Ζυμαρικά alfredo μία μοναδική συνταγή η οποία έγινε διάσημη με την πάροδο των χρόνων!! Όλα ξεκίνησαν από τον Alfredo di Lelio!!
Ήταν το 1892 και ένας άντρας ονόματι Alfredo, ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα εστιατόριο το οποίο διηύθυνε η μητέρα του. Την πρώτη δεκαετία του 1900 ο Alfredo γίνεται πατέρας. Η γυναίκα του ταλαιπωρημένη από τη γέννα και σε κατάσταση λοχείας πρέπει να φάει κάτι για να δυναμώσει.
Ο σύζυγός της σκέφτεται στην ουσία μία εύκολη συνταγή αλλά αρκετά δυναμωτική. Ανακατεύει τα ζυμαρικά μαζί με μπόλικο βούτυρο και παρμεζάνα. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν ένα γευστικό πιάτο με πλούσια κρεμώδη υφή.
Το 1914, ο Alfredo ανοίγει το δικό του εστιατόριο. Εννοείται πως η έμπνευσή του, παίρνει την πρώτη θέση στο μενού. Η ιδιαιτερότητά του ήταν η διαδικασία που παρασκευαζόταν αυτό το πιάτο καθώς ολοκληρωνόταν μπροστά στον πελάτη.

Η διαδικασία ξεκινούσε με το βούτυρο το οποίο ανακατευόταν μαζί με τα ζυμαρικά και την παρμεζάνα. Καθώς ανακατεύονταν, το τυρί έλιωνε και ”μαστίχωνε”. Ο σερβιτόρος σήκωνε ψηλά τα ζυμαρικά και τα σέρβιρε στον πελάτη.
Το πιάτο απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα. Αμερικανοί τουρίστες που επισκέπτονταν τη Ρώμη μετέφεραν τη συνταγή από τα ζυμαρικά alfredo στη χώρα τους και στα αμερικάνικα εστιατόρια. Εκεί δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε σε μια πιο κρεμώδη υφή την οποία και γνωρίζουμε σήμερα.
Υλικά
◉ 500γρ. σπαγγέτι Νο6
◉ 150γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
◉ 200ml κρέμα γάλακτος
◉ 50γρ. βούτυρο
◉ 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
◉ αλάτι
◉ πιπέρι
◉ μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Μέθοδος παρασκευής
▶️ Βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε λίγο από το νερό βρασμού (περίπου 1 φλιτζάνι) και στη συνέχεια στραγγίζουμε τα ζυμαρικά.
▶️ Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει.
▶️ Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη παρμεζάνα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή ρίχνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
▶️ Στη συνέχεια ρίχνουμε τα βρασμένα σπαγγέτι μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν πλήρως από τη σάλτσα.
▶️ Προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού.
Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή
Zuccardi Q Chardonnay
Zuccardi Q Chardonnay. Τα σταφύλια προέρχονται από δυο διαφορετικά αμπελοτόπια, ένα στο Gualtallary, στα 1400 μέτρα υψόμετρο και ένα στο El Peral, στα 1200 μέτρα υψόμετρο. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει σε τσιμεντένιες δεξαμενές και 2ης – 3ης χρήσης δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα έχει κοφτερή οξύτητα, καθαρό φρούτο και διακριτικές νότες δρυός.
Χρώμα: | Λευκό |
Τύπος: | Ξηρό |
Χρονιά: | 2021 |
Αλκοόλ: | 14,5% |
Προέλευση: | Mendoza, Αργεντινή |
Ποικιλία: | Chardonnay |
Αρώματα: | Λεμόνι, περγαμόντο, βερίκοκο, ανανάς, πράσινο μήλο, lime, κίτρο, βανίλια, βούτυρο, φρυγανιά, αμύγδαλο. |
Μέγεθος Φιάλης: | 750ml |
Παραμονή σε βαρέλι: | 6 μήνες |
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: | 11°C |
Παλαίωση: | 6 χρόνια |
Πώμα: | Φελλός |
Βιολογικό: | Όχι |
Έχει απαλό λεμονί χρώμα και διακριτικά αρώματα λεμονιού, περγαμόντου, βερίκοκου, ανανά, lime, κίτρου, βανίλιας, βουτύρου, φρυγανιάς και αμυγδάλου.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, λιπαρή υφή και κοφτερή οξύτητα. Φρέσκα εσπεριδοειδή μπλέκονται με ζουμερά τροπικά φρούτα, πράσινο μήλο και νότες ζύμης, φρυγανιάς, καπνού, βανίλιας και ξηρών καρπών.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το botilia.gr