Όπως πολλά διάσημα πιάτα, έτσι και το Cubanos σάντουιτς, έχει μία μεγάλη ιστορία να το ακολουθεί αλλά ένα ομιχλώδες τοπίο όσον αφορά την προέλευσή του.
Το Cubanos είναι ένα σάντουιτς του οποίου η ιστορία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Κούβα και στη Φλόριντα σύμφωνα με τον ιστορικό Loy Glenn Westfall, ο οποίος δηλώνει πως το σάντουιτς γεννήθηκε στην Κούβα και τελειοποιήθηκε στη Φλόριντα.
Στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, τα ταξίδια μεταξύ Κούβας και Φλόριντα ήταν συχνά και εύκολα. Οι Κουβανοί ταξίδευαν συχνά εκεί είτε για δουλειά είτε για ευχαρίστηση όπως επίσης πολλές φορές και για επίσκεψη οικογενειακού τύπου. Λόγω λοιπόν των συνεχόμενων μετακινήσεων, όπου σε μεγάλο βαθμό γίνονταν χωρίς έγγραφα κίνησης ανθρώπων, πολιτισμού και ιδεών, είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πότε ή που προέκυψε το κουβανικό σάντουιτς.
H Τάμπα και η Φλόριντα θεωρούν οτι τα δικά τους Cubanos είναι τα καλύτερα !
Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ποιες πόλεις το τελειοποίησαν και πιστεύουν αμφότερες ότι φτιάχνουν τα καλύτερα cubanos. Αυτές είναι το Μαϊάμι και η Τάμπα. Και οι δύο ανήκουν στην πολιτεία της Φλόριντα. Οι δύο πόλεις φτιάχνουν το cubanos του με μία μικρή διαφορά και αυτή έχει να κάνει με την περιοχή της Τάμπα όπου προσθέτουν επιπλέον σαλάμι. Η Τάμπα πιστεύει ότι το σαλάμι προσθέτει ένα ακόμη στρώμα αλμύρας στο σάντουιτς κάνοντάς το ανώτερο σε σχέση με αυτό του Μαϊάμι. Βέβαια η πλευρά του Μαϊάμι πιστεύει ότι το δικό της είναι το καλύτερο.
Το cubanos αποτελείται από ψητό μαριναρισμένο χοιρινό (Mojo marinated pork), πίκλες, ελβετικό τυρί, ζαμπόν και το διάσημο κουβανέζικο ψωμί το οποίο είναι ελαφρώς γλυκό, μαλακό αλλά ταυτόχρονα και ψωμί με κρούστα.
Υλικά για το Cubanos σάντουιτς
2 τεμ. κουβανέζικα ψωμάκια (εναλλακτικά 2 ψωμάκια για σάντουιτς)
4 φέτες mojo pork (μαριναρισμένο χοιρινό)
2 λεπτές φέτες ζαμπόν
2 λεπτές φέτες ελβετικό τυρί
20γρ. βούτυρο λιωμένο
4 αγγουράκια (πίκλα) κομμένα σε φέτες
20γρ. μουστάρδα
Μέθοδος παρασκευής του Cubanos σάντουιτς
◈ Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις φέτες ζαμπόν. Το μαγειρεύουμε και από τις δύο πλευρές. Κόβουμε σε φέτες το ψημένο χοιρινό και το ζεσταίνουμε και αυτό σε ένα τηγάνι.
◈ Ανοίγουμε τα κουβανέζικα ψωμάκια και τα ψήνουμε σε ένα τηγάνι με βούτυρο. Θέλουμε να ροδίσουν.
◈ Στη συνέχεια τοποθετούμε στο κάτω μέρος του ψωμιού το χοιρινό, το ζαμπόν, το τυρί και το τουρσί. Απλώνουμε στο άλλο ψωμάκι την μουστάρδα και κλείνουμε το σάντουιτς.
◈ Σε ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο και τοποθετούμε το σάντουιτς. Βάζουμε μία λαδόκολλα από πάνω και προσθέτουμε ένα βαρύ αντικείμενο ώστε να το πιέζει καλά.
◈ Μετά από 3 λεπτά γυρίζουμε το σάντουιτς και ξαναβάζουμε από πάνω το βαρύ αντικείμενο. Αφήνουμε να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
◈ Μόλις βγάλουμε το σάντουιτς, το αφήνουμε για ένα λεπτό να ‘’σταθεί’’ και στη συνέχεια το κόβουμε στη μέση. Τα Cubanos σερβίρονται συνήθως με πίκλες και πατατάκια.
Με τι κρασί ταιριάζει;
Λευκό: Riesling ⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5
Λευκό: Sauvignon Blanc⭐⭐⭐⭐ 4,5
Ερυθρό: Cabernet Sauvignon ⭐⭐⭐⭐ 4/5
Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή
RIESLING URZIGER WURZGARTEN GG 2019 – DR. LOOSEN
Το Dr. Loosen Urziger Wurzgarten Riesling 2019 έχει απαλό λεμονί χρώμα και μεθυστική μύτη, με αρώματα lime, βερίκοκου, mango, λεμονιού, passion fruit, ζύμης, γκρέιπφρουτ, λεμονανθών και κερήθρας. Νύξεις ορυκτότητας και ζύμης συμπληρώνουν το ιδιαίτερο μπουκέτο.
Στο στόμα έχει γεμάτο σώμα και κοφτερή οξύτητα. Ζουμερά εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, lime και κίτρο μπλέκονται με ανανά, βερίκοκο, ροδάκινο, κερήθρα, λεμονανθούς και γιασεμί σε φόντο διάχυτης ορυκτότητας.