Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Λευκό κρασί, πώς φτιάχνεται;
Λευκό-κρασί-λευκη-οινοποιηση

Λευκό κρασί, πώς φτιάχνεται;

Hellenic Hotels TeamBy Hellenic Hotels Team ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΡΑΣΙ 3 Mins Read

Το λευκό κρασί μπορεί να ποικίλλει πολύ, τόσο σε χαρακτήρα όσο και σε γεύση σε διαφορετικά κλίματα. Ένα Chardonnay για παράδειγμα, που καλλιεργείται σε μια δροσερή περιοχή, μπορεί να έχει υψηλή οξύτητα και γεύσεις πράσινων φρούτων, ενώ η ίδια ποικιλία όταν καλλιεργείται σε ζεστότερο κλίμα θα είναι λιγότερο όξινο και θα εμφανίζει νότες τροπικών φρούτων.

Η θεμελιώδης διαδικασία για να παράξουμε ένα λευκό κρασί, ωστόσο, παραμένει η ίδια ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Εδώ είναι η ανάλυση μας για το πώς ακριβώς παράγεται το λευκό κρασί, καλύπτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Σταφύλια
Είναι φυσικό αν πιστεύετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε λευκές ποικιλίες σταφυλιού για να πάρετε λευκό κρασί, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρες ποικιλίες σταφυλιού. Αφήνονται να αναπτυχθούν για τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθούν για κρασί.

Τρύγος
Μόλις τα σταφύλια είναι έτοιμα για μάζεμα, ο οινοποιός θα αρχίσει τη συγκομιδή. Η τοποθεσία και η εγγύτητα του αμπελώνα στον ισημερινό θα καθορίσει πότε θα ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής. Για το βόρειο ημισφαίριο αυτό θα είναι τέλη Ιουλίου με Σεπτέμβριο, ενώ για το νότιο ημισφαίριο είναι Φεβρουάριος έως Απρίλιος. Ο οινοποιός θα αποφασίσει εάν θα τρυγήσει με το χέρι ή με κάποια μηχανή, κάτι που θα επηρεάσει την τιμή και την ποιότητα του κρασιού που θα προκύψει.

Λευκό κρασί-και-ποτηρια

Πάτημα
Κάποτε ήταν το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της οινοποίησης; Μόλις τα σταφύλια μαζευτούν και ελεγχθούν για να διασφαλιστεί η ποιότητα, ακολουθεί η σύνθλιψη των σταφυλιών. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη χρήση μηχανημάτων, η με τον παραδοσιακό τρόπο.

Μπορεί να σας αρέσει:  Mise en Place σε εστιατόρια & bar

Οινοποίηση
Για την παρασκευή λευκού κρασιού δεν χρειάζεται χρώμα από τις φλούδες των σταφυλιών όπως κάνει για την παραγωγή του κόκκινου κρασιού. Το βαθύ χρώμα και οι τανίνες προέρχονται από τη φλούδα του σταφυλιού, επομένως η επαφή με τις φλούδες κατά τη διάρκεια της ζύμωσης δίνει στα κόκκινα κρασιά τις αποχρώσεις τους, καθώς και μια τανική αίσθηση στο στόμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι επιθυμητά για τα λευκά κρασιά, επομένως ο οινοποιός θα πρέπει να αφαιρέσει εντελώς τις φλούδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μαύρα σταφύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης, στην παραγωγή λευκού κρασιού, επειδή σε αυτό το στάδιο συμπίεσης αφαιρούνται οι φλούδες, αφήνοντας μόνο τον ζουμερό πολτό να μετατραπεί σε κρασί.

Ζύμωση
Ο μούστος ο οποίος είναι απαλλαγμένος από κάθε ίζημα του φλοιού του σταφυλιού, προχωράει προς το επόμενο στάδιο που είναι να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε κρασί! Ο φυσικός ζαχαρούχος χυμός του σταφυλιού τοποθετείται σε μεταλλικές δεξαμενές ζύμωσης ή σε δρύινα βαρέλια, πυροδοτώντας μια αντίδραση που μετατρέπει τη ζάχαρη σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Για το λευκό κρασί, τα σταφύλια ζυμώνονται για δύο έως τέσσερις εβδομάδες σε χαμηλή θερμοκρασία για να βγουν τα λεπτά αρώματα.

