Επικίνδυνα συστατικά σε ποτά – Περιέχει το αγαπημένο σας ποτό αυτά; Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος που να κρύβεται στο αγαπημένο τους ποτό. Εδώ είναι μερικοί από τους κινδύνους που πρέπει να προσέξετε.
Πάγος
Ο πάγος είναι από τα πιο επικίνδυνα συστατικά σε ποτά. Εάν ο πάγος παράγεται από μολυσμένο νερό, μπορεί να απελευθερώσει επικίνδυνα παθογόνα στο ποτό σας καθώς αρχίζει να λιώνει. Επιπλέον, ο πάγος μπορεί να πάρει παθογόνα από τις σέσουλες αν δεν φυλάσσονται σωστά, από την παγομηχανή ή από τα χέρια του παρασκευαστή. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 67% των τεστ που έγιναν σε πάγο, είχε κάποιο μικροβιακό φορτίο.
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε αναπτυσσόμενες χώρες ότι πρέπει να αποφεύγουν τον πάγο σε ποτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοήσετε τον κίνδυνο στην Ελλάδα και σε άλλες δυτικές χώρες.
Μία από τις χειρότερες περιπτώσεις που καταγράφηκαν ήταν σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι στις ΗΠΑ, το οποίο προκάλεσε σε 5000 άτομα μόλυνση από τον λεγόμενο Norovirus.
Γαρνιτούρες ποτών
Παρά την οξύτητα των λεμονιών και των λάιμ (τα βακτήρια αναπτύσσονται καλύτερα σε ουδέτερα περιβάλλοντα οξύτητας), τα βακτήρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το ένα μέρος στο άλλο με τις φέτες αυτών των φρούτων.
Σε ένα πείραμα που διεξήχθη στον Καναδά από ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι όταν τα χέρια των μπάρμαν μολύνθηκαν με e.Coli, το παθογόνο αυτό μεταφέρθηκε σε βρεγμένα λεμόνια στο 100% των περιπτώσεων και σε στεγνά λεμόνια στο 30% των περιπτώσεων.
Φρούτα και λαχανικά
Ποιος δεν λατρεύει ένα smoothie φρέσκων φρούτων ή ένα κοκτέιλ φτιαγμένο από φρέσκα φρούτα; Ωστόσο, τα φρούτα στα ποτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τα βακτήρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από τα μαχαίρια και τις σανίδες κοπής στα φρούτα. Τα άπλυτα φρούτα μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με φρούτα με χαμηλή οξύτητα, όπως πεπόνια και μούρα, καθώς παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Γάλα
Ένα ποτήρι παστεριωμένο γάλα κατευθείαν από το ψυγείο είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη (υπό την προϋπόθεση ότι είναι εντός της ημερομηνίας λήξης), αλλά τα κοκτέιλ που παρασκευάζονται με λίγο γάλα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Το γάλα που βγαίνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από 2 ώρες συνολικά θα πρέπει μετά να απορρίπτεται καθώς τα βακτήρια θα μπορούσαν να έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Προσέξτε τον μπάρμαν μήπως αφήνει το γάλα στο πλάι του και δεν το βάζει πάλι στο ψυγείο αμέσως, καθώς θα μπορούσε εύκολα να φτάσει το όριο των 2 ωρών και μετά να το ξαναβάλει στο τέλος της βάρδιας μέσα στο ψυγείο για να το ξαναχρησιμοποιήσει.
Το αλκοόλ σκοτώνει παθογόνα;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλκοόλ στα ποτά σκοτώνει τα παθογόνα, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί λανθασμένο. Στην πραγματικότητα, ένα πείραμα διαπίστωσε ότι τα παθογόνα στον πάγο δεν θανατώθηκαν ακόμη και όταν διαλύθηκαν μέσα σε ποτά των 40 – 45 βαθμών αλκοόλ.
Όπως συμβαίνει με όλους τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, είναι καλύτερο να εφαρμόζετε τους κανόνες υγιεινής κατά την παραγγελία ή την προετοιμασία ποτών που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά. Με λίγη προσοχή και καλή υγιεινή, η απειλή μπορεί εύκολα να μετριαστεί. Και να θυμάστε πάντα τον χρυσό κανόνα της ασφάλειας των τροφίμων – σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το!
Photos by @senivpetro