Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Deming Customer Model
Deming Customer Model

Deming Customer Model

John ProtopapadakisBy John Protopapadakis ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 3 Mins Read

Deming Customer Model: Οδηγίες για τη δημιουργία πιστότητας πελατών. Στο σημερινό έντονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η δημιουργία πιστότητας πελατών είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν όχι μόνο να προσελκύσουν νέους πελάτες, αλλά και να τους διατηρήσουν, να τους μετατρέψουν σε loyals.

Μια προσέγγιση άκρως αποτελεσματική στην ενδυνάμωση της πιστότητας των πελατών είναι το Deming Customer Model, του διάσημου ειδικού σε θέματα ποιότητας, Δρ. W. Edwards Deming. Αυτό το μοντέλο τονίζει τη σημασία της κατανόησης και της ικανοποίησης των αναγκών και των προσδοκιών των πελατών, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για τη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων.

Ένα από τα κύρια στοιχεία του Deming Customer Model είναι η έννοια της αξίας του πελάτη (value-for-money). Ο Deming πίστευε ότι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να επικεντρώνονται στην παροχή αξίας στους πελάτες, αντί να εστιάζουν αποκλειστικά σε πωλήσεις και κέρδη. Παρέχοντας προϊόντα ή υπηρεσίες που πληρούν ή υπερβαίνουν τις προσδοκίες τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη και πιστότητα.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι η έμφαση στη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους πελάτες. Ο Deming αναγνώριζε ότι η πιστότητα δεν κτίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση. Για να το επιτύχουν αυτό, οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών με τους πελάτες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την άψογη εξυπηρέτηση και τη σωστή διαχείριση προβλημάτων/παραπόνων. Όταν οι πελάτες νιώθουν ότι είναι σημαντικοί, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί και να συστήσουν την εταιρεία σε άλλους.

Ωστόσο, στον πυρήνα του μοντέλου βρίσκεται η αρχή της συνεχούς βελτίωσης (constant improvement). Σύμφωνα με τον Deming, οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάζουν στη συνεχή ανάλυση και βελτίωση των διαδικασιών τους (έστω κατά 1% κάθε φορά). Αυτό απαιτεί βαθιά κατανόηση των αναγκών των πελατών, που είναι απότοκο συνήθως της επικοινωνίας και της ανατροφοδότησης. Εισακούγοντας τις ανησυχίες και τα σχόλια τους, οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν περιοχές βελτίωσης και να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές για την ενίσχυση της ικανοποίησης των πελατών.

Μπορεί να σας αρέσει:  At-risk customers. Γιατί οι εταιρείες αδυνατούν να τους εντοπίσουν

Ο Deming έδινε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της συμμετοχής των εργαζομένων στη δημιουργία πελατοκεντρικής κουλτούρας. Πίστευε ότι οι εργαζόμενοι είναι η κινητήριος δύναμη της ποιότητας και της ικανοποίησης των πελατών. Όταν οι εργαζόμενοι ενδυναμώνονται και ενθαρρύνονται να συμβάλουν με τις ιδέες και τις απόψεις τους, τότε ενδιαφέρονται περισσότερο να προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες στους πελάτες.

Πρόσφατα ένας φίλος έλεγε ότι έκατσε και ετοίμασε μια σειρά από προτάσεις (σχετικά με την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την εξοικονόμηση -μέσω της ψηφιοποίησης- πόρων), τις οποίες παρέδωσε στον εργοδότη του. Μολονότι αυτός τις κοίταξε με ενδιαφέρον, εντέλει δεν υλοποίησε καμία από αυτές. «Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο στη γνώση», συνηθίζει να λέει στις διαλέξεις του ο Richard Branson, κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι εργοδότες δείχνουν να αγνοούν.

Τις ιδέες του Deming ασπάστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο οι Γιαπωνέζοι, καταφέρνοντας μέσα σε μια μόλις δεκαετία να δημιουργήσουν μια πανίσχυρη βιομηχανία, με τα ποιοτικά προϊόντα τους να «κατακτούν» όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, όσον αφορά την συμμετοχή των εργαζομένων, να αναφέρουμε ότι στην Kawasaki υπήρχε υπάλληλος που μέσα σε ένα χρόνο έστειλε στη διοίκηση 1.500 προτάσεις για βελτιώσεις…

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, τότε ίσως να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Marketing Tips του Γιάννη Πρωτοπαπαδάκη. Επίσης στο Αγγλόφωνο Marketing Mastery Tips θα βρείτε ενδιαφέρον περιεχόμενο.
Image by freepik

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleRestaurant Operations Manual
Next Article Αποθήκευση εξοπλισμού μετά το κλείσιμο του Ξενοδοχείου
John Protopapadakis
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

O Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης είναι συγγραφέας, καθηγητής, εισηγητής σεμιναρίων και εκπαιδευτής προσωπικού ξενοδοχείων σε θέματα μάρκετινγκ, ποιοτικής εξυπηρέτησης και διαχείρισης παραπόνων. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει MBA (Master of Business Administration) από το Cleveland State University. Έχει εργαστεί στο τμήμα μάρκετινγκ της Misko-Barilla, καθώς και από το 2000 έως σήμερα, ως καθηγητής μάρκετινγκ και ποιοτικής εξυπηρέτησης, σε Le Monde, IST, New York και Mediterranean. Είναι συνεργάτης της HotelTraining.gr και του Traveldailynews.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

5 Mins Read

Ψυχολογία και εστιατοριακό Μάρκετινγκ

6 Mins Read

Repeaters – Η σκιώδης πλευρά της πιστότητας

2 Mins Read

6 τύποι πελατών που ευχαρίστως θα έστελνες στον ανταγωνισμό

3 Mins Read

Casanova Complex. Τι λάθος κάνουν οι επιχειρήσεις;

3 Mins Read

Εξατομίκευση: Όταν το «Γεια σου, Νίκο» κάνει τη διαφορά

4 Mins Read

Πώς να χτίσετε ένα ελκυστικό εταιρικό brand στον Τουρισμό και την Εστίαση

6 Mins Read

Customer Journey – Η πορεία του πελάτη μέσα στο ξενοδοχείο

4 Mins Read

Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή

3 Mins Read

Εταιρικό Branding προσέλκυση επαγγελματιών φιλοξενίας

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
  • Ανάπτυξη ή απόρριψη; Πότε αξίζει να επενδύεις στους ανθρώπους σου;
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.