Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Απλοί τρόποι οργάνωσης της της κουζίνας
Απλοί τρόποι οργάνωσης της αποθήκης της κουζίνας

Απλοί τρόποι οργάνωσης της της κουζίνας

Hellenic Hotels TeamBy Hellenic Hotels Team ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 5 Mins Read

Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι οργάνωσης της αποθήκης της κουζίνας προκειμένου η διαχείριση των αποθεμάτων να είναι πιο ορθολογιστική.

Ο πίσω χώρος του εστιατορίου είναι ο χώρος όπου εκτελούνται βασικές λειτουργίες όπως η αποθήκευση τροφίμων. Η ανάπτυξη μιας καλά καθορισμένης στρατηγικής οργάνωσης θα διασφαλίσει ότι τα ευπαθή αγαθά, όπως το κρέας και τα προϊόντα, αποθηκεύονται σωστά και διατηρούνται σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι κάποιοι απλοί τρόποι οργάνωσης της αποθήκης της κουζίνας που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα.

1. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα First In, First Out
Γνωστός και ως FIFO, ο κανόνας κατά τον οποίο ότι εισέρχεται πρώτο, εξέρχεται και πρώτο, διασφαλίζει ότι τα ευπαθή συστατικά χρησιμοποιούνται πριν να λήξουν.

Σύμφωνα με το FIFO, όταν παραλαμβάνονται νέες ποσότητες προμηθειών, πρέπει να τοποθετούνται πίσω από το υπάρχον απόθεμα. Αυτό διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση στα παλαιότερα είδη και εγγυάται ότι ακόμα και πάνω στην πίεση της δουλειάς θα χρησιμοποιηθούν όλα πριν από το νέο απόθεμα.

Αυτός ο κανόνας δίνει τη δυνατότητα στα εστιατόρια να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού και βοηθά το προσωπικό να οργανώσει αποτελεσματικά το απόθεμα με βάση τις ημερομηνίες λήξης.

2. Εφαρμόστε ένα Τυποποιημένο Σύστημα σήμανσης
Όλα τα συστατικά και οι προμήθειες θα πρέπει να φέρουν τη σωστή ετικέτα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν γρήγορα να βρουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται στην αποθήκη ή στα ψυγεία.

Τα ράφια και οι χώροι αποθήκευσης θα πρέπει επίσης να φέρουν ετικέτες για να διασφαλίζεται ότι τα αγαθά τοποθετούνται στους κατάλληλους χώρους ή στα κατάλληλα ράφια. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στον εντοπισμό των προϊόντων, αλλά μπορεί να επιτρέψει στους διαχειριστές της κουζίνας να αναγνωρίσουν εύκολα εάν κάποιες πρώτες ύλες εξαντλούνται ή όχι.

Μπορεί να σας αρέσει:  Catering menu - Πως να δημιουργήσετε ένα μενού για εκδήλωση

3. Τοποθετήστε ράφια στην αποθήκη
Οι αποθήκες και οι χώροι της κουζίνας μπορούν να μεγαλώσουν με την τοποθέτηση σωστών ραφιών. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων θα πρέπει να αγοράζουν ανθεκτικά και βαρέως τύπου ράφια που μπορούν να καθαριστούν εύκολα και να χωρέσουν μεγάλους όγκους προμηθειών.

Άλλα ράφια θα χρησιμοποιηθούν στην ξηρή αποθήκη της κουζίνας, άλλα στους θαλάμους συντήρησης και κατάψυξης και άλλα στις αποθήκες εξοπλισμού. Μιλήστε με ανθρώπους που γνωρίζουν τι επιβάλλουν οι υγειονομικές διατάξεις για να βαεβαιωθείτε για τις επιλογές σας.

4. Οργανώστε τα αγαθά με βάση την κατηγορία
Για να βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό του εστιατορίου μπορεί να εντοπίσει τα συστατικά και τις προμήθειες που χρειάζονται, η διοίκηση θα πρέπει να οργανώσει αυτά τα προϊόντα με βάση τις κατηγορίες τους. Τα προϊόντα μπορούν να διαχωριστούν ανά τύπο συστατικού ή ανά συνταγή.

Για παράδειγμα, ένα ράφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρά προϊόντα, όπως αλεύρι και ζάχαρη, ενώ ένα άλλο ράφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υγρά, όπως σιρόπια και αλκοόλ.

5. Χαρτογραφήστε την Κάτοψη της Αποθήκης
Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων θα πρέπει να σχεδιάσουν και να οργανώσουν τη συνολική τους διάταξη στους πίσω χώρους για να βελτιστοποιήσουν τη ροή και την προσβασιμότητα του χώρου.

Ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετήσει τα ράφια του με τέτοιο τρόπο ώστε τα μέλη του προσωπικού να έχουν εύκολη πρόσβαση στο μπροστινό και το πίσω μέρος του. Αυτό θα απλοποιήσει τη διαδικασία FIFO, καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να αποθηκεύουν αβίαστα νέα προϊόντα στο πίσω μέρος του ραφιού.

Επιπλέον, ορισμένα συστατικά και εξοπλισμός της κουζίνας που χρησιμοποιούνται συχνότερα θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο μπροστινό μέρος της αποθήκης. Η ιεράρχηση αυτών των προμηθειών και η τοποθέτηση τους πιο κοντά, θα εξοικονομήσει χρόνο και θα διασφαλίσει τη γρήγορη πρόσβαση στα απαραίτητα προϊόντα.

Μπορεί να σας αρέσει:  Προσέλκυση προσωπικού - η μεγάλη πρόκληση

Μόλις δημιουργηθεί μια κάτοψη, οι ομάδες διαχείρισης θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν λεπτομερή χάρτη κάτοψης για το προσωπικό της κουζίνας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν στη συνέχεια να καθοδηγούνται σε όλο τον χώρο και να συμβουλεύονται τον χάρτη αυτόν όποτε τον χρειάζονται.

