Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι στο κοντινότερο νησάκι στην Αλόννησο. Ακατοίκητο, το χρησιμοποιούν βοσκοί για τα κατσίκια τους, ξεχωρίζει για τις πολλές παραλίες του και το μισοβυθισμένο του ναυάγιο στην περιοχή Καλαμάκι.
Τα τουριστικά σκάφη επισκέπτονται κυρίως τον κόλπο με ένα σύγχρονο ναυάγιο της φορτηγίδας ‘Αλόννησος’ η οποία κάποτε μετέφερε τις προμήθειες της Αλοννήσου και σήμερα βρίσκεται μισοβυθισμένη στην ακτή.
Στο στενό μεταξύ Αλοννήσου – Περιστέρας, βρέθηκε το σημαντικότερο ναυάγιο των κλασσικών χρόνων, μιας εμπορικής φορτηγίδας με περισσότερους από 4.000 οινο-αμφορείς.
Ο επισκέψιμος υποβρύχιος αρχαιολογικός χώρος στη θάλασσα ανοιχτά του νησιού της Αλοννήσου, το Ναυάγιο Περιστέρα, έχει ανοίξει για το κοινό από τον Ιούνιο του 2021
Το ναυάγιο της Περιστέρας βρίσκεται σε βάθος από 22 έως 33 μέτρα και θεωρείται ως το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασικής Περιόδου και το πιο σημαντικό αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο. Κατά πάσα πιθανότητα, το πλοίο ήταν Αθηναϊκό έμπορικό, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς και είχε διαστάσεις περίπου 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος, ενώ βυθίστηκε το 425-400 π.Χ.
Όσον αφορά τις προοπτικές της επόμενης ημέρας, σχετικά με τον κατάδυτικό τουρισμό στο νησί, ο δήμαρχος Αλοννήσου έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την ανάγκη αξιοποίησης και λειτουργίας των άλλων έξι ναυαγίων της Αλοννήσου και πιθανώς ορισμένων πρόσθετων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.
Σε αυτό το μοναδικό καταδυτικό περιβάλλον, οι δύτες θα μπορούν να δουν μια σειρά ναυαγίων σε ένα πλήρες πρόγραμμα επτά έως δέκα ημερών που είναι εφάμιλλο άλλων σπουδαίων προορισμών στον κόσμο.
Ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου στην Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο στην Ευρώπη, – δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης.