Το Chicken Kottu Roti είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Σρι Λάνκα και από τα πιο δημοφιλή στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες. Έχει αγαπηθεί ανεξαρτήτως της φυλής, του θρησκεύματος, της ηλικίας αλλά και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Φτιάχνεται από πωλητές στο δρόμο. Μία βόλτα αργά το βράδυ σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά του Κολόμπο είναι αρκετή για να συναντήσετε αυτά τα μικρομάγαζα. Είναι ένα φαγητό το οποίο περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, θερμίδες και μπαχαρικά τα οποία βοηθούν το στομάχι μετά από ξενύχτι.
Μη φοβάστε ότι δε θα τους βρείτε….
Η μυρωδιά αυτού του γευστικού πιάτου θα σε κατευθύνει στο σωστό σημείο.
Η συγκεκριμένη διαδικασία για την παρασκευή αυτού του φαγητού συνθέτει μουσική η οποία παράγεται από δύο χαλύβδινες λεπίδες κοπής πάνω σε ένα επίπεδο μεταλλικό ταψί.
Οι ήχοι ακούγονται από μακριά και αναγνωρίζονται ως παγκόσμια μουσική της Σρι Λάνκα.
Το Chicken kottu Roti περιέχει ένα επίπεδο ψωμί που ονομάζεται “Godhambara roti” και μοιάζει με το Roti Canai της Μαλαισίας και το paratha της Ινδίας.
Το συγκεκριμένο ψωμί τεμαχίζεται και αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά αυτού του γευστικού πιάτου τα οποία είναι, κοτόπουλο, αυγά, λαχανικά, μπαχαρικά και σάλτσες. Χωρίς κοτόπουλο μπορεί να είναι η επιλογή για τους χορτοφάγους. Επίσης κοτόπουλο με τυρί ή σκέτο τυρί με λαχανικά είναι κάποιες άλλες επιλογές όπως επίσης και βόειο κρέας αντί για κοτόπουλο.
Τη συνέχεια την ξέρουμε….οι μεταλλικές λεπίδες αναλαμβάνουν δράση και ο κάθε πωλητής παράγει το δικό του μοναδικό ρυθμό.
Πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα Chicken Kottu Roti μόνοι μας;
Το δύσκολο σε αυτή τη συνταγή είναι να βρούμε το ψωμί godhambara. Μπορούμε βέβαια να το αντικαταστήσουμε με μία τορτίγια. Το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο.
Αφού κόψουμε την τορτίγια σε μικρότερα κομμάτια μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα γουόκ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Chicken Kottu Roti
Recipe by George AnastopoulosCourse: Street foodCuisine: OrientalDifficulty: Medium4
servings30
minutes10
minutesPinot Noir
Το Chicken Kottu Roti είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Σρι Λάνκα και από τα πιο δημοφιλή στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες. Έχει αγαπηθεί ανεξαρτήτως της φυλής, του θρησκεύματος, της ηλικίας αλλά και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Συστατικά
50ml ηλιέλαιο
½ κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
10gr τζίντζερ ψιλοκομμένο
6 μεγάλες πιπεριές jalapenos
250gr πράσα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα σε φέτες
¼ λάχανο άσπρο κομμένο σε φέτες
500gr κοτόπουλο ψημένο και κομμένο σε λωρίδες
200gr τριμμένο καρότο
3 αυγά
Κατά βούληση Αλάτι και πιπέρι
1 τεμ Godhambara roti κομμένη σε φέτες ή 1 τορτίγια
1 κουταλιά της σούπας κάρι Σρι Λάνκα
80ml ζωμό κοτόπουλο
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Όταν το λάδι ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά (εκτός από τα καρότα) και μία πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ζωμό κοτόπουλο, το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι και την κανέλα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά μαζί σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε.
Δημιουργούμε μία λακκούβα στη μέση του μείγματος των λαχανικών και προσθέτουμε τα αυγά.
Αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν ενώ τα ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν τα αυγά είναι σχεδόν μαγειρεμένα, τα ανακατεύουμε με τα λαχανικά και το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε το τεμαχισμένο ψωμί και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά.
Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.

Το Ιταλικό Pinot Noir!
Elena Walch
Αν ψάχνεις ένα κόκκινο κρασί για ψάρι ή ακόμα και για να συνδυάσεις ένα εμπνευσμένο street food, μόλις το βρήκες!
Στο ποτήρι είναι απαλό, λαμπερό ρουμπινί.
Μύτη κομψή με τα αρώματα των κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, φράουλα και μαρμελάδα framboise. Πικάντικες νύξεις κανέλλας, αστεροειδή γλυκάνισου αλλά και δεντρολίβανου συμπληρώνουν το αρωματικό σύνολο.
Στο στόμα έχει μέτριο, προς ελαφρύ, σώμα με αρώματα ζουμερού κερασιού, ώριμης φράουλας, framboise, κανέλλας και πράσινου τσαγιού. Απολαυστικό τελείωμα που διαρκεί!
Cover Photo by: Sri Lanca travel notes