Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα
τροφικές αλλαεργίες και σήμανση

Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos HACCP ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 4 Mins Read

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επιθετικά απέναντι σε μια ουσία (συστατικό τροφίμου) που συνήθως είναι ακίνδυνη, διότι λανθασμένα την αναγνωρίζει ως επικίνδυνη. Τα συστατικά των τροφίμων που πυροδοτούν τις μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτεΐνες που φυσιολογικά περιέχονται στα τρόφιμα.

τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

Ποιές είναι οι κορυφαίες κατηγορίες στις τροφικές αλλεργίες;

1. Γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι άφθονα στα εστιατόρια, με αποτέλεσμα η αλλεργία στο γάλα να είναι ενοχλητική. Ευτυχώς, λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις αλλεργίες, υπάρχουν επίσης πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά συστατικά σε κοινά προϊόντα, πολλές από τις οποίες προέρχονται από σόγια και αμύγδαλα.

2 Αυγά
Τα αυγά είναι ένα άλλο κοινό αλλεργιογόνο των τροφίμων, με τους ανθρώπους να αναπτύσσουν ευαισθησία στην πρωτεΐνη που βρίσκεται είτε στον κρόκο είτε στο ασπράδι του αυγού. Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα υποκατάστατα αυγών και οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν την αλλεργία στα αυγά μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

3. Σιτάρι
Ως αλλεργιογόνο, το σιτάρι είναι ένας από τους πιο ύπουλους συνήθεις ύποπτους, καθώς βρίσκεται σε τροφές που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ποτέ: παγωτό, σάλτσα σόγιας και χοτ ντογκ, για παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιμελής ανάγνωση των ετικετών είναι τόσο σημαντική.

4. Σόγια
Λόγω της χρήσης της σε βρεφικά παρασκευάσματα, η σόγια μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τα μικρά παιδιά με αλλεργία. Επιπλέον, όπως το σιτάρι, η σόγια είναι ένα άλλο τρόφιμο που μπαίνει σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως καραμέλες και προϊόντα κρέατος.

5. Φιστίκια
Μερικοί άνθρωποι με αλλεργίες στα φιστίκια μπορεί να εμφανίσουν ιδιαίτερα σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται σε πολλές καραμέλες και αρτοσκευάσματα, τα φιστίκια χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον Chef σε ένα εστιατόριο εάν είστε επιρρεπείς σε σοβαρές αντιδράσεις.

Μπορεί να σας αρέσει:  Επικίνδυνα συστατικά σε ποτά - Περιέχει το αγαπημένο σας ποτό αυτά;

6. Ξηροί καρποί
Δεν πρέπει να συγχέονται με τα φιστίκια. Οι 5 ξηροί καρποί που συζητούνται πιο συχνά όταν αντιμετωπίζουμε αλλεργίες είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το φουντούκια, τα πεκάν και τα κάσιους.

7. Ψάρια
Η αλλεργία στα ψάρια είναι μια από αυτές που μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή. Λόγω των βιολογικών διαφορών μεταξύ των ψαριών και των οστρακοειδών, κάποιος που είναι αλλεργικός στον τόνο δεν θα είναι απαραίτητα αλλεργικός και στον αστακό ή το αντίστροφο.

8. Οστρακόδερμα
Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή αναπτύσσονται συνήθως στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, κάποιος με αλλεργία στα οστρακοειδή μπορεί να μην έχει την ίδια αλλεργική αντίδραση σε όλα τα οστρακοειδή. Ο αστακός, οι γαρίδες και τα καβούρια μπορεί να αποφεύγονται, ενώ να μπορούν να καταναλωθούν από κάποιον, για παράδειγμα, στρείδια, μύδια και χτένια.

9. Σουσάμι
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αλλεργίας, το σουσάμι προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα των κορυφαίων αλλεργιογόνων τροφίμων. Ο νόμος για την ασφάλεια, απαιτεί το σουσάμι να επισημαίνεται στα συσκευασμένα τρόφιμα.

