• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Τι είναι ένα Profit & Loss Statement για το εστιατόριο ή το bar
profit-and-loss-statement

Τι είναι ένα Profit & Loss Statement για το εστιατόριο ή το bar

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετρήσετε την επιτυχία του εστιατορίου ή του Bar, ο πιο απτός τρόπος για να κατανοήσετε τη ροή του εστιατορίου σας είναι το Profit & Loss Statement.

Η κατάσταση αυτή που είναι γνωστή επίσης και σαν P&L, αναφέρει τις πωλήσεις, τα έξοδα και τα έσοδα του εστιατορίου σας σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Αυτή η οικονομική κατάσταση σάςδίνει τη δυνατότητα να αναλύσετε την οικονομική πρόοδο του καταστήματος σας.
Θα μπορείτε να δείτε ακριβώς πού βγάζει ή χάνει χρήματα το κατάστημα σας, οπότε μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Τι περιλαμβάνεται στη δήλωση κερδών και ζημιών εστιατορίου;

Μια δήλωση P&L εστιατορίου ή Bar περιλαμβάνει συνήθως τις ακόλουθες 2 κύριες ενότητες:

Ενότητα 1: Κατανομή των πωλήσεών σας
Ενότητα 2: Κόστος

Η ενότητα κόστους περιλαμβάνει συνήθως τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Κόστος πωληθέντων αγαθών (COGS)
  • Εργατικό κόστος (Labor Costs)
  • Λειτουργικές δαπάνες (Operating Costs)

Το P&L σάς επιτρέπει επίσης να υπολογίζετε το ποσοστό κόστους των αναλωσίμων, το μικτό κέρδος και το καθαρό κέρδος ή ζημία.

Ποια συχνότητα πρέπει να έχει το P&L statement του εστιατορίου ή του Bar σας;
Mπορούν να ρυθμιστούν σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση. Συνιστώνται βέβαια οι εβδομαδιαίες καταστάσεις ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τι είναι πιο κερδοφόρο ή δαπανηρό για την επιχείρησή σας κάθε εβδομάδα.

Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε γρήγορα αλλαγές, όπως η εφαρμογή στρατηγικών για τη μείωση του κόστους των τροφίμων, ή τον περιορισμό του προσωπικού σε μέρες που δεν έχει πολλή δουλειά κλπ . Πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν επίσης μηνιαίες και ετήσιες καταστάσεις για να δείξουν τη συνολική πρόοδο.

Ανάλυση της κατάστασης Profit & Loss

Ενότητα 1: Πωλήσεις
Σε αυτήν την ενότητα, θα πρέπει να απαριθμήσετε όλες τις κύριες κατηγορίες προϊόντων που συμβάλλουν στις συνολικές πωλήσεις σας.
Θα περιλαμβάνει τα προϊόντα από όλες τις κατηγορίες εσόδων και πόσα χρήματα αποφέρει κάθε συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ενότητα 2: Κόστος
Σε αυτήν την ενότητα, συμπεριλάβετε μια λίστα με όλα τα έξοδα του εστιατορίου σας.
▢ Το κόστος των πωληθέντων αγαθών (COGS)
Αυτό αναφέρεται στο κόστος αγοράς προϊόντων για φαγητό και ποτά σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Μπορείτε να χωρίσετε κατηγορίες για κάθε κατηγορία που εσείς επιθυμείτε ή να τα ομαδοποιήσετε.
▢ Εργατικό κόστος (Labor Costs)
Από τον σεφ έως τους λαντζέρηδες, κι από τον Maitre ώς τους βοηθούς σερβιτόρου, οι μισθοί και οι υπερωρίες για όλους τους υπαλλήλους σας, μπαίνουν στο εργατικό κόστος του εστιατορίου σας. Το βασικό στοιχείο για τον επιτυχή έλεγχο του κόστους εργασίας, είναι να κατανοήσετε πόσους υπαλλήλους πρέπει να έχετε για να προσφέρετε γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση χωρίς να προγραμματίζετε πάρα πολλά άτομα χωρίς λόγο και αιτία.
▢ Λειτουργικές δαπάνες (Operating Costs)
Τα έξοδα λειτουργίας του εστιατορίου περιλαμβάνουν όλα όσα σχετίζονται με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως Ενοίκια, επισκευές, Εφορία, Δήμος, Δημόσιες υπηρεσίες, διαφήμιση κλπ.
Αν δεν θέλετε να βάλετε πολλές κατηγορίες μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με γενικά έξοδα και να εντάξετε εκεί οτιδήποτε.

Φτιάξτε το δικό σας Profit & Loss Statement
Είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε το δικό σας πρότυπο εσόδων και εξόδων του εστιατορίου, ώστε να μπορείτε να το προσαρμόσετε στο δικό σας κόστος σας.

