Είναι 7 δημοφιλείς Ελληνικές σούπες, ελαφριές, είναι νόστιμες, είναι παραδοσιακές και μας ξετρελαίνουν. Οι σούπες δεν ανήκουν μόνο στο κρύο αλλά μπορούν να καταναλωθούν όλο τον χρόνο.
Η λέξη σούπα φημολογείται ότι έχει τις ρίζες της στα σανσκριτικά και πιο συγκεκριμένα, στις λέξεις su και po, που σημαίνουν «σωστή διατροφή». Άλλοι πάλι, ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το λατινικό suppa που σημαίνει «ψωμί βουτηγμένο σε ζωμό».
Η Ελληνική κουζίνα έχει πλήθος από αυτές με κάθε περιοχή της Ελλάδας να έχει και το δικό της χαρακτηριστικό πιάτο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια best sellers τα οποία τα γνωρίζουν όλοι οι λαοί μέσω του Τουρισμού. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι πασίγνωστες σούπες.
1. Πατσάς
Αυτή η παραδοσιακή ελληνική σούπα χρησιμοποιεί αρνί ή χοιρινό ως βασικά συστατικά. Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες της σούπας, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κεφάλι ή πόδια ζώων και εμπλουτίζουν το ζωμό με σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και ξύδι.
Ο ζωμός πυκνώνει περιστασιακά με αυγολέμονο, ένα μείγμα χτυπημένων αυγών και χυμού λεμονιού. Ο πατσάς θεωρείται συνήθως ως το τέλειο φάρμακο για το hangover και παραδοσιακά απολαμβάνεται τις πρωινές ώρες, μετά από μια βραδιά μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος.
Στη Βόρεια Ελλάδα τον πασπαλίζουν τον πατσά με καυτερό μπούκοβο.
2. Μαγειρίτσα
Η πρωτότυπη εκδοχή αυτής της κλασικής Ελληνικής σούπας προέρχεται από την παράδοση κατά την οποία το αρνί σερβίρεται ως το κύριο πιάτο κατά τη διάρκεια του εορταστικού πασχαλινού γεύματος. Τα μέρη του αρνιού τα οποία είναι ακατάλληλα για ψήσιμο, ενσωματώνονται στη μαγειρίτσα. Η σούπα καταναλωνόταν συνήθως για να σπάσει ομαλά η 40ήμερη νηστεία και να προετοιμάσει το στομάχι για το Πασχαλινό γλέντι την επόμενη ημέρα.
Σήμερα η μαγειρίτσα κυκλοφορεί σε πολυάριθμες ποικιλίες που εξακολουθούν να παρασκευάζονται κυρίως με εντόσθια αρνιού και λαχανικά. Όλα τα συστατικά δημιουργούν ένα γευστικό ζωμό που γίνεται κρεμώδης με αυγό και σάλτσα λεμονιού, σε συνδυασμό με διάφορα μπαχαρικά και φρέσκα βότανα.
3. Σούπα ρεβύθια
Αυτή η παχιά και θρεπτική σούπα ρεβίθια είναι ένα ελληνικό κλασικό πιάτο που απολαμβάνεται σε όλη τη χώρα, αλλά παραδοσιακά συνδέεται με το νησί της Σίφνου, όπου συναντάται σε μορφή παχιάς, υφής. Η σούπα από ρεβύθια ποικίλλει ως προς τη συνοχή της αλλά και τα πρόσθετα συστατικά, όπου συχνά εμπλουτίζεται με λεμόνι και ελαιόλαδο που δίνουν στο πιάτο τη συγκεκριμένη, πικάντικη γεύση του.
4. Ψαρόσουπα
Η ψαροσούπα είναι ένα απλό πιάτο που αποτελείται από ψάρια όπως το μπαρμπούνι, τον μπακαλιάρο, τον ροφό, τη συναγρίδα, το κοκκινόψαρο αλλά και τα μικρά νόστιμα βραχόψαρα όπως το σκαθάρι, τη σκορπίνα, τη δράκαινα κλπ. Συνδυάζεται σχεδόν πάντα με λαχανικά. Πιο συχνός είναι ένας συνδυασμός καρότων, σέλινου κρεμμυδιών και πατάτας, ή πράσο, σκόρδο και πατάτες.
Μόλις ψηθεί, το ψάρι αφήνεται στην άκρη ενώ ο ζωμός βράζει με ρύζι. Πολύ συχνά, ένα αυγό χτυπημένο με χυμό λεμονιού ανακατεύεται στο ζωμό, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε αυγόκομμα, κάνοντας την ψαρόσουπα, ένα χορταστικό, αλλά εκπληκτικά ελαφρύ πιάτο.
5. Φακές
Αυτή η παραδοσιακή ελληνική σούπα, είναι απλή σε υλικά και παρασκευή, αλλά καταλήγει σε ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις. Χαρακτηρισμένη από την πυκνή υφή της, είτε με καφέ είτε με πράσινες φακές, η σούπα περιέχει συχνά κρεμμύδια, σκόρδο, καρότα και περιστασιακά πολτοποιημένες ντομάτες για μια πιο gourmet εκδοχή.
Πάντα σερβίρεται ζεστή και μερικές φορές με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι από πάνω για έξτρα νοστιμιά.
6. Φασολάδα
Η φασολάδα είναι η πιο γνωστή από τις δημοφιλείς Ελληνικές σούπες. Είναι μια απλή και παραδοσιακή ελληνική σούπα φτιαγμένη από ξερά λευκά φασόλια που μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, με διάφορα λαχανικά και βότανα όπως κρεμμύδια, σέλινο και ντομάτες. Το πιάτο είναι θρεπτικό και θυμίζει αρχαιότητα, καθώς οι ελιές και τα φασόλια ήταν καλλιέργειες που συντηρούσαν τους στρατούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η φασολάδα τρώγεται όλο το χρόνο, αλλά παραδοσιακά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.
7. Γιουβαρλάκια
Αυτή η χορταστική ελληνική σούπα που ακούει στο όνομα γιουβαρλάκια, παντρεύει τα τρυφερά κεφτεδάκια από βόειο κρέας με έναν κρεμώδη, γευστικό ζωμό. Τα κεφτεδάκια και ο ζωμός είναι συνήθως εμπλουτισμένα με φρέσκα βότανα και ολόκληρο το πιάτο τελειώνει με την προσθήκη αβγολεμόνου – μια κρεμώδη σάλτσα που προκύπτει από το χτύπημα αυγών και λεμονιού – που πυκνώνει το ζωμό και προσθέτει τη χαρακτηριστική του γεύση
Οι 7 πιο δημοφιλείς Ελληνικές σούπες κοσμούν σε καθημερινή βάση τα τραπέζια μας και παρέχουν αυτήν την παραδοσιακή απόλαυση σε συνδυασμό με την χρησιμότητα για την υγεία.