Το πρώτο Bellini φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 1948 από τον Giuseppe Cipriani, ιδρυτή και μπάρμαν του θρυλικού Harry’s Bar στη Βενετία. Στο εμβληματικό μπαρ, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Grand Canal, σύχναζαν άνθρωποι όπως οι Humphrey Bogart, ο Truman Capote και ο Ernest Hemingway.
Αυτοί οι λαμπεροί καλεσμένοι πήγαιναν στο Harry’s Bar για μια συνομιλία με τον Cipriani, τη γαλήνια ατμόσφαιρα του χώρου και το απλό φαγητό και ποτό. Το μενού προερχόταν από εποχιακά προϊόντα που μαζεύονταν στην Ενετική ύπαιθρο. Στην πραγματικότητα, επηρεασμένος από τα αρωματικά λευκά ροδάκινα της περιοχής και το παγκοσμίου φήμης αφρώδες κρασί, ο μπάρμαν δημιούργησε το Bellini.
Η συνταγή του Cipriani απαιτεί να ανακατέψετε απαλά δύο μέρη Prosecco και ένα μέρος πουρέ φρέσκου ροδάκινου, σερβιρισμένα σε ένα παγωμένο flute ποτήρι.
Ο μύθος λέει ότι η χαρακτηριστική απόχρωση του ποτού θύμιζε στον μπάρμαν τους εντυπωσιακούς χρωματικά, πίνακες του Βενετού καλλιτέχνη του 15ου αιώνα Giovani Bellini, εξ ου και το όνομα. Χάρη στους διεθνείς θαμώνες του Cipriani, η είδηση για το δροσιστικό ποτό διαδόθηκε γρήγορα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και όχι μόνο.
Εν τω μεταξύ, ο Luciano Canella είχε ανοίξει το δικό του οινοποιείο Prosecco στους λόφους έξω από τη Βενετία το 1947, μόλις ένα χρόνο πριν από την έναρξη του Bellini. Μετά τη συνταξιοδότηση του Luciano, τα τέσσερα παιδιά του, ανέλαβαν την παραγωγή, συνεχίζοντας να παράγουν το υψηλής ποιότητας αφρώδες κρασί στο παραδοσιακό στυλ του πατέρα τους (το κρασί κέρδισε την πρώτη πιστοποίηση DOCG στην περιοχή!).
Το 1988, η οικογένεια αποφάσισε να δημιουργήσει Μπελίνι σε μπουκάλι! Το έτοιμο Bellini της εταιρείας Canella συνδυάζει το Prosecco του οινοποιείου με τα ώριμα λευκά ροδάκινα που διαλέγονται με το χέρι από τα οικογενειακά περιβόλια και – με μία μοναδική, δική τους πινελιά – λίγες σταγόνες χυμού αγριοβατόμουρου.
Αντίστοιχα και η εταιρεία Cipriani ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι, φτιάχνοντας την έτοιμη εκδοχή του cocktail Bellini βασισμένο όπως ισχυρίζεται, στην αυθεντική συνταγή του δημιουργού του
