Το Single Malt Whisky είναι ένα είδος ουίσκι που παρασκευάζεται από 100% βυνοποιημένο κριθάρι και παράγεται σε ένα μόνο αποστακτήριο. Αυτός ο τύπος συνδέεται με το σκωτσέζικο ουίσκι, αν και το single malt παράγεται και σε άλλες χώρες.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του single malt ουίσκι περιλαμβάνουν:
- Βυνοποιημένο κριθάρι: Το Single Malt Whisky παρασκευάζεται αποκλειστικά από βυνοποιημένο κριθάρι καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση άλλου δημητριακού ή ενζύμων προκειμένου να επιταχυνθεί η ζύμωση. Το κριθάρι μουλιάζεται σε νερό, αφήνεται να βλαστήσει και στη συνέχεια ξηραίνεται με μια διαδικασία γνωστή ως βυνοποίηση.
- Συγκεκριμένο αποστακτήριο: Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Single Malt Whisky παράγεται σε ένα μόνο αποστακτήριο. Σε αντίθεση με το blended ουίσκι, το οποίο συνδυάζει ουίσκι από πολλαπλά αποστακτήρια, το single malt είναι προϊόν ενός αποστακτηρίου.
- Απόσταξη Pot Still: Το Single Malt Whisky αποστάζεται σε παραδοσιακούς χάλκινους αποστακτήρες (άμβυκες), οι οποίοι μπορούν να προσδώσουν μοναδικές γεύσεις και χαρακτήρα στο απόσταγμα.
- Συγκεκριμένα πρόσθετα: Τα μοναδικά συστατικά που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν είναι το βυνοποιημένο κριθάρι, νερό και μαγιά, με το καραμελόχρωμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ελάχιστες ποσότητες ώστε να υπάρχει χρωματική σταθερότητα στο αποτέλεσμα.
- Συγκεκριμένη περιοχή: Το σκωτσέζικο Single Malt Whisky, συγκεκριμένα, συνδέεται συχνά με συγκεκριμένες περιοχές στη Σκωτία, καθεμία από τις οποίες μπορεί να παράγει ουίσκι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ορισμένες γνωστές περιοχές του σκωτσέζικου ουίσκι περιλαμβάνουν το Speyside, το Islay, το Highland, το Lowland και το Campbeltown.
Ο Τζορτζ Σμιθ ήταν ο πρώτος που πήρε νόμιμη άδεια για αποστακτήριο, ιδρύοντας το αποστακτήριο Glenlivet το 1824.
- Παλαίωση: Το Single Malt Whisky παλαιώνει συνήθως σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια, αν και πολλά παλαιώνουν πολύ περισσότερο. Τα βαρέλια απαγορεύεται να ξεπερνούν τα 700lt σε χωρητικότητα. Η διαδικασία παλαίωσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεύση και τον χαρακτήρα του ουίσκι.
- Προφίλ γεύσης: Μπορούν να παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα γεύσης, από φρουτώδεις και λουλουδάτες νότες έως καπνιστές και τυρφώδεις προεκτάσεις, ανάλογα με τις τεχνικές, την τοποθεσία και τα συστατικά του αποστακτηρίου που χρησιμοποιούνται.
Το single malt αποτελεί περίπου το 26% της ποσότητας του ουίσκι που εξάγεται σε άλλες χώρες από τη Σκωτία.
Τα Single Malt Whisky εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους λάτρεις για την πολυπλοκότητά τους και συχνά τα απολαμβάνουν σκέτα ή με λίγο νερό για να απελευθερώσουν το πλήρες φάσμα των γεύσεων και των αρωμάτων τους. Είτε προτιμάτε τις απαλές νότες ενός single malt Speyside είτε τον τολμηρό, καπνιστό χαρακτήρα ενός single malt Talisker, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για εξερεύνηση στον κόσμο του single malt ουίσκι.
*Pot still: Αυτή η μέθοδος απόσταξης ακολουθεί μια απλή διαδικασία συμπύκνωσης και συλλογής των ατμών αλκοόλης που εκπέμπονται κατά τη διαδικασία βρασμού. Προσφέρει χαμηλότερη καθαρότητα αλλά υψηλότερο αποτέλεσμα υφής και γεύσης.
*Αξιοσημείωτο: Παρόλο που υπάρχουν περιορισμοί ως προς τα βαρέλια παλαίωσης δεν υπάρχει σαφής διευκρίνιση σχετικά με το μέγεθος του άμβυκα, ενώ αντίστοιχα δεν υπάρχει διευκρίνιση ούτε για τον μέγιστο αλκοολικό βαθμό του τελικού προϊόντος.