Το Experiential Dining ως όρος παραπέμπει στη βιωματική εμπειρία. Πως όμως μπορεί να ορίσει κανείς τη βιωματική εμπειρία στο φαγητό; Ας δούμε λοιπόν βήμα βήμα πως ορίζεται το Experiential Dining.
Τι είναι το Experiential Dining;
Το βιωματικό βιωματικό φαγφητό έχει να κάνει με την αμφισβήτηση των συνηθισμένων προσδοκιών και τη δημιουργία μοναδικών και αξέχαστων στιγμών μέσω ευρηματικών μενού, εκκεντρικής ή θεματικής διακόσμησης, θεατρικών παραστάσεων, μοναδικών τοποθεσιών και δραστηριοτήτων.
Μερικές φορές το φαγητό έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες πτυχές της εμπειρίας που στοχεύουν να εκπλήξουν και να ευχαριστήσουν τους πελάτες. Από καφετέριες με γάτες που αφήνουν τους επισκέπτες να απολαύσουν ένα φλιτζάνι καφέ παίζοντας με τα ζώα, μέχρι το να τρώνε στο σκοτάδι για να μιμηθούν την εμπειρία ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης, αυτές οι εμπειρίες φαίνονται να σπάνε τα πρότυπα της τυπικής γευστικής εμπειρίας.
Η εξέλιξη του Experiential Dining.
Ενώ το βιωματικό φαγητό κυκλοφορούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και αρκετά χρόνια, τα βιωματικά εστιατόρια θεωρήθηκαν αρχικά σαν μια παροδική τάση που θα κρατούσε για λίγο. Αλλά τώρα, με την άνοδο των pop-up εστιατορίων και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, οι εστιάτορες έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του να προσφέρουν κάτι πραγματικά μοναδικό για την κάλυψη αυτής της διαρκούς ζήτησης από το κοινό.
Σύμφωνα με μια έρευνα από το Eventbrite, το 75% των θαμώνων θα πλήρωνε περισσότερα χρήματα για μια μοναδική εμπειρία. Το 76% θα επιθυμούσε μια ιδιαίτερη τοποθεσία, το 84% θέλει ένα πρωτοποριακό μενού ή θέμα και το 74% αναζητά μια διαφορετική εμπειρία γενικότερα.
Τύποι εστιατορίων του Experiential Dining
Το βιωματικό φαγητό δεν έχει μια ενιαία προσέγγιση. Μπορεί να το βρει κανείς με τρόπους που δεν είχε φανταστεί. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι πιο συνηθισμένοι τύποι βιωματικών εστιατορίων.
☑️ Chef’s Table – Τραπέζι του σεφ: Το τραπέζι του σεφ είναι μια γευστική εμπειρία όπου οι πελάτες κάθονται στην κουζίνα ή κοντά στην κουζίνα, έχοντας την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν με τον σεφ και να παρακολουθούν την προετοιμασία των γευμάτων τους. Παρέχει μια άποψη στην πρώτη σειρά της μαγειρικής διαδικασίας.
☑️ Interactive Dining – Διαδραστικό δείπνο: Οι διαδραστικές γευστικές εμπειρίες περιλαμβάνουν τους πελάτες στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εμπειρίες DIY μπάρμπεκιου, hotpot ή παρασκευής σούσι, όπου οι επισκέπτες μαγειρεύουν το φαγητό τους στο τραπέζι.
☑️ Pop-up Restaurants – Αναδυόμενα εστιατόρια: Τα αναδυόμενα εστιατόρια είναι προσωρινές εγκαταστάσεις που μπορούν να στηθούν σε ασυνήθιστες τοποθεσίες, όπως στέγες, εγκαταλειμμένες αποθήκες ή ακόμα και στη μέση ενός δάσους. Συχνά διαθέτουν μοναδικά θέματα και μενού.
☑️ Immersive Dining Theatre – Καθηλωτικές θεατρικές παραστάσεις: Ορισμένα εστιατόρια συνδυάζουν το φαγητό με θεατρικές παραστάσεις, όπου οι επισκέπτες γίνονται μέρος μιας ιστορίας ή μιας αφήγησης ενώ απολαμβάνουν το γεύμα τους.
