Το Hugo cocktail που στην πράξη προφέρεται το “Ugo” γίνεται όλο και πιο δημοφιλές από τους Βόρειους λαούς που καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Αυτό το κοκτέιλ το οποίο είναι σε στιλ spritz, δημιουργήθηκε το 2005 από τον “Roland” Ak “Gruber στο Wine bar του, SanZeno στο Νότιο Τιρόλο στη βόρεια Ιταλία.
Ο Ak αρχικά ονόμασε το ποτό του αρχικά, “Otto” αλλά γρήγορα το μετονόμασε σε Hugo. Αρχικά φτιάχτηκε με σιρόπι βάλσαμου λεμονιού, Zitronenmelissensirup (lemon balm syrup) όμως σχετικά γρήγορα επίσης το τροποποίησε χρησιμοποιώντας Elderflower σιρόπι ή λικέρ, Holunderblütensirup (elderflower syrup) το οποίο ήταν πιο εύκολο να το βρει κανείς έτοιμο σε καταστήματα.

Πριν επιστρέψει στη γενέτειρα του, ο Roland Gruber εργαζόταν σαν bartender στην Ελβετία. Εκεί δημιούργησε το cocktail αυτό, το οποίο από το 2010 επεκτάθηκε σε όλον τον Γερμανόφωνο πληθυσμό και από το 2015 και μετά άρχισε να είναι πασίγνωστο και στον Νότο της Ευρώπης.
Πώς να φτιάξετε το Hugo cocktail: Ρίξτε τα υλικά σε ποτήρι γεμάτο πάγο και αναδεύστε ελαφρά για λίγο για να μην εξανεμίσετε το ανθρακικό. (στο βίντεο η ανάδευση είναι έντονη αλλά εμείς συστήνουμε πιο ήπια κίνηση)
▣ 60 ml αφρώδους οίνου Prosecco
▣ 20 ml Elderflower Liqueur
▣ 12,5 ml σόδα (κλαμπ σόδα) ή ανθρακούχο νερό
Γαρνιτούρα: Φύλλο μέντας & ροδέλα lime
Αν νομίζετε οτι βγαίνει αρκετά ξηρό στη γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο γλυκιά εκδοχή του τροποποιώντας τη συνταγή σε 45ml Prosecco και 30ml Elderflower liquer αν και οι περισσότεροι κάνουν τις δικές τους τροποποιήσεις στις αναλογίες.