Το Sherry είναι ένα ενδυναμωμένο κρασί που προέρχεται από την περιοχή Jerez στη νοτιοδυτική Ισπανία. Αυτό το μοναδικό επιδόρπιο κρασί έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για τις ξεχωριστές γεύσεις και τη διαδικασία παραγωγής του. Ακολουθούν ορισμένες βασικές πτυχές που πρέπει να γνωρίζει κανείς γι αυτό το προϊόν:
Προέλευση και παραγωγή:
Το Sherry παράγεται κυρίως στο “Sherry Triangle”, μια περιοχή που ορίζει ένα τρίγωνο και περιλαμβάνει τις πόλεις Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda και El Puerto de Santa María στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας.
Η παραγωγή του σέρι περιλαμβάνει μια ειδική διαδικασία παλαίωσης γνωστή ως μέθοδος solera. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη παλαιότερων και νεότερων κρασιών, επιτρέποντας έτσι ένα περίπλοκο προφίλ γεύσης.
Σταφύλια:
Οι κύριες ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του sherry είναι η Palomino, η Pedro Ximénez και η Moscatel. Η ποικιλία Palomino είναι η πιο ευρέως φυτευμένη και αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα ξηρά σέρι, ενώ η Pedro Ximénez και η Moscatel χρησιμοποιούνται για τα πιο γλυκά.
Είδη Sherry:
Το Sherry βγαίνει στο εμπόριο σε μια ποικιλία από γεύσεις, που κυμαίνονται από ξηρή έως πολύ γλυκιά. Μερικά από τα κύρια στυλ περιλαμβάνουν:
Fino:
Ένα ξηρό και ελαφρύ sherry που υφίσταται μια μοναδική διαδικασία παλαίωσης κάτω από ένα στρώμα ζυμομυκήτων, μια φυσική μαγιά που σχηματίζεται στην επιφάνεια του κρασιού.
Manzanilla:
Ένα είδος Sherry Fino που παράγεται ειδικά στην παραθαλάσσια πόλη Sanlúcar de Barrameda, γνωστό για τα αλμυρά και ορυκτά χαρακτηριστικά του.
Amontillado:
Αρχικά παλαιωμένο όπως ακριβώς το Fino, το Amontillado αργότερα εκτίθεται σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα ένα πιο πλούσιο και πιο μεθυστικό άρωμα.
Oloroso:
Ένα πιο σκούρο, πιο πλούσιο και με γεμάτο σώμα sherry που παλαιώνει χωρίς το στρώμα των ζυμομυκήτων στην επιφάνεια, επιτρέποντας μεγαλύτερη οξείδωση και συμπύκνωση των γεύσεων.
Pedro Ximénez:
Ένα γλυκό σέρι φτιαγμένο από λιασμένα σταφύλια Pedro Ximénez, γνωστό για τη σκούρα, σιροπιαστή συνοχή και την έντονη γλυκύτητα του.
Συνδυασμός με φαγητό:
Το Sherry είναι απίστευτα ευέλικτο όταν πρόκειται για ζευγάρωμα με φαγητό (wine pairing). Τα ξηρά στιλ, όπως το Fino και το Manzanilla, είναι εξαιρετικά με αλμυρά τάπας, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς, ενώ τα πιο πλούσια στυλ όπως το Amontillado και το Oloroso συνδυάζονται καλά με πιο βαριά πιάτα, όπως ψητά κρέατα και παλαιωμένα τυριά. Το γλυκό Pedro Ximénez απολαμβάνεται σκέτο ως επιδόρπιο κρασί.
Διεθνής δημοτικότητα:
Ενώ το σέρι έχει τις ρίζες του στην Ισπανία, έχει κερδίσει τη δημοτικότητα του παγκοσμίως. Οι μοναδικές μέθοδοι παραγωγής του και η μεγάλη ποικιλία του, το έχουν κάνει αγαπημένο μεταξύ των οινόφιλων και των σομελιέ. Το Sherry δεν καταναλώνεται μόνο ως ποτό αλλά βρίσκει τη θέση του επίσης σε κοκτέιλ, στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Συνοπτικά, το sherry είναι ένα ξεχωριστό και ποικιλόμορφο ενδυναμωμένο κρασί με πλούσια ιστορία και μεγάλη γκάμα στυλ που ταιριάζει σε διάφορους ουρανίσκους. Η ικανότητά του να συνδυάζεται καλά με διαφορετικά πράγματα το καθιστά μια βολική επιλογή για τους λάτρεις του κρασιού.