6. Εκπαιδεύστε επαρκώς όλους τους υπαλλήλους
Σχεδόν όλο το προσωπικό της κουζίνας θα πρέπει να περιηγηθεί στην αποθήκη για να βρει τα υλικά που χρειάζεται για να προετοιμάσει τις παραγγελίες των πελατών. Επομένως, θα πρέπει όλοι να εκπαιδεύονται σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης αποθεμάτων και τους κανονισμούς που ισχύουν στους χώρους αποθήκευσης.

Για παράδειγμα, το προσωπικό πρέπει να διδαχθεί πώς να παραλαμβάνει νέες παραδόσεις αγαθών. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα καταμετρώνται και επεξεργάζονται σωστά και οργανώνονται σωστά από την αρχή.

7. Ελέγξτε το Εσωτερικό Περιβάλλον της Αποθήκης
Οι εσωτερικές συνθήκες στην αποθήκη μιας κουζίνας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα των προϊόντων. Κατά την οργάνωση του χώρου του εστιατορίου, η διοίκηση πρέπει να επικεντρωθεί στη θερμοκρασία, τον φωτισμό και τα επίπεδα υγρασίας του χώρου.

Θερμοκρασία
Όταν αποθηκεύετε ξηρά τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, ρύζι ή αλεύρι, σε ένα δωμάτιο, η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται μεταξύ 18 – 21°C . Εάν είναι πιο ζεστό, τα προϊόντα μπορούν να αλλοιωθούν πιο γρήγορα.

Συνιστάται στους υπεύθυνους εστιατορίων να έχουν ένα θερμόμετρο στην αποθήκη για να παρακολουθούν τη θερμοκρασία του χώρου.

Φωτισμός
Η αποθήκη πρέπει να είναι σκοτεινή και χωρίς παράθυρα για να αποτρέπεται η έκθεση των τροφίμων στο φως. Ο έντονος φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τις εσωτερικές θερμοκρασίες και μπορεί επίσης να οξειδώσει τα τρόφιμα, η οποία είναι μια χημική αντίδραση των συστατικών όταν εκτίθενται στο οξυγόνο και το απευθείας ηλιακό φως.

Μπορεί να σας αρέσει:  Δες όλα τα KPI για τα Food & Beverage τμήματα

Κατά προτίμηση, η αποθήκη πρέπει να έχει τεχνητά φώτα που να ανάβουν μόνο όταν το προσωπικό της κουζίνας μπαίνει στο χώρο.

Υγρασία
Όταν υπάρχει υγρασία στην αποθήκη, τα βακτήρια μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Αυτό είναι επιβλαβές για τα τρόφιμα και για τα είδη της κουζίνας, Ως εκ τούτου, πρέπει να εφαρμόζονται πρακτικές για τη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας στο ελάχιστο.

Τα εστιατόρια μπορούν να επενδύσουν σε ένα σύστημα αφύγρανσης για την αφαίρεση τυχόν υγρασίας από τον αέρα και τον έλεγχο της υγρασίας της αποθήκης.

Αυτοί ήταν κάποιοι απλοί τρόποι οργάνωσης της αποθήκης της κουζίνας που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και χωρίς πολλά έξοδα.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΔύο άγνωστα οφέλη όταν απαντάμε στις κριτικές
Next Article Mail Marketing προς το προσωπικό σας
Hellenic Hotels Team
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Το Hellenic Hotels είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συγκεντρώνει τα καλύτερα άρθρα στον τομέα του τουρισμού. Η ομάδα μας ψάχνει στο διαδίκτυο και μοιράζεται θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αναγνώστες. Επιλέγουμε ιστορίες με αυθεντικότητα και πάθος. Πιστεύουμε στην καλή θέληση πιστεύουμε στους καλούς ανθρώπους και μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, προκειμένου η φωνή τους, να ταξιδέψει ακόμα παραπέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

5 Mins Read

Προσωπικό χωρίς δεξιότητες. Ο φαύλος κύκλος της μετριότητας

7 Mins Read

Δες όλα τα KPI για τα Food & Beverage τμήματα

6 Mins Read

Σερβίρετε τη μπύρα στα σωστά ποτήρια;

2 Mins Read

5 συμβουλές για έναν καλό espresso

SPONSORED POST

Γιατί η εκπαίδευση είναι το «κλειδί» της φιλοξενίας

By Food & Beverage MagazinePromoted for: Hoteltraining.gr4 Mins Read
3 Mins Read

Mise en Place σε εστιατόρια & bar

4 Mins Read

Οι πιο σημαντικοί KPI για τον ξενοδοχειακό κλάδο

2 Mins Read

Τι είναι τα Standard Operating Procedures (SOP) και που χρειάζονται

6 Mins Read

SMART Goals – Πως να θέτεις εφικτούς στόχους;

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Ρόλοι με νόημα. Πρόσληψη με γλώσσα. Βάρδια με μάθηση.
  • Διαχείριση Vegetarian & Vegan πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία
  • Προσωπικό χωρίς δεξιότητες. Ο φαύλος κύκλος της μετριότητας
  • Halal Διατροφή στη Φιλοξενία
  • Δες όλα τα KPI για τα Food & Beverage τμήματα
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Ρόλοι με νόημα. Πρόσληψη με γλώσσα. Βάρδια με μάθηση.
  • Διαχείριση Vegetarian & Vegan πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία
  • Προσωπικό χωρίς δεξιότητες. Ο φαύλος κύκλος της μετριότητας
  • Halal Διατροφή στη Φιλοξενία
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.