Έχει επικρατήσει μια άποψη από κάποιους οτι το comfort food είναι μια εκδοχή ενός μενού όχι τόσο fine αλλά ούτε και τόσο casual. Δηλαδή όταν θέλουν να εννοήσουν οτι κάτι είναι εμπνευσμένο και δημιουργικό αλλά δεν πηγαίνει στο επίπεδο της υψηλής γαστρονομίας, το βαφτίζουν “comfort” Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα;
Τι είναι από ότι λένε οι ειδικοί
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Gastronomy and Food Science ορίζει ως comfort food εκείνα τα τρόφιμα που παρέχουν «νοσταλγία ή αίσθηση ευεξίας». Τροφοδοτούν μια συναισθηματική φόρτιση που αυξάνεται από τις αισθήσεις της γεύσης, αφής και μυρωδιάς μας. Τα τρόφιμα αυτά είναι πιο πιθανό να είναι γλυκά ή αλμυρά αντί για όξινα ή πικρά, προσθέτει το άρθρο.
Η Shira Gabriel, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, λέει ότι το έχει ιδιαίτερη ελκυστικότητα όταν αισθανόμαστε μοναξιά ή απόρριψη, και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των συναισθημάτων.
Μια μελέτη της Gabriel και του ερευνητή, Jordan Troisi, αναφέρει ότι τα τρόφιμα που ανήκουν στο comfort food μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ψυχολογικές καταστάσεις. Αναφέρει συγκεκριμένα πως μια παραδοσιακή κοτόσουπα μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη μας να ανήκουμε.
Μια παραδοσιακή κοτόσουπα μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη μας να ανήκουμε
Σε ένα πείραμα που έγινε στην περίοδο του lockdown, κλήθηκαν κάποιοι εθελοντές οι οποίοι κρατούσαν ένα καθημερινό ημερολόγιο φαγητού και συναισθημάτων για δύο εβδομάδες, καταγράφοντας πόσο έτρωγαν, αν είχαν καταναλώσει αυτό που θεωρούσαν ότι είναι comfort food και αν ένιωσαν μοναξιά ή όχι.
Μετρώντας την πρόσληψη τροφής σε σχέση με τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα απομόνωσης, οι μετέχοντες της μελέτης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ισχυρές συναισθηματικές σχέσεις ήταν πιο πιθανό από άλλους να φτάσουν να υπερκαταναλώσουν comfort food, προκειμένου να κατευνάσουν τα συναισθήματα τους.
Όταν μιλάμε για την γεύση και την εστίαση γενικότερα, δεν είναι ανάγκη να έχουμε πολύ στενά πλαίσια με τη χρήση τέτοιων όρων, αφού ούτως ή άλλως συνδέονται από τη φύση τους με το συναίσθημα και άρα με το τι αισθάνεται ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.
Αυτό που για τον έναν μπορεί να είναι comfort food, για τον άλλον μπορεί να μην είναι. Έτσι μπορούμε να εντάξουμε μια πληθώρα φαγητών στην κατηγορία αυτή διότι συναντώνται συχνά στις συλλογικές προτιμήσεις μιας μεγάλης ομάδας του πληθυσμού.
Μερικά τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι τα εξής:
- Μαγειρίτσα
- Σαγανάκι
- Μουσακάς
- κεφτεδάκια
- σουτζουκάκια
- παραδοσιακές πίτες
- πίτσες
- ζουμερά μπιφτέκια, γεμιστά και άλλα πολλά.
Τελειώνοντας, θα λέγαμε γενικότερα πως το comfort food είναι το φαγητό το οποίο μας κάνει να νιώθουμε όμορφα συναισθήματα εκτός από το να απολαμβάνουμε μια ωραία γεύση.