αλλεργιογονα

Μελέτες συμπεραίνουν ότι:

  • Περίπου το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει μια τροφική αλλεργία
  • Στους ενήλικες τα φιστίκια, το ψάρι και τα καρκινοειδή ευθύνονται για το 85% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
  • Το 1% – 2,5% των παιδιών παγκοσμίως εμφανίζει τροφική αλλεργία
  • Στα μικρά παιδιά το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια, το ψάρι και το σιτάρι ευθύνονται για το 90% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
  • Στα βρέφη, η τροφική αλλεργία που κυριαρχεί είναι εκείνη στο γάλα, πράγμα το οποίο είναι αναμενόμενο εξαιτίας της σημαντικής θέσης που κατέχει το τρόφιμο αυτό στην διατροφή του βρέφους.
Μπορεί να σας αρέσει:  Η επόμενη μέρα των εστιατορίων ξεκινάει

Συμπτώματα που προκαλούν οι τροφικές αλλεργίες

  • Γαστρεντερικό Κνησμός και οίδημα χειλιών και στόματος, ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος, κράμπες ή κολικός, διάρροια
  • Δέρμα Εξανθήματα , αγγειοοίδημα , έκζεμα, ερύθημα κνησμός
  • Αναπνευστικό Ρινίτιδα, κνησμός φάρυγγα, ξηρός βήχας, δύσπνοια
  • Καρδιαγγειακό Αρχικά ταχυκαρδία, μετά υπόταση, αρρυθμίες, βραδυκαρδία, καρδιακή ανεπάρκεια
  • Νευρικό Ανησυχία, ζάλη, απώλεια αισθήσεων
  • Διασυστηματικό Αναφυλαξία

αλλεργία στα τρόφιμα

Ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν τροφικές αλλεργίες

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σίτος, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή υβριδικές ποικιλίες τους, και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Καρκινοειδή και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή
Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια, εκτός από εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες
Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, εκτός από εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης), εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Καρποί με κέλυφος, δηλαδή: αμύγδαλα, φουντούκια, διάφορα είδη καρυδιών, φιστίκια και προϊόντα με βάση τα ανωτέρω, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο
Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι
Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους
σησαμιού
Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένα ως SO2 Sulfur dioxide
Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο
Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια

Image By stockgiu

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΕκνευρισμένοι πελάτες. Πώς τους χειριζόμαστε;
Next Article Billboard effect. Τι είναι και πώς επηρεάζει την κερδοφορία ενός καταλύματος
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου. Έχει παρακολουθήσει το "Psychology Of Leadership Certificate" μέσω του eCornell - Cornell University. Είναι Director of Food & Beverage και διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση και εκπαίδευση επαγγελματικών ομάδων και στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων (ISO).Διαθέτει εμπειρία στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing.Έχει εργασθεί σε μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και σε ανεξάρτητες επισιτιστικές επιχειρήσεις. Συμμετέχει στην ομάδα εισηγητών του Diploma in Food & Beverage Management του IST College.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 Mins Read

Απλοί τρόποι ελέγχου αποθεμάτων σε μικρές επιχειρήσεις Bar

2 Mins Read

Τι είναι τα Standard Operating Procedures (SOP) και που χρειάζονται

4 Mins Read

Γιατί οι κατηγορίες ξενοδοχείων δεν είναι οι ίδιες σε όλες τις χώρες

4 Mins Read

Ελληνικό Πρωινό – Greek Breakfast

5 Mins Read

Ποιες είναι οι πιστοποιήσεις των ξενοδοχείων;

6 Mins Read

Πιστοποίηση Travelife για Ξενοδοχεία

5 Mins Read

ISO 9001 τι είναι και πως το αποκτά κανείς;

4 Mins Read

ISO 14001: Οδηγός για ένα Πράσινο Μέλλον

6 Mins Read

ISO 22000 τι είναι και πως το αποκτά μια επιχείρηση;

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
  • Η γλώσσα του σώματος στο τραπέζι
  • Οι Προκλήσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
  • Η γλώσσα του σώματος στο τραπέζι
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.