Το casados είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Κόστα Ρίκα και το βρίσκουμε σε όλα τα παραδοσιακά εστιατόρια της χώρας.
Το όνομα του casados μεταφράζεται ως ‘’παντρεμένο’’ και πράγματι το βλέπουμε αυτό στο πιάτο καθώς υπάρχει η απόλυτη ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Ο μύθος λέει πως το πιάτο το έτρωγαν συνήθως νεόνυμφοι. Σκοπός του ήταν να γνωρίσει το ζευγάρι τις προτιμήσεις του συντρόφου του στο φαγητό και να μάθουν ποια είναι τα αγαπημένα συστατικά του κάθε νεόνυμφου.
Παρόλο που υπάρχουν και άλλες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του Casado μία πιο πιθανή μας γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων (κυρίως αντρών) στην Κόστα Ρίκα. Όλοι αυτοί εργάζονταν στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ και βρίσκονταν μακριά από τα σπίτια τους και τις γυναίκες τους. Χρειάζονταν ένα μεσημεριανό γεύμα.
Πήγαιναν σε μαγαζιά όπου ο μάγειρας μαγείρευε για πολλά άτομα. Η ποσότητα όμως ήταν μικρή οπότε ζητούσαν περισσότερο φαγητό. Σε κουβέντες που γίνονταν ξεκίνησε ένα αστείο ότι ο σύζυγος αν ήταν στο σπίτι του θα ζητούσε περισσότερο φαγητό.
Με αυτό το αστείο γεννήθηκε το γεύμα casado
Το casados είναι νόστιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μια ποικιλία γεύσεων με έντονα χρώματα και αρώματα είναι σίγουρο πως θα καλύψει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Αποτελείται από λευκό ρύζι, φασόλια, αυγό, κοτόπουλο ή βόειο κρέας ή ψάρι, τηγανιτή μπανάνα Αντιλλών και μια σαλάτα με λάχανο καρότο ή iceberg.
Εκτός από τα βασικά υλικά μπορεί να περιλαμβάνει ως συνοδευτικά τορτίγιες, αβοκάντο κομμένο σε φέτες, τηγανητές πατάτες ή πατάτες φούρνου.
Υλικά
◉ 1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο
◉ 1 κ.σ. σπασμένο κόλιανδρο
◉ ½ κ.γλ. σκόνη σκόρδου
◉ ½ κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού
◉ αλάτι, πιπέρι
◉ 300γρ. μαύρα φασόλια
◉ 200γρ. ρύζι bonnet
◉ 4 μπανάνες των Αντιλλών
◉ 1 iceberg
◉ 1 ντομάτα
◉ 1 καρότο
◉ ελαιόλαδο
◉ ξύδι
◉ 4 αυγά
◉ 4 τορτίγιες
◉ 2 αβοκάντο
Μέθοδος παρασκευής
Κόβουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε μικρά κομμάτια και το μαρινάρουμε με σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού, κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι και σε μία άλλη βράζουμε τα φασόλια.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μπανάνες Αντιλλών μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Ετοιμάζουμε μία σαλάτα συνδυάζοντας τριμμένο καρότο, φέτες ντομάτας και κομμένο iceberg. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ξύδι. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
Σε ένα άλλο τηγάνι φτιάχνουμε αυγά μάτια.
Σερβίρουμε σε 4 μεγάλα πιάτα τα κομμάτια του φιλέτου μαζί με τα φασόλια, το ρύζι, τη σαλάτα, τις μπανάνες και τα αυγά. Συνοδεύουμε με τηγανητές τορτίγιες και φέτες αβοκάντο.