Κατά την παραίτηση υπαλλήλου, ποτέ μην αντιμετωπίζετε τον αποχωρούντα εργαζόμενο σαν προδότη (σύνηθες φαινόμενο) Ας δούμε 3 ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν και τις δύο πλευρές κατά τη λύση μιας συνεργασίας.
1. Εκφράστε την εκτίμηση σας και ευχηθείτε του ότι καλύτερο για τον μέλλον του:
Όταν ένας εργαζόμενος παραιτείται, είναι σημαντικό να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για τη συμβολή στην επιτυχία του ξενοδοχείου σας αλλά και την αφοσίωση τους. Μπορείτε να διοργανώσετε μία αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ή να γράψετε προς όλους τους εργαζόμενους ένα προσωπικό email που αναγνωρίζει την προσφορά του. Αυτή η κίνηση δείχνει εκτίμηση και αφήνει μια θετική εντύπωση ότι ο οργανισμός εκτιμά τους υπαλλήλους του.
2. Προσφορά υποστήριξης και συστάσεων:
Βεβαιωθείτε ότι ο αποχωρών εργαζόμενος γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί σε εσάς για συστάσεις. Η δημιουργία ενός γράμματος συστάσεων μπορεί να είναι απίστευτα επωφελής για την μελλοντική καριέρα του. Επιπλέον, προσφέρετε του βοήθεια κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου τους, παρέχοντας καθοδήγηση ή ευκαιρίες δικτύωσης.
3. Κάντε με τον αποχωρούντα εργαζόμενο μια συνέντευξη αποχώρησης:
Κάνοντας μια συνέντευξη αποχώρησης με τον υπάλληλο που παραιτήται το ξενοδοχείο θέτει τον εαυτό του σε μία εποικοδομητική κριτική. Ανακαλύπτει τρόπους, ώστε να διορθώσει ελαττώματα και να διατηρεί ευχαριστημένους τους ανθρώπους της. Εκτός του ότι λαμβάνει ένα εκτενές feedback σε διάφορους τομείς, αποφεύγει και την αρνητική ή επιζήμια πολλές φορές κριτική που μπορεί να της γίνει, αν παραληφθεί τελείως αυτή η διαδικαστική φάση ή δεν διεξαχθεί σωστά και με σύνεση
Πως η παραίτηση υπαλλήλου μπορεί να είναι ευκαιρία για ανάπτυξη
Αντί να θεωρείτε τις παραιτήσεις ως απώλειες, θεωρήστε τες ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Οι αποχωρούντες υπάλληλοι έχουν μοναδικές απόψεις και οπτικές γωνίες που μπορούν να αναδείξουν πεδία που χρήζουν βελτίωσης.
Ελικρινές αντίο και ανοιχτή πόρτα:
Προσφέρετε ένα γνήσιο και ειλικρινές αντίο, διατηρώντας μια θετική σχέση ακόμη και μετά την αποχώρησή τους. Το να αφήνετε την πόρτα ανοικτή για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες ή επαναπρόσληψη είναι επωφελές για και τις δύο πλευρές. Κάποιοι πρώην υπάλληλοι μπορεί να επιστρέψουν, φέροντας νέες δεξιότητες και εμπειρίες που έχουν αποκτήσει αλλού.
Η επένδυση σε στρατηγικές αποχώρησης όσο και σε στρατηγικές υποδοχής είναι κρίσιμη για την προαγωγή ενός υγιούς και οργανωμένου εργασιακού περιβάλλοντος.
Photos by: Image by Freepik