Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν παράγει ποτά; Ποιος είπε ότι η tequila είναι μεξικάνικη υπόθεση; Ποιος είπε ότι μόνο το ούζο και το τσίπουρο είναι Made in Greece ;
Είναι γνωστό ότι εδώ και 6500 χρόνια οι Έλληνες παρήγαγαν και απολάμβαναν κρασί στην καθημερινή αλλά και στην θρησκευτική ζωή τους, για χάρη του Θεού Διόνυσου. Από τότε μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά, αλλά το ασίγαστο πάθος για την δημιουργία ποιοτικών αποσταγμάτων δεν έχει σβήσει ποτέ.
Με το να έχεις εθνικά αλκοολούχα ποτά στην κάρτα του bar που διοικείς είναι σίγουρο ότι επιτυγχάνεις μία αξιοζήλευτη επαγγελματική ταυτότητα που διαφοροποιεί το τελικό προϊόν από ανταγωνιστές. Άρα εάν θέλουμε να πωλήσουμε μια εναλλακτική κουλτούρα στην κατανάλωση ποτών τότε πρέπει να εμπιστευτούμε τη διαφορετικότητα των ελληνικών προϊόντων, που έρχονται μόνο από την επιλογή επώνυμων αποσταγμάτων και όχι από τα ανώνυμα χύμα αμφιβόλου ποιότητας.
Τι διαφορετικό λοιπόν να πίνεις μια Margarita με βάση tequila από την Αμοργό.
Ή να την πούμε πιο σωστά Μεκίλα. Φυσικά δεν προέρχεται από την μπλε αγαύη την διάσημη πρώτη ύλη από το Μεξικό αλλά από τα ευρέως γνωστά φραγκόσυκα. Ο Αντώνης Βεκρής έκανε την τρέλα του πραγματικότητα όταν το 2012 λάνσαρε μια λευκή, μία κίτρινη και μία παλαιομένη μεκίλα με το όνομα Αμοργιόν.
Ξεχωριστή μνεία πρέπει να κάνουμε στην δημιουργία ενός μοναδικού brandy από τον Σπύρο Μεταξά που χρονολογείται από το 1888. Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα παλαιωμένο ποτό που μπορεί να αναδύει άρωμα από τριαντάφυλλο και κανέλλα .Ένα απόσταγμα που μπορείς να το απολαύσεις σκέτο σε ένα ποτήρι balloon ή μαζί με tonic ή τέλος βάση για εκπληκτικά cocktails όπως το Brandy Αlexander. Ένας από τους λόγους που είναι παγκοσμίως γνωστό είναι ότι μπορείς να το επιλέξεις σε διαφορετικές παλαιώσεις 3 έτη,5 έτη, 7 έτη, 12 έτη το μοναδικό dry brandy αλλά και το φανταστικό PRIVATE RESERVE.
Άλλο ένα απόσταγμα μέλος της ελληνικής κουλτούρας μας είναι το τσίπουρο. Υπάρχουν πάρα πολύ παραγωγοί που μας δίνουν αυτό το θείο δώρο αλλά εν έτει 2021 η εξέλιξη της ποτογνωσίας προτάσσει την επιλογή ενός τσίπουρου πενταετούς ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από ένα άκρως αρωματισμένο spirit από σταφίδες, δαμάσκηνα, βανίλια αλλά και σοκολάτα, όνομα αυτού το εκπληκτικό Dark Cave του τσίπουρου Τσιλιλή.
Μια ακόμα εξέχουσα προσωπικότητα στο κόσμο των αποσταγμάτων είναι το ούζο, ένα κατεξοχήν ελληνικό ποτό. Πάρα πολύ παραγωγοί συνεχίζουν την παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά. Συνταγές που μπορεί να διαφοροποιούνται, άλλες να έχουν πιο έντονο τον μάραθο άλλες το μοσχοκάρυδο άλλες ακόμα και το κακουλέ αλλά πάντα να επικρατεί ο γλυκάνισος. Την διαφορά όμως την κάνει το γνωστό ούζο Βαρβαγιάννη που προτείνει την απόλαυση του σε διαφορετικούς αλκοολικούς βαθμούς αναλυτικά το πράσινο 42%,το μπλε 46%,το εύζων 47% και η Αφροδίτη 48%.
Ακόμα μία ιδιαίτερη επιλογή έρχεται από την λεβεντομάνα Κρήτη που δεν είναι άλλη από τη περιβόητη τσικουδιά. Ποιος νομίζει ότι μοναστηριακές συνταγές ποτών είναι ξενικό χαρακτηριστικό. Όχι αλκοολούχα ποτά δεν βγάζουν μόνο οι μοναχοί του Grande Chartreuse ή οι Βενεδικτίνοι αλλά και διαμένοντες στην Ιερή Μονή Τοπλού της Σητείας. Όταν η συγκεκριμένη τσικουδιά παράγεται από βιολογικά σταφύλια και όταν η τεχνογνωσία των μοναχών που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μπαίνει στην εξίσωση, τότε έχουμε ένα μοναδικό ποτό με ντελικάτο άρωμα και απίστευτη επίγευση βασισμένο στα γλυκά εσπεροειδή, στο μέλι αλλά και στο μπισκότο.
Το να πάρεις μία παραδοσιακή Αγγλική συνταγή να βάλεις μέσα όλη την ελληνική φύση και να δημιουργήσεις ένα προϊόν που να σπάει το κατεστημένο των βρετανικών gin είναι το ίδιο στο να φτιάχνουν οι Σκωτσέζοι την δικιά μας φέτα. Παρόλα αυτά το Grace gin της ποτοποιίας Αβάντες κατέχει περίοπτη θέση στην κατηγορία non London dry. 50 διαφορετικά βότανα από όλη την Εύβοια στο ποτήρι μας μέσα σε tonic με ένα κομμάτι φλούδας αγγουριού μας βοηθάει να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα της γεύσης που μας δίνει το ροζ πιπέρι, ο κόλιανδρος και η κανέλλα.
Τι καλύτερο λοιπόν για έναν νεοφερμένο επισκέπτη στην Ελλάδα να συνδυάσει την φιλοξενία μας απολαμβάνοντας ένα gin που παράγεται στην χώρα που έχει επιλέξει για διακοπές.
Αλκοολούχα ποτά υπάρχουν πάρα πολλά, ποτά όμως που πάνε σε ένα ανώτερο επίπεδο την λέξη γαστρονομία είναι πραγματικά λίγα. Εάν θέλουμε στους πελάτες που έρχονται στο bar να τους δημιουργήσουμε ξεχωριστές αναμνήσεις που οδηγούν σε διαφορετικές εμπειρίες ώστε να μας ξαναεπιλέξουν, τα ελληνικά αποστάγματα είναι ο σίγουρος δρόμος της επιτυχίας.