Το Sustainable Wine ανεβαίνει σε δημοτικότητα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν οτι αυτά που τρώνε και πίνουν επιβαρύνουν κατά το ελάχιστο το περιβάλλον.
Το να αναγράφει ένα κρασί στην ετικέτα του οτι είναι Sustainable Wine σημαίνει ότι οι πρακτικές καλλιέργειας και οινοποίησης των αμπελώνων είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Για να λάβουν πιστοποίηση βιώσιμης αμπελουργίας, τα οινοποιεία απευθύνονται σε μια ανεξάρτητη αρχή, για να αναλύσει τις πρακτικές οινοποίησης και να δει εάν πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα.
Το αποτύπωμα άνθρακα των βιώσιμων οινοποιείων
Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι ένα άλλο τεράστιο κομμάτι του βιώσιμου κρασιού. Έχουν υπάρξει πολλές καινοτόμες προσεγγίσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των οινοποιείων. Μερικά σχέδια περιλαμβάνουν τη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, τη χρήση διαφορετικών συστημάτων συσκευασίας κρασιού, τη μείωση των αεροπορικών αποστολών/αεροπορικών ταξιδιών και την προώθηση της βιοποικιλότητας. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Βιολογικά και Βιοδυναμικά κρασιά
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα βιώσιμα κρασιά (Sustainable Wines) διαφέρουν από την αγορά των βιολογικών (Organic) ή βιοδυναμικών (Biodynamic) κρασιών. Έχουν μεν παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά όχι τις ίδιες πιστοποιήσεις.
Βιολογικό κρασί
Όταν αγοράζετε ένα βιολογικό κρασί, σημαίνει ότι τα συστατικά του είναι βιολογικής καλλιέργειας και πληρούν τις πιστοποιήσεις που διαφέρουν από τις πιστοποιήσεις βιώσιμων κρασιών. Ενώ το βιολογικό κρασί έχει πολλά οφέλη, μερικά από τα μειονεκτήματα του είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής λόγω της έλλειψης θειωδών για τη συντήρηση του.
Βιοδυναμικό κρασί
Πολλά οινοποιεία, αντί να ψεκάζουν με επιβλαβή φυτοφάρμακα, χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν τα παράσιτα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να διαταραχθούν τα φυσικά οικοσυστήματα και η άγρια ζωή.
Τα βιοδυναμικά κρασιά δεν περιέχουν χημικά ή πρόσθετα σε όλη τη διαδικασία οινοποίησης. Σε όλη επίσης τη διαδικασία της καλλιέργειας, είναι απαλλαγμένα από συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες. Τα βιοδυναμικά κρασιά διαφέρουν από τα βιολογικά κρασιά στο ότι φροντίζουν ολόκληρο το οικοσύστημα στο οποίο καλλιεργούνται τα σταφύλια.
Εξετάζουν διάφορα πράγματα, που κυμαίνονται από την υγεία του εδάφους έως τον τρόπο ελέγχου των παρασίτων στα σταφύλια. Τα βιοδυναμικά κρασιά είναι παρόμοια με τα πιστοποιημένα βιώσιμα κρασιά, αλλά δεν είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν επίσημες απαιτήσεις.
Πιστοποιήσεις βιώσιμων κρασιών
Η αειφορία περιλαμβάνει τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες με τις βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, αλλά επίσης εξηγεί τον ρόλο του οινοποιείου στην κοινότητα. Κάτω από αυτήν την ομπρέλα, υπάρχουν πολλοι φορείς για πιστοποιήσεις, αλλά η καθεμία δίνει έμφαση αλλού και διαθέτει διαφορετική μεθοδολογία. Ωστόσο, οι περισσότεροι παραγωγοί, πραγματοποιούν ετήσιες αυτοαξιολογήσεις και ελέγχονται τακτικά από μια ανεξάρτητη αρχή.
Το αειφόρο ή βιώσιμο κρασί παράγεται με τέτοια φροντίδα για το περιβάλλον ώστε να διατηρηθεί η γη εύφορη και αποδοτική. Δεν επιβαρύνει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, εξοικονομεί φυσικούς πόρους όπως νερό και καύσιμα και επιδιώκει να διατηρήσει τη φύση καθαρή για τις επόμενες γενιές.
Image By grmarc, Image By vecstock