Αναρωτιέστε γιατί δεν σας απαντούν οι εταιρείες που κάνατε αίτηση για δουλειά; Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που απαντούν στους υποψηφίους που δεν θα πάρουν τη δουλειά και κάποιες άλλες που δεν το κάνουν. Αυτό είναι θέμα επιλογής της εταιρείας. Μπορεί όμως να συντρέχουν κι άλλοι λόγοι.
Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιθανούς λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο και πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για αποτελεσματική ανταπόκριση.Πως να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό
Υπερβολικός ανταγωνισμός: Σε κάποιους τομείς, ιδίως σε ειδικότητες με υψηλή ζήτηση, μπορεί να αποσταλλούν πολλά βιογραφικά. Ακόμα και ένα καλό βιογραφικό μπορεί να χαθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα βιογραφικά. Σπάνιο θα πει κανείς σε μια περίοδο έλλειψης εργατικού δυναμικού, αλλά συμβαίνει.
Απουσία ταύτισης εμπειρίας ή δεξιοτήτων: Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι το βιογραφικό σας μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με τις απαιτούμενες εμπειρίες ή δεξιότητες που αναζητούν οι εταιρείες για την συγκεκριμένη θέση. Μπορεί να σκεφτήκατε οτι είναι η ώρα να πάτε λίγο παραπάνω και να μην σας θεωρούν κατάλληλο υποψήφιο γι αυτόν τον ανώτερο ρόλο.
Ανεπαρκής προετοιμασία του βιογραφικού: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βιογραφικό σας ενδέχεται να μην είναι επαρκώς επιμελημένο ή να μην αναδεικνύει αποτελεσματικά τις ικανότητές σας και την εμπειρία σας.
Ελλείψεις στην επικοινωνία: Ενίοτε, οι επικοινωνιακές δεξιότητες ή η δυνατότητα να προωθήσετε τον εαυτό σας μέσα από ένα γραπτό, μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας αποδεκτής αίτησης και μιας που πετάγεται.
Υπερβολικός φόρτος: Μπορεί να μην σας απαντούν γιατί δεν προλαβαίνουν να απαντήσουν σε όλους. Ίσως στην αγγελία να λέει ότι μόνο όσοι περάσουν σε μία shortlist θα ειδοποιηθούν.
Η θέση μπορεί να έχει ήδη καλυφθεί: Σε πολλές περιπτώσεις, οι αγγελίες εργασίας παραμένουν ανοιχτές ακόμα και αφού η εταιρεία έχει βρει τον κατάλληλο υποψήφιο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω γραφειοκρατίας ή απλώς επειδή η εταιρεία των αγγελιών την κρατάει online για συγκεκριμένο διάστημα.
Το ATS (Applicant Tracking System) φιλτράρει το βιογραφικό σας: Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν λογισμικό διαχείρισης αιτήσεων που “σκανάρει” τα βιογραφικά και απορρίπτει όσα δεν περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Αν το βιογραφικό σας δεν έχει τις σωστές λέξεις που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις της θέσης, μπορεί να απορριφθεί προτού καν φτάσει σε ανθρώπινα μάτια.
Λάθη ή ελλείψεις στο βιογραφικό σας: Ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, ένα κακογραμμένο βιογραφικό ή η απουσία βασικών πληροφοριών (όπως στοιχεία επικοινωνίας) μπορεί να οδηγήσουν στην απόρριψή του.
Δεν υπάρχει συνοδευτική επιστολή ή στοιχεία συστάσεων: Σε πολλές περιπτώσεις, η συνοδευτική επιστολή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν η αίτησή σας δεν περιλαμβάνει μια καλά διαμορφωμένη επιστολή που δείχνει ενδιαφέρον και προσαρμογή στη συγκεκριμένη θέση, μπορεί να θεωρηθεί ως λιγότερο ελκυστική.
Δεν έχετε επαρκή διαδικτυακή παρουσία: Κάποιες εταιρείες ελέγχουν τα προφίλ των υποψηφίων σε LinkedIn ή άλλες πλατφόρμες. Αν δεν έχετε επαγγελματικό προφίλ ή το προφίλ σας δεν είναι ενημερωμένο, μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα να σας καλέσουν για συνέντευξη.
Κακή φήμη ή παρελθοντική αρνητική εμπειρία με προηγούμενο εργοδότη: Αν η εταιρεία έχει πρόσβαση σε συστάσεις ή ακούσει αρνητικά σχόλια από έναν προηγούμενο εργοδότη, μπορεί να επηρεάσει την απόφασή τους να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Η εταιρεία άλλαξε τα σχέδιά της: Μερικές φορές, μια θέση μπορεί να ακυρωθεί λόγω αλλαγών στον προϋπολογισμό ή στην οργανωτική δομή της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην προσλάβουν τελικά κανέναν.
Καθυστερήσεις στη διαδικασία πρόσληψης: Κάποιες εταιρείες απλώς χρειάζονται πολύ χρόνο για να εξετάσουν όλες τις αιτήσεις. Αν δεν λάβετε απάντηση αμέσως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε απορριφθεί – απλά μπορεί να είστε ακόμα υπό εξέταση.
Αν δεν σας απαντούν οι εταιρείες, τότε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να λάβετε απάντηση, προσπαθήστε να προσαρμόσετε την αίτησή σας σε κάθε θέση, να αποφύγετε λάθη, να ενισχύσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο και, αν είναι εφικτό, να παίρνετε συστάσεις για να ενισχύσετε την αίτησή σας.