Wine Pairing με λευκό κρασί, ποια φαγητά ταιριάζουν με την κάθε ποικιλία; Η ικανότητα ενός σερβιτόρου να κάνει προτάσεις wine pairing είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γαστρονομικής εμπειρίας των πελατών.
Ένα επιτυχημένο ταίριασμα κρασιού με το φαγητό μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και τα αρώματα τόσο του πιάτου όσο και του κρασιού, δημιουργώντας μια αρμονία που ικανοποιεί τον ουρανίσκο. Επιπλέον, δείχνει επαγγελματισμό και γνώση, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους πελάτες και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας.
Wine Pairing με Ελληνικές ποικιλίες κρασιού
Θα δούμε γηγενείς Ελληνικές ποικιλίες ή άλλες με ξένη καταγωγή που φύονται όμως και ευδοκιμούν στην Ελλάδα
Ασύρτικο
Φρέσκα θαλασσινά (π.χ. στρείδια), Ψητός σολομός, Χταπόδι σχάρας, Σαλάτα με εσπεριδοειδή και φέτα, Κοτόπουλο λεμονάτο
Μαλαγουζιά
Γαρίδες με σκόρδο, Ριζότο με κολοκύθα, Κατσικίσιο τυρί, Σαλάτες με πράσινα λαχανικά, Ψάρι ψητό,
Ροδίτης
Γαύρος μαρινάτος, Μύδια αχνιστά, Πράσινη σαλάτα με μήλο, Λαχανόρυζο, Φιλέτο γλώσσας
Σαββατιανό
Τυρόπιτα, Κολοκυθοκεφτέδες, Σουβλάκι κοτόπουλο, Τραχανάς ξινός, Σαρδέλες ψητές
Βιδιανό
Λευκό κρέας με λευκή σάλτσα, Σουπιές με σπανάκι, Χωριάτικη σαλάτα, Γεμιστά, Ριζότο με θαλασσινά
Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Φρουτοσαλάτες, Ελαφριά επιδόρπια με εσπεριδοειδή, Ψητός μπακαλιάρος, Κεφτεδάκια με δυόσμο, Λουκουμάδες
Θραψαθήρι
Γαρίδες σαγανάκι, Ψητό χοιρινό με μυρωδικά, Ρεβιθάδα, Φάβα, Σπαγγέτι με λαχανικά
Μοσχοφίλερο
Σούσι, Καραβίδες με λεμονάτη σάλτσα, Κατσικίσιο τυρί, Πίτες με μυρωδικά, Ασιατικά πιάτα με τζίντζερ
Πλυτό
Τσιπούρα σχάρας, Χοιρινό πρασοσέλινο, Ντολμαδάκια, Σαλάτα με κινόα, Γιουβέτσι με γαρίδες
Δαφνί
Κατσικάκι στο φούρνο, Ψάρι πλακί, Αγκινάρες α λα πολίτα, Μπουρέκια, Σαγανάκι τυρί
Ρομπόλα
Ψάρια, ριζότο θαλασσινών, λεμονάτα πιάτα.
Wine Pairing με Ξένες ποικιλίες
Chardonnay (Γαλλία)
Αστακός βραστός, Ριζότο με μανιτάρια, Ψητό κοτόπουλο, Σπαγγέτι καρμπονάρα, Τυριά όπως brie
Sauvignon Blanc (Γαλλία/Νέα Ζηλανδία)
Κατσικίσιο τυρί, Σαλάτα Caesar, Σούσι, Σπαράγγια με βούτυρο, Χτένια
Riesling (Γερμανία)
Πικάντικα ασιατικά πιάτα, Χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα, Πατάτες au gratin, Στρείδια Rockefeller, Φρούτα
Pinot Grigio (Ιταλία)
Λαβράκι με λεμόνι, Κρέπες με μανιτάρια, Σαλάτες με ρόκα και παρμεζάνα, Αντζούγιες, Μοτσαρέλα καπρέζε,
Chenin Blanc (Νότια Αφρική)
Κοτόπουλο με μέλι και λεμόνι, Ψητά λαχανικά, Καραμελωμένα κρεμμύδια, Φρουτοσαλάτα με μάνγκο, Σούπα κολοκύθας
Gewürztraminer (Γερμανία)
Πιάτα με κάρυ, Πάπια με πορτοκάλι, Τυριά όπως muenster, Φρουτένια επιδόρπια, Κανταΐφι
Albarino (Ισπανία)
Παέγια θαλασσινών, Τάπας με γαρίδες
Ψάρια τηγανητά, Γκαζπάτσο, Χταπόδι σχάρας
Vermentino (Ιταλία)
Σαρδέλες, Ριζότο με γαρίδες, Ψητές πιπεριές, Πίτσα μαρινάρα, Σπαγγέτι με θαλασσινά
Grüner Veltliner (Αυστρία)
Σνίτσελ, Σαλάτα πατάτας, Ψάρι τηγανητό, Φαγητά με ελαφριά σάλτσα εσπεριδοειδών, Σούπα μανιταριών
Fiano (Ιταλία)
Ριζότο με λεμόνι, Χοιρινό ψητό, Ψητά καλαμάρια, Μοτσαρέλα di Bufala, Πολέντα με παρμεζάνα
Οι σωστές προτάσεις για Wine Pairing με λευκό κρασί μπορούν να ενισχύσουν τις πωλήσεις και να αυξήσουν την ικανοποίηση των επισκεπτών, καθιστώντας το wine pairing απαραίτητη δεξιότητα για έναν επιτυχημένο επαγγελματία στον χώρο της εστίασης, άσχετα αν δεν είναι Sommelier.