Η Αίγυπτος φημίζεται τόσο για τα φαλάφελ όσο και για τα φούλια της καθώς και τα δύο αναδεικνύουν την κουλτούρα του λαού της Αιγύπτου.
Τι είναι όμως τα φαλάφελ;
Τα φαλάφελ είναι τηγανιτές κροκέτες ρεβιθιού με μπόλικο μαϊντανό και κόλιανδρο, τόσο, που πρασινίζει χαρακτηριστικά όλο το μείγμα. Εκτός από ρεβίθι τα συναντάμε είτε με κουκιά είτε με φάβα. Εκτός από μαιντανό και φρέσκο κόλιανδρο, το μείγμα αρωματίζεται με κρεμμύδι και κίμινο.
Ποια είναι όμως η ιστορία τους;
Άλλη μία αμφιλεγόμενη και διεκδικίσιμη ιστορία έχουμε για την προέλευση των φαλάφελ. Αυτοί που τα διεκδικούν είναι οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλίτες, οι Παλαιστίνοι και οι Λιβανέζοι.
Αναφέρονται ως ένα από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ καθώς μέχρι τη δεκαετία του 1950, Υεμενίτες μετανάστες στο Ισραήλ για να κερδίσουν τα προς το ζην, άρχισαν να φτιάχνουν φαλάφελ στους δρόμους, πουλώντας τα τυλιγμένα σε χαρτί.
Η επικρατέστερη θεωρία όμως μας πάει 1000 χρόνια πριν, στους Κόπτες της Αιγύπτου οι οποίοι εφηύραν αυτό το φαγητό ως υποκατάστατο του κρέατος.
Τα ρεβίθια είναι μία πηγή πρωτεϊνών. Στο φαλάφελ τα διαχειριζόμαστε αρχικά σε ωμή μορφή. Δεν χρειάζεται να τα βράσουμε παρά μόνο να τα μουλιάσουμε.
Σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και παγκοσμίως, τα φαλάφελ απολαμβάνονται ως σάντουιτς σε πίτα ή σε ψωμάκι, με φρέσκα λαχανικά ή τουρσί. Οι σάλτσες ή οι κρέμες που το συνοδεύουν είναι μία πάστα χούμους ή ντιπ ταχίνι ή μια ζουμερή σάλτσα γιαουρτιού με γεύση σκόρδου.
Υλικά
◉ 500γρ. ρεβύθια μουλιασμένα
◉ 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
◉ 1 μάτσo μαϊντανό
◉ 1 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
◉ 2 σκελίδες σκόρδο
◉ 3 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
◉ 2 κουταλάκια της σούπας αλεύρι
◉ αλάτι
◉ πιπέρι
Μέθοδος παρασκευής
▣ Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό από την προηγούμενη ημέρα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.
▣ Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μούλτι.
▣ Καθώς πολτοποιούμε τα ρεβύθια στο μούλτι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαιντανό, τον κόλιανδρο, τις σκελίδες του σκόρδου, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
▣ Πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
▣ Μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι.
▣ Ανακατεύουμε και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ.
▣ Τα βάζουμε σε ένα δίσκο, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα (για να σφίξουν).
▣ Στη συνέχεια βάζουμε ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα φαλάφελ μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.