Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα
το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Hellenic Hotels TeamBy Hellenic Hotels Team ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΡΑΣΙ 3 Mins Read

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε πρόσφατα στους αρχαίους Φιλίππους, στη βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Πανεπιστήμιο παρουσίασε έρευνα που δείχνει ότι η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχεται από την προϊστορική Ελλάδα.

Χιλιάδες αρχαίοι σπόροι και ρόγες σταφυλιών βρέθηκαν σε αρχαίο οίκημα της περιοχής των Φιλίππων, το περιεχόμενο του οποίου διατηρήθηκε στα χαλάσματα μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε το 4300 π.Χ.

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγει αρχαιοβοτανική έρευνα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η έρευνα ξεκίνησε με τη χρήση αρχαιολογικής επίπλευσης, μιας αρχαιοβοτανικής τεχνικής δειγματοληψίας όπου μια αρχαιολογική εναπόθεση τοποθετείται σε μια δεξαμενή επίπλευσης με νερό που διαλύει την εναπόθεση μέχρι κομμάτια φυτών και άλλου υλικού να επιπλεύσουν στην επιφάνεια.

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη είναι στην Ελλάδα

Η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Έρευνας Αρχαιολογίας / ΕΔΑΕ και του Εργαστηρίου PlantCult στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, είπε:

Αυτά τα πρώτα βήματα ήταν το σημείο εκκίνησης για τα σημερινά ευρήματα. Τόνοι χώματος έχουν υποστεί επεξεργασία με τη μέθοδο της επίπλευσης και μια ποικιλία αρχαιολογικών χώρων έχουν ήδη ερευνηθεί ή βρίσκονται υπό αρχαιοβοτανική έρευνα. Χάρη στη δουλειά που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτά τα δεδομένα, που συχνά παραμελούνται από την έρευνα, παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τις γεωργικές τους πρακτικές, καθώς και συγκεκριμένες συμβολικές δραστηριότητες από την 7η έως την 1η χιλιετία π.Χ.
Το Πανεπιστήμιο ερευνά την προϊστορική Ελλάδα εδώ και δεκαετίες

Μπορεί να σας αρέσει:  Βιοδυναμικά κρασιά,αρμονία με τη φύση και την παράδοση

Για χρόνια το τμήμα διευθυνόταν από τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, τον πρώην Ομότιμο Καθηγητή της προϊστορικής αρχαιολογίας, ο οποίος ηγήθηκε ανασκαφών σε πολλούς προϊστορικούς οικισμούς στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Το 1992 ξεκίνησε την ανασκαφή του νεολιθικού παραλίμνιου οικισμού στο Δισπηλιό στην Καστοριά. Ανακαλύφθηκαν μυριάδες αντικείμενα, τα οποία περιελάμβαναν κεραμικά, δομικά στοιχεία, σπόρους, οστά, ειδώλια, προσωπικά στολίδια, τρεις φλογέρες (που θεωρούνται οι παλαιότερες στην Ευρώπη) και την πινακίδα του Δισπηλιού.

Η ανακάλυψη της ξύλινης πλάκας ανακοινώθηκε σε συμπόσιο τον Φεβρουάριο του 1994 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το παλαιοπεριβάλλον, η βοτανική, οι τεχνικές αλιείας, τα εργαλεία και τα κεραμικά του τόπου δημοσιεύθηκαν ανεπίσημα στο τεύχος Ιουνίου 2000 του Επτάκυκλου, ενός ελληνικού αρχαιολογικού περιοδικού.

Μιλώ και γράφω χρησιμοποιώντας το χώμα ως πρώτη ύλη … αυτό το χώμα δεν είναι παρόμοιο με αυτό που βάζαμε στις γλάστρες μας κάθε φθινόπωρο. Είναι το χώμα ενός παράξενου κήπου, ενός κήπου όπου, χιλιάδες χρόνια πριν, άνθρωποι σαν εμάς, περπατούσαν στα σημάδια του μόχθου, του θυμού και της βιασύνης και της ηρεμίας τους που άφησαν πίσω τους. Άφησαν τα ίχνη της ζωής τους », σημείωσε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του« Λόγια και Κόμα (Λόγια και Χώμα) .
Ο Χουρμουζιάδης έφυγε από τη ζωή το 2013.

Το άρθρο μεταφράστηκε από το αντίστοιχο ξενόγλωσσο άρθρο του Thomas Kissel στο περιοδικό Greek Reporter

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΜαθήματα μάρκετινγκ που μπορούν να μας δώσουν οι δυσαρεστημένοι πελάτες
Next Article Τρία πράγματα που θέλουν οι πελάτες
Hellenic Hotels Team
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Το Hellenic Hotels είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συγκεντρώνει τα καλύτερα άρθρα στον τομέα του τουρισμού. Η ομάδα μας ψάχνει στο διαδίκτυο και μοιράζεται θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αναγνώστες. Επιλέγουμε ιστορίες με αυθεντικότητα και πάθος. Πιστεύουμε στην καλή θέληση πιστεύουμε στους καλούς ανθρώπους και μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, προκειμένου η φωνή τους, να ταξιδέψει ακόμα παραπέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

8 Mins Read

Ελληνικά επιδόρπια κρασιά που οφείλετε να δοκιμάσετε

2 Mins Read

Charles Schwab. Πώς εκτόξευσε την παραγωγικότητα του προσωπικού του;

3 Mins Read

Wine Pairing με λευκό κρασί

3 Mins Read

Ερυθρή Οινοποίηση

3 Mins Read

Λευκή οινοποίηση

20 Mins Read

10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις

6 Mins Read

Τι να μην κάνεις στην κάρτα των κρασιών

4 Mins Read

Τεχνικές πωλήσεων κρασιού για σερβιτόρους

5 Mins Read

Sangria όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για αυτή.

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
  • Η γλώσσα του σώματος στο τραπέζι
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.