• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Πως το φως επηρεάζει το κρασί μέσα στο κελάρι;
wine-in-cellar

Πως το φως επηρεάζει το κρασί μέσα στο κελάρι;

Eva MakriBy Eva Makri ΚΡΑΣΙ

Όταν η οινοποίηση και η αποθήκευση του κρασιού γίνονται σωστά, τα χημικά του στοιχεία βρίσκονται ακριβώς στη σωστή αναλογία μεταξύ τους. Κανένα χημικό συστατικό του κρασιού δεν είναι αρκετά ισχυρό για να ρίξει τη δομή του εκτός ισορροπίας.

Όταν όμως η συγκέντρωση μιας ή περισσοτέρων από αυτές τις ενώσεις γίνει πολύ δυνατή, μπορούμε να πούμε τότε οτι γευόμαστε κάτι παράξενο ή μυρίζουμε κάτι στο κρασί. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε έχουμε μια κατάσταση γνωστή ως σφάλμα του κρασιού.

Το φως επηρεάζει το κρασί;
Ναι, το φως επηρεάζει το κρασί. Αλλά εξαρτάται από τον τύπο του φωτός, τη δύναμη του φωτός, τη διάρκεια της έκθεσης, τον τύπο του κρασιού και τον τύπο του μπουκαλιού του κρασιού.

Πώς το φως επηρεάζει το κρασί
Το φως μπορεί να αναδιατάξει τις χημικές ενώσεις του κρασιού – ακριβώς όπως το οξυγόνο και η θερμοκρασία – και να προκαλέσει σφάλματα στα κρασιά. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί αρχίζει να αλλάζει σύσταση και η γεύση, το άρωμά του, το χρώμα και η αίσθηση στο στόμα έχουν αλλάξει ανεπανόρθωτα προς το χειρότερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το φως προκαλεί επιτάχυνση στον σχηματισμό θειούχων ενώσεων στο κρασί. Τα κρασιά που έχουν “πάρει” ελαφρώς,αποκτούν μια οσμή, μαγειρεμένου λάχανου, νοτισμένου χώματος, σάπιου αυγού.

Τι είδους φως επηρεάζει το κρασί;
Το άμεσο ηλιακό φως και ο λαμπτήρας φθορίου αλλά και υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο κρασί.

Τι τύπος κρασιού επηρεάζεται από το φως;
Ενώ όλοι οι τύποι κρασιού επηρεάζονται από το φως, όσο πιο ελαφρύ είναι το κρασί, τόσο πιο εύκολα θα επηρεαστεί από την έκθεση του. Οι κόκκινοι οίνοι απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία από την έκθεση τους στο φως, αλλά έχουν επίσης μεγαλύτερη συγκέντρωση τανινών που ελαχιστοποιούν την επίδραση αυτής της έκθεσης, αν και η συγκέντρωση αυτή μειώνεται σιγά σιγά όσο το κρασί παλαιώνει.

Ποιο είδος φιαλών κρασιού επηρεάζεται από το φως;
Οποιαδήποτε φιάλη θα προσφέρει κάποιο επίπεδο προστασίας από την έκθεση στο φως, αλλά όσο πιο σκούρα τόσο το καλύτερο.

Μια μελέτη έδειξε στους αφρώδεις οίνους οτι το λευκό διαφανές γυαλί παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευπάθεια ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το πράσινο. Τα πιο καλά αποτελέσματα τα έχει το σκούρο πορτοκαλί γυαλί.

Πόσο φως είναι ικανό να πειράξει το κρασί
Κάθε ποσότητα άμεσου φωτός μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα του κρασιού. Αλλά είναι δυνατόν να ποσοτικοποιήσουμε τον αντίκτυπο που έχει ο χρόνος;

Μια μελέτη έδειξε οτι εκθέτοντας το κρασί σε δύο λάμπες των 40-watt από μια κοντινή απόσταση περίπου 40cm , έφερε αλλοιώσεις από τις 35 ώρες ώς τις 200 ώρες ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που μελετήθηκε και τον τύπο του μπουκαλιού στο οποίο βρισκόταν. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε επίσης οτι σε μια κάβα με τυπικό φωτισμό σχεδόν όλοι οι οίνοι αντιμετώπισαν κάποιες ελαφριές βλάβες μετά από 200-500 ώρες.

Τι είδους φωτισμός είναι καλύτερος για ένα κελάρι;
Ο φωτισμός LEDs είναι ο καλύτερος για ένα κελάρι κρασιών. Κανένας τύπος φωτισμού δεν θα εξαλείψει πλήρως το πρόβλημα αλλά το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε φώτα LED με ρυθμιζόμενο ροοστάτη, διότι εκπέμπουν ελάχιστη θερμότητα και μπορεί κανείς να μειώσει τη φωτεινότητα όταν είναι απαραίτητο. Τα κλασσικά φώτα, ακόμα και όταν δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τα κρασιά, εκπέμπουν πολύ θερμότητα που μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία του κελαριού και να «μαγειρέψει» το κρασί.

Πώς μπορώ να προστατεύσω μια πολύτιμη συλλογή κρασιών από την έκθεση τους στο φως;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να την προστατέψετε από την έκθεση σε φως είναι να την αποθηκεύσετε σε ένα σκοτεινό και ελεγχόμενο από θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλον. Ενώ το χρώμα και ο τύπος του μπουκαλιού του κρασιού μπορεί να προσφέρει κάποια άμυνα ενάντια στο φως, εντούτοις μην πάρετε τέτοιο ρίσκο. Στην τελική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαίσια αποθήκευσης, κιβώτια ξύλινα κλπ

Όταν γίνουν τα πράγματα σωστά, μπορείτε να παρουσιάσετε τη συλλογή των κρασιών σας σε όλη τη δόξα της. Όταν γίνουν λάθος, μπορείτε να μετατρέψετε ένα μπουκάλι κρασιού αξίας 500 ευρώ σε βραστό λάχανο σε χρόνο ρεκόρ. Εσείς θα δώσετε σημασία στο φως του κελαριού σας ή όχι;

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΟδηγός επιβίωσης για ξενοδοχεία. Δείτε το μάρκετινγκ αλλιώς
Next Article Η επόμενη μέρα των εστιατορίων ξεκινάει
Eva Makri
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

H Εύα Μακρή είναι καταξιωμένο στέλεχος του Τουρισμού σε μεγάλη Ξενοδοχειακή αλυσίδα του εξωτερικού. Έχει σπουδές, International Tourism Management από το Glasgow Caledonian University. Εχει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στον χώρο της Εστίασης αλλά και μεγάλη πείρα ευρύτερα στο κομμάτι του Food & Beverage.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Food & Beverage Marketing Team

Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης

By Food & Beverage Marketing Team

Ασύρτικο – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

By Food & Beverage Marketing Team

Gewürztraminer – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

By Vassilios Canellos

Καταστροφικοί συνδυασμοί κρασιού και φαγητού

By Vassilios Canellos

Σαμπάνια, ένα ποτό συνώνυμο του κύρους και της γιορτής

By Hellenic Hotels Team

Ναυάγιο Περιστέρας – Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

By Hellenic Hotels Team

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

By Hellenic Hotels Team

Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που απειλούνται με εξαφάνιση

By Hellenic Hotels Team

Οι Γάλλοι παραγγέλνουν κρασιά από Ελληνική υποθαλάσσια κάβα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.