Ωρίμανση
Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της οινοποίησης. Προσθέτει στο κρασί μοναδικές γεύσεις φρυγανιάς, βανίλιας, μπαχαρικών, εσπεριδοειδών και άλλων, μέσω των αργών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο βαρέλι κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Το κρασί που θα προκύψει θα είναι πιθανότατα θαμπό και θολό.

Εμφιάλωση
Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, συνήθως προστίθενται κάποιοι λεπτοί παράγοντες στο μείγμα για να απαλλαγεί από τυχόν θολότητα, διασφαλίζοντας ότι το τελικό προϊόν θα είναι διαυγές και έτοιμο για τη φιάλη. Τα βιολογικά οινοποιεία μπορεί να αφήσουν εντελώς εκτός, αυτό το μέρος της διαδικασίας, καθώς πιστεύουν ότι το αφιλτράριστο κρασί παράγει πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ορισμένα λευκά κρασιά επιδέχονται λίγη παλαίωση στο μπουκάλι και αυτά συνήθως σφραγίζονται με φελλό και όχι με βιδωτό πώμα. Αυτό γίνεται για να προσδώσει σύνθετες γεύσεις μέσω της επαφής με το φελλό και το οξυγόνο.

Μπορεί να σας αρέσει:  Μάθετε τα κυριότερα είδη espresso

Image By vecstock, Image By stockgiu

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΜέθοδοι παρασκευής καφέ
Next Article Γιατί είμαστε τόσο κακοί στη διαχείριση παραπόνων;
Hellenic Hotels Team
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Το Hellenic Hotels είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συγκεντρώνει τα καλύτερα άρθρα στον τομέα του τουρισμού. Η ομάδα μας ψάχνει στο διαδίκτυο και μοιράζεται θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αναγνώστες. Επιλέγουμε ιστορίες με αυθεντικότητα και πάθος. Πιστεύουμε στην καλή θέληση πιστεύουμε στους καλούς ανθρώπους και μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, προκειμένου η φωνή τους, να ταξιδέψει ακόμα παραπέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

5 Mins Read

Προσωπικό χωρίς δεξιότητες. Ο φαύλος κύκλος της μετριότητας

7 Mins Read

Δες όλα τα KPI για τα Food & Beverage τμήματα

6 Mins Read

Σερβίρετε τη μπύρα στα σωστά ποτήρια;

2 Mins Read

5 συμβουλές για έναν καλό espresso

SPONSORED POST

Γιατί η εκπαίδευση είναι το «κλειδί» της φιλοξενίας

By Food & Beverage MagazinePromoted for: Hoteltraining.gr4 Mins Read
3 Mins Read

Mise en Place σε εστιατόρια & bar

4 Mins Read

Οι πιο σημαντικοί KPI για τον ξενοδοχειακό κλάδο

8 Mins Read

Ελληνικά επιδόρπια κρασιά που οφείλετε να δοκιμάσετε

2 Mins Read

Τι είναι τα Standard Operating Procedures (SOP) και που χρειάζονται

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Ρόλοι με νόημα. Πρόσληψη με γλώσσα. Βάρδια με μάθηση.
  • Διαχείριση Vegetarian & Vegan πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία
  • Προσωπικό χωρίς δεξιότητες. Ο φαύλος κύκλος της μετριότητας
  • Halal Διατροφή στη Φιλοξενία
  • Δες όλα τα KPI για τα Food & Beverage τμήματα
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Ρόλοι με νόημα. Πρόσληψη με γλώσσα. Βάρδια με μάθηση.
  • Διαχείριση Vegetarian & Vegan πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία
  • Προσωπικό χωρίς δεξιότητες. Ο φαύλος κύκλος της μετριότητας
  • Halal Διατροφή στη Φιλοξενία
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.