Βήματα και στάδια στην επαγγελματική εξέλιξη του Bar. Πολλοί είναι οι νέοι που ασχολούνται με την εστίαση από μικρή ηλικία για διάφορους λόγους.
Tο κάνουν είτε παράλληλα με τις σπουδές τους για εξτρά εισόδημα, είτε για μια νέα αρχή και υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που πραγματικά το βλέπει σαν επάγγελμα που θα ακολουθήσει για μια ολόκληρη ζωή.
Για αυτό όταν έρχεται η ώρα της συνέντευξης ο μάνατζερ θα πρέπει να εστιάζει στους λόγους τους οποίους ο νέος θέλει αυτή τη θέση εργασίας. Μην ξεχνάμε οτι όλα είναι θέμα κινήτρου και υπάρχουν πολλά παραδείγματα ατόμων από άλλους χώρους, που αποφάσισαν να μείνουν στην εστίαση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ας δούμε λοιπόν τα βήματα και τα στάδια στο χώρο του μπαρ τα οποία θα σε φτάσουν στην κορυφή.
1. Βοηθός μπαρ (Bar back)
Η πρώτη επαφή, η ένταξη στην ομάδα. Για κάποιους το δύσκολο σκαλοπάτι να γίνουν ένα με τους υπολοίπους της ομάδας ,η να προσπαθούν να το πετύχουν καθημερινά . Ο βοηθός μπαρ ερχεται αντιμέτωπος με ένα σύνολο πιο εξοικειωμένων ατόμων και ο κομβικός ρόλος ενός μάνατζερ είναι να τον τοποθετήσει δίπλα στο σωστό άτομο.
Ο βοηθός μπαρ χρειάζεται πάντα έναν ‘’μέντορα , έναν ‘’δάσκαλο’’ , ο οποίος θα αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο να του μάθει καινούργια πράγματα , να του δείξει με επιμονή και υπομονή , να συγχωρέσει τα πρώτα λάθη αλλά και να επιβληθεί για το σωστό.
Οι κύριες αρμοδιότητες του είναι να γυαλίζει ποτήρια, να στοκάρει αποθηκευτικούς χώρους και ψυγεία, να υποστηρίζει τη δουλειά του μπαρτέντερ στις ώρες αιχμής.
Η θέση του βοηθού μπαρ είναι αυτή που θα του δείξει προσωπικά αλλά και στην επιχείρηση εάν υπάρχει θέληση και όρεξη για εξέλιξη . Μην ξεχνάμε όμως οτι το κυριότερο κομμάτι για αυτή τη θέση είναι το άτομο που θα βάλει η επιχείρηση σαν καθοδηγητή. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που λέμε ‘’Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις’’.
2. Junior bartender
Σε αυτό το στάδιο όλοι οι κόποι, οι θυσίες και η καλή θέληση του βοηθού μπαρ έρχονται να ανταμειφθούν. Ο βοηθός προάγεται σε junior bartender , το οποίο δεν σημαίνει οτι δεν θα ξεκαθαρίσει ποτήρια , δεν θα κάνει όλη τη’’ βρομοδουλειά’’ και θα είναι ο καλύτερος της παρέας.
Θα συνεχίσει να τα κάνει όλα αυτά , αλλά παράλληλα θα βγει μπροστά, θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο , θα χρησιμοποιήσει όλα αυτά που έμαθε και για τα οποία ο αρχηγός της ομάδος τον έχει προετοιμάσει . Επίσης ένα μεγάλο κίνητρο είναι και το κομμάτι της αύξησης του μισθού. Είναι αναγκαίο από την κάθε επιχείρηση μετά από κάθε προαγωγή να ακολουθεί και η απαραίτητη αύξηση. Έτσι λοιπόν ο Junior bartender συνεχίζει να μαθαίνει από τους πιο έμπειρους και να προσαρμόζει το στυλ του , την τεχνική αλλά και την επικοινωνία του με τον πελάτη σύμφωνα με το χαρακτήρα του και τις δυνατότητες του.
Εκεί φαίνονται και τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα είναι τα δυνατά η αδύνατα σημεία στην καριέρα του. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει έφεση στην τεχνική και τη γνώση αλλά να υστερεί στην επικοινωνία με τον πελάτη. Κάποιος μπορεί να είναι αποτελεσματικός και ακριβής αλλά να μην μπορεί να συνεργαστεί με το σύνολο , δηλαδή να μην είναι ομαδικός. Κάποιος μπορεί να έχει όλο το πακέτο. Αυτοί που έχουν όλο το πακέτο θεωρητικά είναι και αυτοί που μπορούν να φτάσουν στις ανώτερες βαθμίδες. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.
