• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » 10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις
ποικιλίες κρασιού

10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos ΚΡΑΣΙ

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρω 10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ο καθένας μας θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον.

Στην αρχαιότητα, η Ελλάδα ήταν από τους αξιοσημείωτους παραγωγούς κρασιού, με τα πρώτα στοιχεία της παραγωγής να χρονολογούνται πριν από 6.500 χρόνια. Το ελληνικό κρασί είχε υψηλό κύρος στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και κατά τον Μεσαίωνα και αγοράζονταν κρασιά σε πολύ υψηλές τιμές για την εποχή εκείνη, από την Κρήτη, τη Μονεμβασιά και άλλα ελληνικά μέρη.

Παρόλο που στις μέρες μας παράγονται κρασιά τα οποία έχουν αμιγείς ξένες ποικιλίες ή είναι συνδυασμός από Ελληνικές και ξένες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε οτι υπάρχουν κάποιες βασικές καθαρά Ελληνικές τις οποίες πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Δείτε τις 10 κυριότερες Ελληνικές ποικιλίες που ο καθένας μας θα πρέπει να γνωρίζει.

Ασύρτικο
Πιθανότατα το Ασύρτικο είναι ένα από τα κορυφαία κρασιά της χώρας, παράγεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι εγγενές στο νησί της Σαντορίνης. Μια ποικιλία που διατηρεί την οξύτητά της καθώς ωριμάζει, οδηγεί σε ένα λευκό κρασί με γεύσεις λεμονιού και μια λεπτή επίγευση πίκρας και αλατιού στο φινίρισμα.

Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο αναπτύσσεται στην περιοχή της κεντρικής Πελοποννήσου και παράγει ένα ξηρό, αρωματικό λευκό κρασί που προσφέρει ένα καθαρό χαρακτήρα, με γεύσεις ροδάκινου και γλυκού λεμονιού. Όσο παλαιώνουν, τα κρασιά αναπτύσσουν νότες αποξηραμένων φρούτων και βερίκοκων.

✅ Διαβάστε επίσης το άρθρο: Καταστροφικοί συνδυασμοί κρασιού και φαγητού

Αγιωργίτικο
Αυτή η ποικιλία είναι εγγενής στη Νεμέα στην Πελοπόννησο, γνωστή για αυτό το σταφύλι. Τα κρασιά αυτά είναι γεμάτα με γεύσεις από γλυκό βατόμουρο, φραγκοστάφυλο και μοσχοκάρυδο με λεπτές νότες από βότανα και ομαλές τανίνες. Τα ροζέ κρασιά που παρασκευάζονται με το Αγιωργίτικο βγάζουν στη γεύση καρυκεύματα και ίσως βατόμουρο και έχουν λαμπερό ροζ χρώμα.

Μαλαγουζιά
Φύεται περισσότερο στη Μακεδονία η Μαλαγουζιά και βγάζει ως αποτέλεσμα κρασιά με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ενδιαφέροντα αρώματα.

Ξινόμαυρο
Το Ξινόμαυρο είναι η κύρια ποικιλία σταφυλιών της Μακεδονίας, κυρίως στις περιοχές Νάουσα και Αμύνταιο. Παρουσιάζει μια καλή δυναμική παλαίωσης και έναν πλούσιο τανικό χαρακτήρα. Συχνά συγκρίνεται από κάποιους με το Nebbiolo λόγω των τόνων κερασιάς και της γλυκόριζας.

Βιδιανό
Ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια, το Βιδιανό είναι ένα ανερχόμενο αστέρι ανάμεσα στις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού. Ήταν σχεδόν εξαφανισμένο μέχρι οι Κρητικοί οινοποιοί να κατανοήσουν τις δυνατότητές του και να εργαστούν σκληρά για να αναβιώσουν τη μεγάλη πολυπλοκότητά του. Παράγει κομψά κρασιά με ποικιλία αρωμάτων λευκών και κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, ενώ παράλληλα παραμένει στιβαρό και γεμάτο. Είναι μια από τις ποικιλίες που κάνει εντύπωση στον διεθνή κόσμο του κρασιού.

Σαββατιανό
Επίσης γνωστό ως σταφύλι του Σαββάτου, το Σαββατιανό είναι η κύρια λευκή ποικιλία από την περιοχή της Αττικής, με σημαντική αντοχή στη θερμότητα. Υπό ψυχρή ζύμωση, μπορεί να προσφέρει γεύσεις από πράσινο μήλο και λάιμ. Αν παλαιώσει μέσα σε δρύινα βαρέλια, χαρακτηρίζεται από μια πιο κρεμώδη υφή στον ουρανίσκο.

