Το κοκτέιλ Mai Tai είναι ένα κλασικό πλέον, τροπικού στυλ κοκτέιλ, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 και κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα στην έξαρση της τάσης του tiki. Η ακριβής ιστορία του Mai Tai αμφισβητείται κάπως, αλλά ως επί το πλείστον πιστώνεται στον Victor J. “Trader Vic” Bergeron, τον ιδρυτή της αλυσίδας εστιατορίων του Trader Vic.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Trader Vic δημιούργησε το Mai Tai το 1944 στο εστιατόριό του με θέμα την Πολυνησία στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Όπως λέει η ιστορία, έφτιαξε το κοκτέιλ για μερικούς φίλους που τον επισκέφθηκαν από την Ταϊτή, οι οποίοι αναφώνησαν “Mai Tai Roa Ae!” μετά τη δοκιμή του, που μεταφράζεται σε “Out of this world! The best!” στα Ταϊτικά. Αυτό το επιφώνημα λέγεται ότι ενέπνευσε το όνομα του ποτού.
Η φράση Mai Tai – Roa Ae, ή στη διάλεκτο της Ταϊτής που σημαίνει «out of this world – the best», έδωσε το όνομά του στο Mai Tai. Αυτό το όνομα σημαίνει απλά το καλύτερο.
Η αρχική συνταγή του Trader Vic περιελάμβανε ρούμι, χυμό λάιμ, σιρόπι orgeat (σιρόπι με γεύση αμύγδαλο) και λικέρ πορτοκάλι. Ο Vic φέρεται να χρησιμοποίησε ένα 17χρονο ρούμι Τζαμάικας J. Wray & Nephew ως το βασικό απόσταγμα για το νέο του δημιούργημα. Το κοκτέιλ διακοσμήθηκε με ένα κλωναράκι μέντας και μια φέτα ανανά.
Το Mai Tai κέρδισε τεράστια δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της τρέλας Tiki της δεκαετίας του 1950 και του 1960, με τα μπαρ και τα εστιατόρια tiki σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο να σερβίρουν τις δικές τους εκδοχές του ποτού. Ωστόσο, καθώς το κοκτέιλ έγινε πιο διαδεδομένο, εμφανίστηκαν παραλλαγές, που συχνά ξεφεύγουν από την αρχική συνταγή.
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν υπέστη πολλές αλλαγές, με ορισμένες εκδόσεις να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους από ρούμι, χυμούς φρούτων και γλυκαντικά. Πολλές σύγχρονες εκδοχές του μοιάζουν ελάχιστα με την αρχική συνταγή του Trader Vic. Παρόλα αυτά, το Mai Tai παραμένει ένα αγαπημένο και εμβληματικό κοκτέιλ, συνώνυμο με το εξωτικό και ανέμελο πνεύμα της κουλτούρας tiki.
Πως να φτιάξετε ένα καταπληκτικό Mai Tai
- 1 ½ oz παλαιωμένο ρούμι
- ½ oz λικέρ πορτοκαλιού: δηλαδή λευκό Curaçao ή Cointreau ή Grand Marnier
- ¾ oz lime juice
- 1 oz orgeat syrup
- ½ κουτάλι σιρόπι ζάχαρης (προαιρετικά)
- ½ oz μαύρο ρούμι να επιπλέει πάνω (προαιρετικά)
Το σερβίρετε: με θρυμματισμένο πάγο, φρέσκια μέντα, κερασάκι, φέτα Lime ή αυτοσχεδιάζετε με ανανά κλπ.
Προτείνεται να μπει σε Tiki mug