Η Τασμανική πίτα με χτένια χρονολογείται από τον 19° αιώνα. Ήταν τέλη του 1800 όπου έγινε η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στρειδιών στα κρύα νερά του παρακείμενου ποταμού Derwent στο Hobart της Τασμανίας. Η εξέλιξη ενός απλού χτενιού σε διάσημη Τασμανική πίτα με χτένια δεν είναι δυνατό να τεκμηριωθεί πότε ανακαλύφθηκε.
Η Τασμανική πίτα με χτένια είναι μια αλμυρή απόλαυση!!
Οι Αυστραλοί λατρεύουν τις αλμυρές πίτες. Αποτελείται από φρέσκα χτένια Τασμανίας που πνίγονται σε σάλτσα κάρυ και μπαίνουν σε σφολιάτα, η οποία στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο. Αυτή η κλασική πίτα παρασκευάζεται παραδοσιακά σε παραθαλάσσια αρτοποιεία σε όλη την πολιτεία και χρησιμοποιεί φρεσκοκομμένα χτένια Τασμανίας που προέρχονται από την ανατολική ακτή της πολιτείας.
Για την καλύτερη δυνατή γεύση, τα χτένια πρέπει να είναι ποικιλία Pecten fumatus, ή «χτένι Τασμανίας», όπως είναι πιο γνωστά.
Τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πίτα είναι τα χτένια και το κάρυ. Μπορεί να μην υπάρχει κάτι ιστορικά συγκεκριμένο για την τασμανική πίτα με χτένια αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη χρήση αυτής της πίτας σε σκόνη κάρυ που μπορεί να εξηγήσει την προέλευσή της.
Περίπου την ίδια εποχή που τα χτένια έγιναν τοπική λιχουδιά, έφτασε στην Τασμανία ένας μάγος με το όνομα Τζόζεφ Κιν. Φούρναρης στο επάγγελμα, ασχολήθηκε επίσης με τη δημιουργία καρυκευμάτων και σαλτσών, με αποκορύφωμα μια βραβευμένη σκόνη, γνωστή ως “Keen’s Curry Powder”. Για ένα μικρό νησί πολύ μακριά από την υποήπειρο, αυτό ήταν μεγάλη είδηση. Ύστερα από αυτό κάποιος ανακάλυψε το έξυπνο συνδυασμό των χτενιών με αυτή τη φανταστική σκόνη κάρυ και δημιούργησε την Τασμανική πίτα με χτένια!!
Η ζεστή πίτα με χτένι απολαμβάνεται συνήθως με συνοδεία από σαλάτα και πατατάκια και συνδυάζεται με ένα ποτήρι εκλεκτή μπύρα lager Τασμανίας.
Υλικά
- 400γρ. χτένια Τασμανίας
- 240ml γάλα
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο, κομμένο σε κύβους
- 1 κλωναράκι σέλινο, κομμένο σε κύβους
- 30γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ αλεύρι
- 4 φύλλα σφολιάτας
- 1 κ. γλ. κουρκουμά
- 1 κ. γλ. κάρυ
- 1 κ. γλ. αλεσμένο κύμινο
- 1 κ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
- ½ κ. γλ. τσιμένι
Μέθοδος παρασκευής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι και βούτυρο. Σοτάρουμε τα χτένια και τα σβήνουμε με λευκό κρασί. Δεν θέλουμε τα χτένια να ψηθούν εντελώς στο τηγάνι, απλά τα θωρακίζουμε από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια, το καρότο και το σέλινο μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Πουδράρουμε με το αλεύρι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε μέχρι να μας δώσουν ένα μυρωδάτο άρωμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σε μία μεγάλη ταρτιέρα ή σε μικρές φόρμες για ταρτάκια στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας. Τοποθετούμε τα χτένια πάνω στο φύλλο ζύμης μέχρι να γεμίσουν περίπου τα ¾. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας. Τοποθετούμε από πάνω σαν καπάκι άλλο ένα φύλλο ζύμης σφολιάτας. Κλείνουμε καλά να μην χυθεί η γέμιση και αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
- Σερβίρουμε με πατατάκια, σαλάτα και καλής ποιότητας Lager Τασμανίας.