Profit & Loss Statement
Ο παρακάτω πίνακας είναι ένα παράδειγμα της εμφάνισης του P&L με τη διαφορά ότι κατ’ εξαίρεση έχουν μπει 3 στήλες μόνο, με τις αντίστοιχες εβδομάδες, αντί για 4 εβδομάδες, γιατί υπήρχε πρόβλημα προβολής από τα κινητά τηλέφωνα

PROFIT AND LOSS STATEMENT ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Πωλήσεις 1η 2η 3η
ΣΥΝΟΛΟ 25.500 €  23.300 €  27.900 € 
Φαγητό 10.300 € 9.100 € 11.500 €
Κρασιά 2.000 € 1.350 € 2.100 €
Μπύρες 1.250 € 1.000 € 1.750 €
Μη αλκοολούχα 500 € 500 € 1.050 €
Νερά 450 € 750 € 650 €
Αποστάγματα 1.000 € 600 € 850 €
Κόστος αγαθών 1η 2η 3η
ΣΥΝΟΛΟ 4.995 € 3.905 € 5.330 €
Φαγητό 3.500 € 2.650 € 3.700 €
Κρασιά 1.000 € 750 € 1.100 €
Μπύρες 100 € 120 € 180 €
Μη αλκοολούχα 250 € 250 € 200 €
Νερά 45 € 75 € 65 €
Αποστάγματα 100 € 60 € 85 €
1η 2η 3η
Μικτό κέρδος 20.505 € 19.395 € 22.570 €
Εργατικό κόστος 3.750 € 3.500 € 3.750 €
Κόστος λειτουργίας 1η 2η 3η
ΣΥΝΟΛΟ 1.575 € 1.375 € 1.360 €
Διάφορα 200 € 100 € 150 €
Ενοίκιο 600 € 600 € 600 €
Δήμος 300 € 300 € 300 €
Εφορία 150 € 150 € 150 €
Φθορές 80 € 100 € 35 €
Ασφάλιση 125 € 125 € 125 €
Επισκευές 120 € 0 € 0 €
ΚΕΡΔΟΣ / ΖΗΜΙΑ 10.855 € 14.520 € 17.460 €

Υπάρχουν διάφοροι υπολογισμοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκεντρώσετε σημαντικές πληροφορίες από αυτoύς.

Παρακάτω θα δείτε τον τρόπο υπολογισμού του κόστους των πωληθέντων αγαθών, του ποσοστού κόστους των τροφίμων, του συνολικού μικτού κέρδους και του καθαρού κέρδους.

Κόστος πωληθέντων αγαθών (COGS)
Τύπος υπολογισμού: Αρχικό απόθεμα + Αγορές – Λήξη αποθέματος = COGS

Παράδειγμα: 4.000 € (αρχικό απόθεμα) + 3.000 € (απόθεμα που αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας) – 1.250 € (τελικό απόθεμα) = 5.750 € (COGS)
*Επαναλάβετε για κάθε προϊόν ξεχωριστά ή προσθέστε το απόθεμά σας ταυτόχρονα για να λάβετε το συνολικό COGS.

Ποσοστό κόστους αναλωσίμων
Τύπος υπολογισμού: Σύνολο COGS / Πωλήσεις αναλωσίμων = Ποσοστό κόστους τροφίμων %
Παράδειγμα: 5.750 € (Σύνολο COGS) / 17.000 € (Πωλήσεις τροφίμων) = 33%

Υπολογισμός μικτού κέρδους
Τύπος υπολογισμού: Συνολικές πωλήσεις – COGS = Μικτό κέρδος
Παράδειγμα: 17.000 € (Πωλήσεις αναλωσίμων) – 5.750 € (Καθολικό COGS) = 11.250 €

Υπολογισμός καθαρού κέρδους ή Ζημιάς
Τύπος υπολογισμού: Μικτό Κέρδος – (Κόστος Εργασίας + Κόστος Λειτουργίας) = Καθαρό Κέρδος / Ζημία
Παράδειγμα: 11.250 € (Μικτό Κέρδος) – (3.750 € + 1.600 €) (Κόστος εργασίας + Κόστος λειτουργίας) = 5.900 €

Παραμετροποιήστε τη δήλωση P&L του εστιατορίου σας
Ένα P&L πρέπει να παραμετροποιείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες σας, επομένως είναι καλό να αποφεύγετε να βασίζεστε σε καταστάσεις κάποιου άλλου εστιατορίου εκτός αν μπορείτε σε ένα έγγραφο excel να παραμετροποιήσετε το δικό σας όπως το θέλετε.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση P&L θα είναι πολύ χρήσιμη εάν στηθεί σωστά ώστε να περιλαμβάνει τα απαραίτητα πεδία που αφορούν αποκλειστικά την επιχείρησή σας.

Δείτε ένα παράδειγμα προτύπου για Profit & Loss Statement

Ανάλυση Έξοδα Έσοδα
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΓνωρίζετε σε ποιο target group απευθύνεται το εστιατόριο σας;
Next Article Πως να νικήσεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι στέλεχος στον κλάδο του F&B με ισχυρό γνωσιακό υπόβαθρο στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση ομάδων, στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων (ISO). Διαθέτει εμπειρία στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing. Συμμετέχει στην ομάδα εισηγητών του F&B Management Diploma του IST College. Εργάζεται στο La Marquise Luxury Resort Complex στη Ρόδο ως Food & Beverage Director.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Vassilios Canellos

Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;

By Vassilios Canellos

Food & Beverage Management σπουδές

By Vassilios Canellos

Αποτελεσματική εκπαίδευση των νεαρών

By Hellenic Hotels Team

Απλοί τρόποι οργάνωσης της της κουζίνας

By Vassilios Canellos

Τι είναι το key performance indicator (KPI);

By Vassilios Canellos

Πως ξεχωρίζει ο καλός σερβιτόρος από τη μάζα;

By John Protopapadakis

22 πρακτικές μάρκετινγκ για εστιατόρια

By Vassilios Canellos

Σαμπάνια, ένα ποτό συνώνυμο του κύρους και της γιορτής

By Vassilios Canellos

Τρόποι που βοηθούν τον έλεγχο του κόστους στο bar

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.