☑️ Underwater Dining – Υποβρύχιο γεύμα: Τα εστιατόρια που βρίσκονται υποβρύχια ή με θέα στο νερό προσφέρουν μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τη θαλάσσια ζωή απολαμβάνοντας το γεύμα τους.
☑️ Farm-to-Table Dining – Από το αγρόκτημα στο τραπέζι: Τα εστιατόρια αυτά επικεντρώνονται στο σερβίρισμα τοπικών και εποχιακών συστατικών, συχνά με μεγάλη έμφαση στην υγεία, την καθαρότητα από χημικά και την άμεση σύνδεση με την πηγή του φαγητού.
☑️ Dark Dining – Φαγητό στο απόλυτο σκοτάδι: Τα εστιατόρια Dark Dining έχουν σχεδιαστεί για να βιώνει το κοινό, το απόλυτο σκοτάδι, ενισχύοντας την αίσθηση της γεύσης και του αρώματος ενώ προκαλούν τους πελάτες να αναγνωρίσουν και να απολαύσουν τις γεύσεις χωρίς τη βοήθεια της όρασης.
☑️ Themed Restaurants – Θεματικά εστιατόρια: Τα θεματικά εστιατόρια σχεδιάζονται για να παρέχουν την αίσθηση από συγκεκριμένα θέματα, όπως ιστορικές εποχές, πολιτιστικές εκφάνσεις ή φανταστικούς κόσμους. Συχνά ενσωματώνουν διακόσμηση, μουσική και ψυχαγωγία για να δημιουργήσουν μια καθηλωτική ατμόσφαιρα.
☑️ Outdoor Dining Experiences – Φαγητό στη φύση: Το δείπνο κάτω από τα αστέρια, στη μέση ενός δάσους ή στην κορυφή ενός βουνού μπορεί να προσφέρει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που συνδέει τους επισκέπτες με τη φύση.
☑️ Artistic Dining – Καλλιτεχνική εστίαση: Οι καλλιτεχνικές γευστικές εμπειρίες συνδυάζουν τη μαγειρική τέχνη με την εικαστική τέχνη, συχνά με βρώσιμη τέχνη και περίπλοκη επένδυση για να δημιουργήσουν οπτικά εντυπωσιακά πιάτα.
☑️ Culinary Workshops – Εργαστήρια Μαγειρικής: Ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν εργαστήρια ή μαθήματα μαγειρικής, επιτρέποντας στους πελάτες να μάθουν τεχνικές μαγειρικής και να προετοιμάσουν τα δικά τους γεύματα με την καθοδήγηση ενός σεφ.
☑️ Multi-Sensory dining – Πολυαισθητηριακή εστίαση: Αυτός ο τύπος γευστικής εμπειρίας ενσωματώνει διάφορα στοιχεία. Για παράδειγμα, η επιλογή της μουσικής, του φωτισμού, του στησίματος του τραπεζιού, ακόμη και η εμφάνιση του φαγητού και των ποτών μπορεί να σχεδιαστεί σχολαστικά για να ενισχύσει το θέμα και τη συνολική ατμόσφαιρα.
Το φαγητό είναι ένα μέρος της εμπειρίας κάπου μεταξύ 50-60%. Τα υπόλοιπα που μετράνε είναι η διάθεση, η ατμόσφαιρα, η μουσική, το συναίσθημα, το σχέδιο. Η αρμονία δηλαδή ανάμεσα σε αυτό που έχεις στο πιάτο και σε αυτό που περιβάλλει το πιάτο. – Chef Alain Ducasse
Πλεονεκτήματα του Experiential Dining
Το βιωματικό φαγητό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τα εστιατόρια όσο και για το κοινό τους. Αυτά τα πλεονεκτήματα συμβάλλουν στην αυξανόμενη δημοτικότητά του. Μερικά από τα βασικά οφέλη του βιωματικού δείπνου περιλαμβάνουν:
✅ Αξέχαστες εμπειρίες: Το βιωματικό δείπνο δημιουργεί αξέχαστες στιγμές για τους πελάτες. Ξεπερνά την εμπειρία του παραδοσιακού εστιατορίου, κάνοντας κάθε επίσκεψη μοναδική και αφήνοντας μια ανεξίτηλη ανάμνηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αφοσίωση των πελατών και σε θετικές συστάσεις από στόμα σε στόμα.
