Η διατροφή Kosher περιλαμβάνει τρόφιμα που ακολουθούν τους εβραϊκούς διατροφικούς νόμους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας. «Η λέξη kosher είναι εβραϊκή και σημαίνει «ταίριασμα ή σωστό». «Όσοι ακολουθούν αυτούς τους νόμους θεωρούν ότι δόθηκαν από τον Θεό στην Τορά με λεπτομέρειες και διευκρινίσεις που προστέθηκαν από ραβίνους από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα».
Οι νόμοι που ακολουθεί η διατροφή kosher είναι εκτενείς, αλλά συνήθως συνοψίζονται στα εξής:
Δεν επιτρέπεται η ανάμειξη κρέατος και γάλακτος, που σημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά και το κρέας δεν μπορούν να καταναλωθούν μαζί. Κάποιος πρέπει να περιμένει έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών μετά την κατανάλωση κρέατος προτού καταναλώσει γαλακτοκομικά. Συνήθως επαρκούν από τρεις έως έξι ώρες.
Μπορεί να δείτε τη λέξη “pareve” σε ορισμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράγωγα πουλερικών, κρέατος ή γαλακτοκομικών στα τρόφιμα
- Δεν επιτρέπονται οστρακοειδή, καθώς επίσης τα ψάρια πρέπει να έχουν πτερύγια και λέπια για να χαρακτηριστούν ως kosher.
- Απαγορεύεται το χοιρινό κρέας. Όλα τα θηλαστικά που καταναλώνονται πρέπει να είναι μυρηκαστικά και να έχουν διπλές οπλές.
- Το βόειο κρέας και τα πουλερικά επιτρέπονται εάν το ζώο σφαγιάστηκε σωστά από εκπαιδευμένο σφαγέα και στραγγίστηκε από το αίμα του.
- Το κρέας πρέπει να έχει αλατιστεί για να αφαιρεθεί το αίμα.
- Το κρασί μπορεί να καταναλωθεί εάν έχει παρασκευαστεί υπό παρακολούθηση και δεν έχει χρησιμοποιηθεί από μη Εβραίους. Λόγω της μυστηριακής τους σημασίας, τα προϊόντα σταφυλιού πρέπει να επιτηρούνται από την αρχή μέχρι το τέλος.
- Το τυρί πρέπει να είναι πιστοποιημένο kosher επειδή ορισμένα τυριά μπορεί να χρησιμοποιούν πυτιά από μη kosher πηγές ως πηκτικό παράγοντα.
- Το Kosher ισχύει και για τον τρόπο παρασκευής του φαγητού. Ξεχωριστοί φούρνοι, σκεύη, νεροχύτες και ξύλα κοπής χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του φαγητού.
Υπάρχουν δύο μεταβλητές για να καθοριστεί εάν ένα τρόφιμο είναι kosher ή όχι:
η πηγή των συστατικών και η κατάσταση του εξοπλισμού παραγωγής. Η πιστοποίηση Kosher εγγυάται ότι το φαγητό πληροί τις απαιτήσεις kosher και για τις δύο μεταβλητές.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των OU Kosher, Star-K και KOF-K. Μπορεί επίσης να δείτε ένα τρόφιμο με το σύμβολο Κ, που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι το φαγητό είναι κοσέρ, αλλά δεν έχει πιστοποιηθεί επίσημα.
Image by KamranAydinov on Freepik
Image by bublikhaus on Freepik