘 Μετά τα πέντε λεπτά στραγγίζουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
🥘 Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να πήξει αρκετά (αυτή η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά).
🥘 Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια του μείγματος. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο και το αφήνουμε τουλάχιστον για 4 ώρες (θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το μείγμα).
🥘 Βγάζουμε το κρύο μείγμα από το ταψί και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και σε ένα άλλο το αλεύρι (25γρ.).
🥘 Βουτάμε κάθε κομμάτι πρώτα στα χτυπημένα αυγά και στη συνέχεια στο αλεύρι.
🥘 Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κομμάτια για περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά ρίχνουμε ζάχαρη και κανέλα.
🥘 Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά με παγωτό.