Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » AI-powered dining
ai powered dining with robots

AI-powered dining

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos ΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 6 Mins Read

Η ορολογία AI-powered dining το τελευταίο διάστημα αρχίζει να εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε άρθρα τεχνολογικών περιοδικών. Τι ακριβώς να περιμένουμε από την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην εστίαση;

Βασικές πτυχές της τάσης εστίασης με τεχνητή νοημοσύνη

Μενού και συστήματα παραγγελιοληψίας με τεχνητή νοημοσύνη

Πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν πλέον ψηφιακά μενού που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και μπορούν να προτείνουν πιάτα με βάση τις προτιμήσεις των πελατών, τους διατροφικούς περιορισμούς και τις προηγούμενες παραγγελίες. Η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη κάνοντας εξατομικευμένες προτάσεις, επιταχύνοντας τη διαδικασία παραγγελίας και βελτιώνοντας την ακρίβεια.

Σερβιτόροι ρομπότ

Σε ορισμένα εστιατόρια, χρησιμοποιούνται ρομπότ για να σερβίρουν και να καθαρίζουν τα τραπέζια, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και την Κίνα. Τα βίντεο αυτών των ρομπότ έχουν γίνει viral, με πολλούς χρήστες να συζητούν για το μέλλον του προσωπικού των εστιατορίων και τον αντίκτυπο στην απασχόληση.

Αυτοματοποιημένες κουζίνες

Οι κουζίνες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη φέρνουν επανάσταση στην προετοιμασία φαγητού με ρομποτικούς βραχίονες και έξυπνους φούρνους που μπορούν να μαγειρέψουν γεύματα με ακρίβεια. Αυτός ο τύπος αυτοματισμού μειώνει τους χρόνους αναμονής. Εταιρείες όπως η Pazzi στο Παρίσι έχουν γίνει viral καθώς προσφέρουν πλήρως αυτοματοποιημένες εμπειρίες εστίασης.

Βάσεις δεδομένων για λήψη αποφάσεων για τα εστιατόρια

Η τεχνητή νοημοσύνη  αναλύει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων των πωλήσεων, των σχολίων των πελατών και των επιπέδων αποθέματος, οδηγώντας σε καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις. Αυτό έχει γίνει ένα καυτό θέμα καθώς οι εστιάτορες θέλουν να μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τις διακυμάνσεις της ζήτησης και να προσαρμόσουν ανάλογα τα μενού τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Μπορεί να σας αρέσει:  Η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου χρειάζεται ανανέωση;

Γευστικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας 

Ορισμένα εστιατόρια εξερευνούν γαστριμαργικές εμπειρίες με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας. Οι επισκέπτες μπορούν να «ταξιδέψουν» σε εξωτικές τοποθεσίες ή να βιώσουν την ιστορία πίσω από τα γεύματά τους ενώ τρώνε. Αυτές οι φουτουριστικές εμπειρίες έχουν κερδίσει την προσοχή για το πώς συνδυάζουν την ψυχαγωγία και τη γαστρονομία, προσφέροντας κάτι πέρα ​​από το φαγητό.

Πρέπει τα εστιατόρια να υιοθετούν το AI-powered dining;

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στα εστιατόρια, όπως  βελτίωση της εμπειρίας των πελατών ή βελτιστοποίηση του κόστους, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα εστιατόρια πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με την εξάρτηση τους σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να εντυπωσιάζουν τον κόσμο οι καινοτομίες αλλά σύντομα έρχονται και οι αστοχίες.

Απώλεια ανθρώπινης αφής
Η εμπειρία των πελατών στα εστιατόρια συχνά περιστρέφεται γύρω από την προσωπική αλληλεπίδραση, την οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Τα εστιατόρια εκτιμούν τη ζεστασιά και την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση που μπορεί να προσφέρει μόνο το ανθρώπινο δυναμικό, από τη σύσταση κρασιού, πιάτων μέχρι την υποδειγματική εξυπηρέτηση.

Η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει εκείνη τη συναισθηματική σύνδεση που δημιουργεί τη σχέση με τους πελάτες και την επιστροφή τους στην επιχείρηση. Η δημιουργία αναμνήσεων από μια έξοδο με καλό φαγητό και ένα εκπληκτικό προσωπικό είναι κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταφέρει να αναπαράγει αποτελεσματικά.

Τεχνικά Θέματα και κόστος χρήσης
Τα συστήματα ai-powered-dining απαιτούν τακτικές ενημερώσεις, συντήρηση και αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία μπορεί να είναι δαπανηρά και πολύπλοκα. Ένα εστιατόριο μπορεί να μην έχει την τεχνογνωσία ή τους οικονομικούς πόρους για να χειριστεί αυτά τα ζητήματα, ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις.

Μπορεί να σας αρέσει:  Βιώσιμος τουρισμός: Γιατί τα ξενοδοχεία θα πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας;

Ένα σφάλμα στο σύστημα, όπως μια δυσλειτουργία σε αυτοματοποιημένες παραγγελίες ή στα ρομπότ προετοιμασίας φαγητού, θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία της επιχείρησης, οδηγώντας σε δυσαρέσκεια των πελατών.

Αρχικό κόστος και αβεβαιότητα απόδοσης της επένδυσης (ROI).
Η εφαρμογή της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι δαπανηρή αρχικά και για πολλά εστιατόρια, η απόδοση επένδυσης (ROI) μπορεί να μην δικαιολογεί όλο αυτό το κόστος, ειδικά εάν η επιχείρηση βασίζεται σε μια εξειδικευμένη ή προσωπική εμπειρία.

