Το Daiquiri είναι ένα από τα πασίγνωστα παγκοσμίου φήμης cocktail, που όλοι γνωρίζουν ανεξαρτήτως ηλικίας. Ποια είναι η ιστορία του και πως δημιουργήθηκε;
Υπάρχει μια κάρτα της συνταγής υπογεγραμμένη και χρονολογημένη το 1896 από έναν Αμερικανό μηχανικό ονόματι Τζένινγκς Κοξ.
Να πώς πιθανόν προέκυψε: Ο Cox εργαζόταν στην Κούβα στη βιομηχανία εξόρυξης σιδήρου. Ένα βράδυ, ενώ διασκέδαζε με καλεσμένους, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας διέπραξε το απόλυτο φάουλ που θα μπορούσε να συμβεί σε ένα πάρτι. Του τελείωσε το τζιν, που ήταν το πιο διάσημο ποτό της εποχής εκείνης.
Βγήκε έξω και αγόρασε το μόνο ποτό που ήταν άμεσα διαθέσιμο παντού. Το τοπικό ρούμι. Προσθέτοντας και κάποια άλλα συστατικά που ήταν επίσης άφθονα στην Κούβα, (ζάχαρη και χυμό από εσπεριδοειδή) έφτιαξε ένα μίγμα, το ανακάτεψε με πάγο και πρόσθεσε ανθρακούχο νερό.
Οι επισκέπτες του το λάτρεψαν και ζήτησαν να μάθουν πώς λέγεται. Το ονόμασε Daiquiri ! Αυτό έγινε προς τιμήν του μικρού παραθαλάσσιου χωριού όπου εργαζόταν. Μέχρι το 1909, το Daiquiri ήταν διαθέσιμο μόνο στην Κούβα. Μέχρι που ο υποναύαρχος Λούσιους Τζόνσον, ιατρικός αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ, μετά από μια συνάντηση με τον Cox, το έφερε στο Army and Navy Club στην Ουάσιγκτον. Γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ένα από τα αγαπημένα ποτά του συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι.
Είναι επίσης πιθανό ότι ο Γουίλιαμ Τσάνλερ, ένας Αμερικανός βουλευτής που αγόρασε τα ορυχεία σιδήρου του Σαντιάγο το 1902, εισήγαγε το ντάκιρι σε κλαμπ στη Νέα Υόρκη εκείνη τη χρονιά.
Μερικά χρόνια αργότερα, στο Floridita, ένα μπαρ στην Αβάνα που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, ο μπάρμαν και ιδιοκτήτης “Constante” Ribalaigua Vert χρησιμοποίησε θρυματισμένο πάγο για να φτιάξει εκ νέου, μια παραλλαγή γι αυτό το ποτό. Το Frozen Daiquiri.
Όταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ επισκέφτηκε το μπαρ αυτό μια μέρα, και δοκίμασε τη frozen εκδοχή του ccktail, το ερωτεύτηκε. Λένε οτι κάποτε ήπιε 15 σε μια βραδιά.
Αυτό το Frozen Daiquiri, τόσο καλά χτυπημένο όσο είναι, μοιάζει με τη θάλασσα όταν το κύμα πέφτει στην πλώρη του πλοίου με τριάντα κόμβους, έγραψε ο Χέμινγουεϊ στο Islands in the Stream.
Το μπαρ Floridita είναι επίσης το σημείο από όπου λέγεται ότι προέρχεται το Hemingway Daiquiri, φτιαγμένο από χυμό γκρέιπφρουτ και λικέρ Maraschino.
Λένε οτι ένα από τα καλύτερα Daiquiri στον πλανήτη, μπορεί να βρει κανείς, στο μπαρ Latitude 29 της Νέας Ορλεάνης. Εδώ, λέγεται ότι ο ιδιοκτήτης Jeff “Beachbum” Berry – ειδικός και συγγραφέας των κοκτέιλ tiki – πέρασε πάνω από ένα χρόνο τελειοποιώντας την τεχνική και τα συστατικά. Ό,τι και να κάνει κάποιος, λέει, πρέπει να αποφεύγεται το χρυσό ή το σκούρο ρούμι (μόνο λευκό ρούμι). Διαφορετικά, απλά δεν είναι Daiquiri.
Πως φτιάχνεται το original Daiquiri
Xυμός από 5 λεμόνια
6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
6 φλιτζάνια Bacardi Carta Blanca (ρούμι)
2 φλιτζάνια μεταλλικό νερό
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η «πρώτη» καταγεγραμμένη επίσημη συνταγή για το διάσημο ποτό, στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει λάιμ, αλλά λεμόνι. Φαίνεται ότι στην Κούβα οι ξένοι είχαν την τάση να θεωρούν τα πράσινα, άγουρα λεμόνια ως λάιμ. Ως εκ τούτου, δεν είναι επίσης σαφές εάν το παρασκεύασμα του Gomez, που περιγράφεται από τον Gonzalez, περιείχε πράγματι λάιμ ή λεμόνι!
Προτείνεται να μπει σε Champagne Coupe glass