Μαυροδάφνη
Η “μαύρη δάφνη” της Ελλάδας είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά. Συνήθως αναμειγνύεται με το σταφύλι της μαύρης κορινθιακής σταφίδας για να παράγει ένα επιτραπέζιο κρασί με ξεχωριστή γεύση σταφίδας και σοκολάτας και υψηλές τανίνες. Ορισμένοι παραγωγοί το αναμιγνύουν και με άλλες ποικιλίες, παράγοντας πλούσια και γεμάτα ξηρά κόκκινα κρασιά.

Vinsanto
Αυτό το αποξηραμένο στον ήλιο γλυκό κρασί προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης και αποτελείται από τρεις λευκές ποικιλίες σταφυλιών: Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι. Είναι ένα κρασί με αρώματα σταφίδας, αποξηραμένου βερίκοκου, βατόμουρου και κεράσι μαρασκίνο, το οποίο προσφέρει επίσης εντυπωσιακές αντιθέσεις μεταξύ γλυκών και πικρών γεύσεων που προκαλούνται από τις αξιοσημείωτες τανίνες του. Το χρώμα του είναι σκούρο μπρούτζινο.

Μοσχάτο Σάμου
Το Μοσχάτο της Σάμου έρχεται σε διαφορετικές μορφές, τόσο ξηρές όσο και γλυκές, πάντα με αρκετές αρωματικές νότες. Από τα πιο δημοφιλή είναι το Vin Doux, με λιγότερη οξύτητα από άλλες ποικιλίες Σαμιώτικων κρασιών. Το Samos Anthemis, ηλικίας πέντε ετών,έρχεται με ένα πορτοκαλί χρώμα και δίνει γεύσεις βουτύρου,καραμέλας και ελαφριά υποψία μελάσας. Τέλος, το Samos Nectar είναι φτιαγμένο από σταφύλια που έχουν υποστεί ξήρανση στον ήλιο και έχει παραμείνει για 3 χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Αυτό το κρασί έχει έντονα αρώματα, πιο σκοτεινό καφέ χρώμα και παρουσιάζει χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ από άλλα επιδόρπια κρασιά.

Λίγα λόγια για τη Ρετσίνα μας
Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα και επιμένουν να δοκιμάσουν το είδος αυτό του Ελληνικού κρασιού που παρασκευάζεται με την προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου. Η ρετσίνα έχει αρώματα από λιναρόσπορο με λεπτό τόνο πεύκου, και ένα αλατούχο τελείωμα. Σήμερα, νέοι Έλληνες παραγωγοί πειραματίζονται τόσο με την παράδοση όσο και με την καινοτομία για να προσφέρουν μια νέα γενιά Ρετσίνας.

Αυτές είναι οι 10 πιο χαρακτηριστικές Ελληνικές ποικιλίες κρασιού. Ο πλούτος των Ελληνικών σταφυλιών είναι αστείρευτος και μεγαλώνει.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΥγιεινός σολομός με μπρόκολο στον φούρνο
Next Article Το Personal Branding είναι ζωτικής σημασίας για όλους
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι στέλεχος στον κλάδο του F&B με ισχυρό γνωσιακό υπόβαθρο στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση ομάδων, στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων (ISO). Διαθέτει εμπειρία στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing. Συμμετέχει στην ομάδα εισηγητών του F&B Management Diploma του IST College. Εργάζεται στο La Marquise Luxury Resort Complex στη Ρόδο ως Food & Beverage Director.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Food & Beverage Marketing Team

Ασύρτικο – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

By Food & Beverage Marketing Team

Gewürztraminer – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

By Vassilios Canellos

Καταστροφικοί συνδυασμοί κρασιού και φαγητού

By Vassilios Canellos

Σαμπάνια, ένα ποτό συνώνυμο του κύρους και της γιορτής

By Hellenic Hotels Team

Ναυάγιο Περιστέρας – Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

By Hellenic Hotels Team

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

By Hellenic Hotels Team

Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που απειλούνται με εξαφάνιση

By Hellenic Hotels Team

Οι Γάλλοι παραγγέλνουν κρασιά από Ελληνική υποθαλάσσια κάβα

By Vassilios Canellos

Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
  • Restaurant Captain Job Description

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.