Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
greek olives

Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Hellenic Hotels TeamBy Hellenic Hotels Team ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ 5 Mins Read

Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα υπήρξε η απαρχή της μεσογειακής διατροφής και το θεμέλιο της έννοιας της ευζωίας  της αρμονικής σχέσης σώματος και ψυχής. Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν το φαγητό όχι μόνο ως φυσική ανάγκη, αλλά ως πράξη πολιτισμού, κοινωνίας και ισορροπίας.

Η τροφή συνδεόταν άρρηκτα με τη γεωργία, τη θρησκεία, την ιατρική και τη φιλοσοφία. Και μέσα από την καθημερινή πρακτική της, καθρεφτιζόταν η βαθύτερη ελληνική αντίληψη για το μέτρο και την αρμονία.

Οι βάσεις της διατροφής στην Αρχαία Ελλάδα

Η ελληνική γη, άνυδρη σε πολλά μέρη, καθόρισε τον χαρακτήρα της διατροφής. Ο γεωργός της αρχαιότητας βασιζόταν σε τρεις πυλώνες, το λεγόμενο «μεσογειακό τρίπτυχο»:

  • Σιτάρι (και κριθάρι),
  • Ελιά,
  • Άμπελος (κρασί).

Από αυτά γεννιόταν ο «άρτος», το «έλαιον» και ο «οίνος» τα βασικά τρόφιμα που συνόδευαν κάθε γεύμα, πλούσια σε ενέργεια, εύκολα στη συντήρηση και βαθιά συμβολικά.

Η Δήμητρα και ο Διόνυσος δεν ήταν τυχαία από τους πιο τιμώμενους θεούς: αντιπροσώπευαν τη γονιμότητα της γης και τη χαρά της ζωής.

Οι καρποί, τα όσπρια και τα λαχανικά συμπλήρωναν την καθημερινή διατροφή. Φακές, ρεβίθια, κουκιά, σύκα, σταφύλια, ρόδια, μήλα και κάστανα κατείχαν εξέχουσα θέση στην αρχαιότητα. Το μέλι, το μοναδικό φυσικό γλυκαντικό, ήταν πανταχού παρόν από τις προσφορές στους θεούς μεχρι και στα γλυκίσματα χωρίς να παραλέιψουμε και τη χρήση του ως φάρμακο.

Η ανατομία του καθημερινού τραπεζιού

Οι περισσότεροι Έλληνες ζούσαν με απλό, σχεδόν λιτό φαγητό. Το ψωμί ή ο χόνδρος (χυλός από σπασμένα δημητριακά) ήταν η βάση του διαιτολογίου. Συνοδευόταν από ελιές, τυρί, βότανα και κρεμμύδια.

Το λάδι αποτελούσε βασικό συστατικό σε κάθε μαγείρεμα, αλλά και στοιχείο ευεξίας – χρησιμοποιούνταν για την περιποίηση του σώματος, στους αθλητές και στα τελετουργικά.

Μπορεί να σας αρέσει:  Η Σημασία του Kosher Menu στις Ελληνικές Ξενοδοχειακές Μονάδες

Η κατανάλωση κρέατος ήταν περιορισμένη· οι πιο φτωχοί το γεύονταν κυρίως σε εορτές ή θυσίες. Το ψάρι, πιο προσιτό στις παραθαλάσσιες πόλεις, κατείχε υψηλή θέση στην αγορά· στην Αθήνα, οι ιχθυοπώλες της αγοράς ήταν περίφημοι για τη φωνή και την τέχνη τους.

Οι αστοί Αθηναίοι μπορούσαν να απολαύσουν πιο ποικίλη διατροφή, με γεύσεις από άλλες πόλεις: τυριά από τη Σικελία, σύκα από την Εύβοια, και σάλτσες ψαριών (γάρον), πρόδρομο της ρωμαϊκής garum.

η-διατροφή-στην-αρχαία-ελλάδα

Δομή των γευμάτων

Η ημέρα περιλάμβανε τρία κύρια γεύματα:

  • Ἀκρατισμός – πρωινό, απλό, με ψωμί βουτηγμένο σε κρασί ή λάδι.
  • Ἄριστον – μεσημεριανό, συνήθως ψωμί, τυρί, φρούτα ή όσπρια.
  • Δεῖπνον – το κύριο βραδινό γεύμα, που περιλάμβανε μαγειρεμένα φαγητά και ψάρια.

Μετά το δείπνο ακολουθούσε το συμπόσιον, μια θεσμική κοινωνική εκδήλωση, όπου οι άνδρες έπιναν κρασί, τραγουδούσαν, έπαιζαν μουσική, συζητούσαν φιλοσοφικά θέματα και ασκούσαν την ευγλωττία τους.

Στο συμπόσιο, το κρασί δεν έπιναν ποτέ ανέρωτο — ήταν πάντα αναμεμειγμένο με νερό, καθώς η νηφαλιότητα και η αυτοσυγκράτηση θεωρούνταν δείγμα πολιτισμού.

Γλυκά, αρτοσκευάσματα και απολαύσεις

Η απουσία ζάχαρης δεν εμπόδιζε τη δημιουργικότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν πλακοῦντες (γλυκές πίτες με μέλι, ξηρούς καρπούς και σουσάμι) και τραγημάτα, δηλαδή επιδόρπια με σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα.