3. Senior bartender
Σε αυτή τη θέση βλέπουμε έναν ολοκληρωμένο bartender ,να εκτελεί , να δημιουργεί , να εξυπηρετεί πελάτες και να έχει ένα κυρίαρχο ρόλο πίσω από το μπαρ. Ο Senior έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει βοηθούς και juniors, επίσης να επιβλέπει την ομάδα ανάλογα με το μέγεθος και τις περισσότερες φορές να υποστηρίζει και την ομάδα του management.
Σε αυτή τη θέση η ομαδικότητα παίζει μεγάλο ρόλο και τα πρώτα στοιχεία ηγεσίας του θα φανούν. Εκεί πρέπει να εστιάσει ο μάνατζερ και να συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία ηγεσίας ώστε να μπορεί στο μέλλον να αποφασίσει για περαιτέρω προαγωγή.
4. Head bartender
Εδώ μιλάμε καθαρά για έναν ηγέτη πίσω από το μπαρ. Είναι ο αρχηγός της ομάδας και αυτός που αποφασίζει τι ρόλους θα πάρει ο καθένας πίσω από το μπαρ. Έχει όλες τις ευθύνες πάνω του , για την ισορροπία της ομάδος, για τη σωστή λειτουργία του μπαρ και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών. Είναι ο πιο οργανωτικός, αποδοτικός, ακριβής και συνάμα ηγετικός χαρακτήρας. Είναι σε στενή επαφή με την ομάδα του management και μεταφέρει τις εντολές και την καθοδήγηση από το management team στην ομάδα του μπαρ.Σε πολλές επιχειρήσεις ο head bartender έχει το ρόλο του bar manager διαχειρίζεται μόνος του και το οργανωτικό αλλά και το λειτουργικό κομμάτι. Αυτό βέβαια είναι ανάλογο με το μέγεθος, τα θέλω και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.
5. Assistant bar manager
Είναι μια θέση που δεν την βλέπουμε συχνά σε μικρές επιχειρήσεις αλλά σε μεγάλα venues. Από προσωπικής απόψεως είναι μια θέση στην οποία ο bar manager απαλλάσσεται από κάποια καθήκοντα η απλά ο head bartender παίρνει πιο πολλές αρμοδιότητες ώστε να ελαφρύνει το βεβαρυμένο πρόγραμμα του μάνατζερ. Για αυτό και αυτή τη θέση την βλέπουμε κυρίως σε ομάδες άνω των 25 ατόμων και σε πάνω από ένα μπαρ στην ίδια επιχείρηση.
6. Bar manager
Η ανώτερη αν όχι η ανωτάτη βαθμίδα στον τομέα του μπαρ. Η θέση στην οποία σου δίνεται η δυνατότητα να μεταδόσεις όλες τις εμπειρίες σου την ομάδα, πολλές φορές να συμπληρώσεις είτε να δημιουργήσεις μια ομάδα από την αρχή. Ηγέτης, μεταδοτικός και κυρίως δίκαιος και αποτελεσματικός. Αυτά προσωπικά είναι και τα γενικά χαρακτηριστικά ενός καλού μάνατζερ με λίγες λέξεις. Σε αυτή τη θέση ο μάνατζερ εκτός από την ομάδα έχει να διαχειριστεί , ποσά , στόχους, στρατηγικές της επιχείρησης και το σημαντικότερο’ , να αντιπροσωπευει στους πελάτες το πρόσωπο και τη φιλοσοφία της επιχείρησης. Ένας καλός bar manager θα πρέπει να κερδίσει το σεβασμό της ομάδας και του υπολοίπου management και το σημαντικότερο είναι να έχει το χάρισμα να εμπνέει τους γύρω του ώστε να τον ακολουθούν πιστά.
It’s a long way to the top λοιπόν αλλά όλα αυτά τα στάδια δείχνουν στον καθένα προσωπικά αλλά και στην ίδια την επιχείρηση τι μέλλει γενέσθαι.
Όλες αυτές οι βαθμίδες βέβαια προσαρμοζονται ανάλογα με τα θέλω και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Επίσης έχουμε δει και πολλούς να μεταπηδούν από θέση σε θέση ανάλογα με τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα τους. Ότι ισχύει βέβαια και για άλλους κλάδους και τομείς επαγγελμάτων.