✅ Διαφοροποίηση: Τα εστιατόρια που προσφέρουν βιωματικό φαγητό μπορούν να ξεχωρίσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά. Τα μοναδικά θέματα, τα καθηλωτικά περιβάλλοντα και τα δημιουργικά στοιχεία, τα βοηθούν να ξεχωρίζουν από τα παραδοσιακά εστιατόρια, προσελκύοντας μια διαφορετική βάση πελατών.
✅ Αυξημένα έσοδα: Το βιωματικό φαγητό συχνά έχει υψηλότερες τιμές για τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για μια εμπειρία που συνδυάζει ψυχαγωγία, καινοτομία και φαγητό, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα και την κερδοφορία ενός εστιατορίου.
✅ Μεγαλύτερος μέσος όρος παραμονής: Οι πελάτες τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στα βιωματικά περιβάλλοντα, καθώς ασχολούνται με τα διάφορα στοιχεία της εμπειρίας αυτής. Αυτό οδηγεί σε αυξημένους μέσους όρους κατά κεφαλήν και υψηλότερες πωλήσεις ανά τραπέζι γενικότερα.
✅ Ευκαιρίες για δωρεάν διαφήμιση: Η μοναδικότητα του βιωματικού δείπνου το καθιστά άξιο για προβολή στις ειδήσεις και στα περιοδικά αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα εστιατόρια μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, δημιουργώντας θόρυβο και προσελκύοντας τα μέσα ενημέρωσης, πράγμα το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε δωρεάν μάρκετινγκ και αυξημένη προβολή.
✅ Δημιουργικότητα και καινοτομία: Το βιωματικό φαγητό ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα στο σχεδιασμό μενού, την παρουσίαση φαγητού και τη συνολική ανάπτυξη της ιδέας. Οι σεφ και οι εστιάτορες μπορούν να πειραματιστούν με νέες γεύσεις, τεχνικές και συστατικά που ταιριάζουν με το θέμα, δημιουργώντας ενθουσιασμό τόσο στο προσωπικό της κουζίνας όσο και στο προσωπικό του σέρβις.
✅ Στοχευμένο κοινό: Οι θεματικές γαστρονομικές εμπειρίες μπορούν να σχεδιαστούν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένο κοινό-στόχο ή εξειδικευμένες αγορές. Αυτό επιτρέπει στα εστιατόρια να προσελκύουν επισκέπτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, είτε αυτό σχετίζεται με την ιστορία, τον πολιτισμό ή ένα συγκεκριμένο χόμπι.
✅ Ευελιξία: Οι βιωματικές ιδέες μπορούν να προσαρμοστούν και να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στα εστιατόρια να διατηρήσουν την εμπειρία φρέσκια και να δημιουργήσουν εξελισσόμενες γεύσεις και τάσεις.
✅ Δημιουργία νέων γνωριμιών: Η δημιουργία και η εκτέλεση μιας βιωματικής ιδέας για φαγητό συχνά περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ σεφ, σχεδιαστών, συμβούλων και άλλων επαγγελματιών. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργία νέων γνωριμιών και τη δημιουργική συνέργεια στο προσωπικό του εστιατορίου.
✅ Εκπαίδευση και Πολιτιστική Εξερεύνηση: Ορισμένες βιωματικές γευστικές εμπειρίες στοχεύουν να εκπαιδεύσουν τους πελάτες για συγκεκριμένους πολιτισμούς, κουζίνες ή ιστορικές περιόδους. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την εκπαιδευτική πτυχή της εστίασης και να διευρύνει τους ορίζοντες των επισκεπτών.
Το μέλλον της εστίασης είναι ένα μέλλον απεριόριστης δημιουργικότητας και αισθητηριακής εξερεύνησης, μια διαρκής απόδειξη της σύνδεσης του ουρανίσκου και της τέχνης της κουζίνας. Με την βιωματική εστίαση υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας, ότι η απόλαυση του φαγητού δεν αφορά μόνο τη διατροφή. αφορά τις ιστορίες, τις αναμνήσεις και τις συνδέσεις που δημιουργούμε μέσω του φαγητού που μοιραζόμαστε.
Hero photo by: vecstock