Τα μικρότερα και ανεξάρτητα εστιατόρια μπορεί να μην έχουν την οικονομική ευελιξία να επενδύσουν σε εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με μεγαλύτερες αλυσίδες, αυξάνοντας ενδεχομένως την ανισότητα στον κλάδο.

Ιδιωτικό απόρρητο και ασφάλεια δεδομένων
Τα εστιατόρια που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και συλλέγουν δεδομένα πελατών για εξατομικευμένες προτάσεις ή προγράμματα αφοσίωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα απορρήτου. Οι πελάτες μπορεί να αισθάνονται άβολα βλέποντας τα δεδομένα τους να συλλέγονται και να χρησιμοποιούνται με τρόπους που δεν κατανοούν πλήρως.
Μια παραβίαση δεδομένων ή κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών μπορεί να βλάψει τη φήμη του εστιατορίου και να οδηγήσει σε κοστοβόρες νομικές συνέπειες.

AI-powered-dining

Ο κίνδυνος του Υπερ-Αυτοματισμού
Η υπερβολική αυτοματοποίηση θα  οδηγήσει σε μια γενική και ίσως αδιάφορη εμπειρία φαγητού. Για παράδειγμα, οι κουζίνες με τεχνητή νοημοσύνη που τυποποιούν τις συνταγές και την προετοιμασία τους θα  αφαιρέσουν σίγουρα τη δημιουργική αίσθηση και τα μοναδικά στυλ μαγειρικής που προσφέρουν οι σεφ, εξαφανίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εστιατορίου.

Η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία για να παρέχουν AI-powered dining μπορεί επίσης να κάνει την γευστική εμπειρία πιο “φασόν”, κάνοντας τα εστιατόρια να αισθάνονται περισσότερο σαν αλυσίδες φαστ φουντ παρά σαν μέρη γαστριμαργικής απόλαυσης.

Μπορεί να σας αρέσει:  Τι είναι το KNX και πως συμβάλλει στην ικανοποίηση των πελατών;

Αντίσταση από πελάτες και εργαζόμενους
Ορισμένοι πελάτες μπορεί να μην θέλουν την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ οι νεότερες γενιές μπορεί να εκτιμούν την ευκολία, οι γηραιότεροι ή πιο παραδοσιακοί πελάτες μπορεί να προτιμούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση από την αυτοματοποίηση.

Ομοίως, οι εργαζόμενοι αισθάνονται οτι πρέπει να αντισταθούν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, νιώθοντας εργασιακή ανασφάλεια ή νιώθοντας απογοητευμένοι από την αποπροσωποποίηση της εργασίας τους.

Αδυναμία χειρισμού ειδικών περιστάσεων
Η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ είναι εξελιγμένη, μπορεί να κάνει λάθη στην κρίση και τη λήψη απόφάσεων. Για παράδειγμα, ένας αλγόριθμος μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστεί ειδικά αιτήματα, διατροφικούς περιορισμούς ή να κατανοήσει συγκεκριμένες ανάγκες πελατών όπως θα έκανε ένας σερβιτόρος, οδηγώντας σε λάθη και πιθανή δυσαρέσκεια.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη δίνει δυνατότητες αλλαγής του μοντέλου της εμπειρίας, τα εστιατόρια θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις αλλαγές πριν την υιοθετήσουν. Η διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ της αποτελεσματικότητας που παρέχει το ανθρώπινο δυναμικό και της ανθρώπινης σύνδεσης είναι το κλειδί για την γευστική εμπειρία και ο υπερβολικός αυτοματισμός θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο στην απώλεια της ατμόσφαιρας που πολλά εστιατόρια προσπαθούν να δημιουργήσουν.

Για αυτούς τους λόγους, τα εστιατόρια θα πρέπει να επιλέξουν αν θα περιορίσουν ή θα αποφύγουν την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης για να προστατεύσουν την ταυτότητα τους, τις αξίες τους και την οικειότητα που δημιουργείται με τον πελάτη τους, την οποία κανένα software δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΤι χρειάζεστε για λαμβάνετε άριστες κριτικές;
Next Article Είσαι πάνω από 50 ετών; Κέρδισε μια θέση εργασίας
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου. Έχει παρακολουθήσει το "Psychology Of Leadership Certificate" μέσω του eCornell - Cornell University. Είναι Director of Food & Beverage και διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση και εκπαίδευση επαγγελματικών ομάδων και στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων (ISO).Διαθέτει εμπειρία στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing.Έχει εργασθεί σε μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και σε ανεξάρτητες επισιτιστικές επιχειρήσεις. Συμμετέχει στην ομάδα εισηγητών του Diploma in Food & Beverage Management του IST College.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 Mins Read

Βιώσιμος τουρισμός: Γιατί τα ξενοδοχεία θα πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας;

3 Mins Read

Πώς προσαρμόζονται τα εστιατόρια στις τάσεις για υγεία και ευεξία

5 Mins Read

Η γενιά Ζ τείνει να μην είναι επιθυμητή για στελέχωση θέσεων

6 Mins Read

10 Σημαντικά Trends που θα δούμε το 2025

4 Mins Read

Η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου χρειάζεται ανανέωση;

4 Mins Read

Αναγεννητική γεωργία και Ξενοδοχεία

5 Mins Read

Wellness Dining – Η Νέα Εποχή της Φιλοξενίας

5 Mins Read

Βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

4 Mins Read

Newsletter για Εστιατόρια και Μπαρ

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
  • Η γλώσσα του σώματος στο τραπέζι
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.