Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Μαυροδάφνη σαν μια ερυθρή ποικιλία που δίνει τις περισσότερες φορές επιδόρπια κρασιά. Για τους πιο μυημένους η ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών πρέπει να περιέχει το περισσότερο 49% κορινθιακή σταφίδα να έχει παραμείνει σε δρύινο βαρέλι χωρητικότητας μέχρι και 1000 λίτρα, για τουλάχιστον 1 χρόνο.
Αλήθεια όμως, πως και από ποιον πήρε το όνομα της;
Όλα ξεκινάνε με τον ερχομό του Gustav Clauss το 1854 στην αχαϊκή πρωτεύουσα σαν εμπορικός αντιπρόσωπος. Το 1859 το κοφτερό επιχειρηματικό του μυαλό τον κάνει να αγοράσει μία έκταση με σταφίδες στο Ριγανόκαμπο Πάτρας που τον οδηγεί δύο χρόνια μετά στην ίδρυση του περίφημου οινοποιείου “ Achaia Clauss” .
Μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε το έτος 1873 να εμφιάλωσει την γλυκιά Μαυροδάφνη που τότε κάποιος μπορούσε να την συγκρίνει με το μοναδικό γνωστό επιδόρπιο κρασί Port.
Όμως πίσω από αυτήν την επιτυχημένη επιχειρηματική ιστορία κρύβεται ένα μαύρο στενάχωρο αλλά και σύναμμα ρομαντικό γεγονός που σφράγισε την ζωή του Γουσταύου αλλά και έδωσε το όνομα Μαυροδάφνη.
Ο Γουσταύος είχε συνδεθεί με μια ελληνίδα καλλονή ονόματι Δάφνη. Η νεαρή Δάφνη είχε δύο χαρακτηριστικά που την ξεχώριζαν, τα μαύρα μάτια της και τα μαύρα μαλλιά της. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, γίνονταν πιο έντονα ερχόμενα σε αντίθεση με την κατάλευκη επιδερμίδα της. Δυστυχώς την πανέμορφη νεαρά ο Clauss την έχασε νωρίς και ο συντετριμμένος ήρωας μας έδωσε το όνομα Μαυροδάφνη τιμώντας την μνήμη της.