Το μέλι ήταν σύμβολο καθαρότητας και δώρο των μελισσών που σύμφωνα με τη μυθολογία, τάισαν τον ίδιο τον Δία στη βρεφική του ηλικία.

Από τα πιο αγαπημένα προϊόντα ήταν και το τυρί, που το παρασκεύαζαν σε πολλές μορφές, κυρίως από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Ο Όμηρος μάλιστα περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία παρασκευής του στον Οδυσσέα.

Μπορεί να σας αρέσει:  Halal Διατροφή στη Φιλοξενία

Διατροφή, φιλοσοφία και ιατρική

Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα συνδέθηκε στενά με τη φιλοσοφία του μέτρου.
Ο Πυθαγόρας κήρυττε τη χορτοφαγία και την αποχή από το κρέας για λόγους πνευματικής καθαρότητας.
Ο Ιπποκράτης πίστευε πως «η διατροφή είναι το πρώτο φάρμακο» και ότι η καλή υγεία εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ τροφών, άσκησης και ύπνου.
Ο Πλάτων αναφέρει στους Νόμους ότι το απλό φαγητό οδηγεί σε πνευματική διαύγεια και κοινωνική αρμονία.

Η φιλοσοφία του μέτρου και της αρμονίας διαπότιζε κάθε πτυχή της ζωής. Το φαγητό δεν ήταν κάτι άλλο από ένα μέσο καλλιέργειας του σώματος και του νου.

Το φαγητό ως κοινωνική εμπειρία

Το κοινό τραπέζι (συσσίτια) είχε βαθιά κοινωνική και πολιτική σημασία, ιδιαίτερα στις πόλεις-κράτη όπως η Σπάρτη. Οι πολίτες μοιράζονταν το φαγητό, ενισχύοντας την ισότητα και την αίσθηση του «ανήκειν».

Στην Αθήνα, το δείπνο ήταν πιο ιδιωτικό, αλλά το συμπόσιο αποτελούσε τόπο πνευματικής ανταλλαγής απόψεων και δημιουργίας φιλικών συναναστροφών. Εκεί γεννιούνταν ιδέες, ποιήματα και φιλίες που επηρέασαν ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.

Αν παρατηρήσουμε τη σύγχρονη μεσογειακή διατροφή, θα αναγνωρίσουμε τα ίδια συστατικά: ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, κρασί, φρούτα και βότανα.
Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν απλή, φυσική και ισορροπημένη. Αποτελούσε μια καθημερινή πράξη σεβασμού προς τη φύση. Πρέσβευε οτι η ευζωία δεν βρίσκεται στην αφθονία, αλλά στη σοφία του μέτρου.Και ίσως αυτό να είναι το σπουδαιότερο μάθημα που μας άφησε η αρχαία ελληνική κουζίνα.

  • Andrew Dalby, Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece (Routledge, 1996)
  • Louise Schofield, The Mycenaeans (Getty Publications, 2007)
  • Mark Grant, Ancient Greek and Roman Cooking (British Museum Press, 1999)
  • John M. Wilkins, Food in the Ancient World (Blackwell, 2006)
  • Ancel Keys, Seven Countries Study (Harvard Univ. Press, 1980)
  • Ιπποκράτης, Περί Διαίτης (De Victu)
  • Πλάτων, Συμπόσιον & Νόμοι
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΑνάπτυξη ή απόρριψη; Πότε αξίζει να επενδύεις στους ανθρώπους σου;
Next Article Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
Hellenic Hotels Team
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Το Hellenic Hotels είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συγκεντρώνει τα καλύτερα άρθρα στον τομέα του τουρισμού. Η ομάδα μας ψάχνει στο διαδίκτυο και μοιράζεται θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αναγνώστες. Επιλέγουμε ιστορίες με αυθεντικότητα και πάθος. Πιστεύουμε στην καλή θέληση πιστεύουμε στους καλούς ανθρώπους και μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, προκειμένου η φωνή τους, να ταξιδέψει ακόμα παραπέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 Mins Read

Διαχείριση Vegetarian & Vegan πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία

3 Mins Read

Halal Διατροφή στη Φιλοξενία

3 Mins Read

Η Κρητική Διατροφή και η Καινοτομία στη Φιλοξενία

4 Mins Read

Η Σημασία του Kosher Menu στις Ελληνικές Ξενοδοχειακές Μονάδες

3 Mins Read

Διαχείριση διατροφικών προτιμήσεων στα ξενοδοχεία

5 Mins Read

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό

3 Mins Read

Πώς προσαρμόζονται τα εστιατόρια στις τάσεις για υγεία και ευεξία

3 Mins Read

Hospitality Nutritionist Ο Ρόλος του Διαιτολόγου στη Βιώσιμη Φιλοξενία

5 Mins Read

Wellness Dining – Η Νέα Εποχή της Φιλοξενίας

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
  • Ανάπτυξη ή απόρριψη; Πότε αξίζει να επενδύεις στους ανθρώπους σου;
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.