Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Smorrebrod, το διάσημο φαγητό της Δανίας
Smørrebrød or smorrebrod

Smorrebrod, το διάσημο φαγητό της Δανίας

George AnastopoulosBy George Anastopoulos ΦΑΓΗΤΟ 2 Mins Read

Το smorrebrod ή όπως το γράφουν οι Δανοί, Smørrebrød, είναι διάσημο φαγητό σε όλη τη Σκανδιναβία αλλά κυρίως στη Δανία όπου αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής τους!!

Τι είναι όμως το smorrebrod;

Είναι ένα ανοιχτό σάντουιτς αποτελούμενο από ψωμί σίκαλης το οποίο το βουτυρώνουμε και στη συνέχεια του προσθέτουμε τακτοποιημένα διάφορα υλικά πάνω του.

Ανοιχτό σάντουιτς το λένε οι περισσότεροι εκτός από τους Σκανδιναβούς οι οποίοι το λένε ‘’βουτυρωμένο ψωμί’’ (smorrebrod).

Ποια είναι η ιστορία του;

Αυτό το σάντουιτς το εφηύραν τον 19° αιώνα Σκανδιναβοί εργάτες όπου δούλευαν σε χωράφια. Για το μεσημεριανό τους έφτιαχναν μία ποικιλία από ανοιχτόχρωμα σάντουιτς με υλικά που είχαν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα.

Μία άλλη θεωρία μας πηγαίνει πίσω στο 1800 όπου οι άνθρωποι ξεκίνησαν να διακοσμούν τις φέτες του ψωμιού αντί να τις χρησιμοποιούν απλά. Αυτό έγινε μόδα με αποτέλεσμα ο κόσμος να μαζεύετε στα μαγαζιά για να φάει αυτές τις περίτεχνα διακοσμημένες δημιουργίες.

Το smorrebrod θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Δανίας. Τρώγεται πάντα με μαχαίρι και πηρούνι και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Party smorrebrod. Είναι ένα περίτεχνα διακοσμημένο ανοιχτό σάντουιτς το οποίο έχει διαφορετικές επικαλύψεις και χρώματα. Το συναντάμε συνήθως σε πάρτι. Λέγεται πως υπάρχουν πάνω από 160 διαφορετικές επιλογές.
  • Homely smorrebrod. Το σερβίρουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα!!
  • Μεσημεριανό smorrebrod. Εδώ ως βάση έχουμε πάλι το ψωμί σίκαλης. Η διαφορά από τα προηγούμενα είναι η απλότητα στα γαρνιρίσματα και ότι αυτά τα τρώμε με το χέρι σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. Είναι γνωστά ως Madder (φαγητά), Handmadder (φαγητά με τα χέρια) και Klapsammen madder (αν έχουν ψωμί από πάνω).
Μπορεί να σας αρέσει:  Πρωινό, το απολαυστικό τελετουργικό

smorrebrød-various

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια από τα πιο γνωστά σάντουιτς.

  • Sild (ρεγγα)
  • Makrel (σκουμπρί)
  • Laks (καπνιστός σολομός)
  • Rejer (γαρίδες)
  • Frikadelle (κεφτεδάκια)
  • Leverpostej (πατέ συκωτιού)
  • Ψητό βοδινό (Roastbeef)
  • Aeg (αυγό)
  • Kartoffel (πατάτα)

Από τα παραπάνω επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε το Laks με καπνιστό σολομό.

Υλικά

  • Ψωμί σίκαλης
  • Βούτυρο
  • Φέτες αγγουριού
  • Καπνιστός σολομός
  • Κόκκινο κρεμμύδι
  • Άνηθος
  • Φέτες λεμονιού
  • Χυμός λεμόνι

Μέθοδος παρασκευής

  1. Αλείφουμε βούτυρο σε μία φέτα ψωμιού σίκαλης.
  2. Στρώνουμε πάνω στο ψωμί τις φέτες αγγουριού και στρώνουμε από πάνω τον καπνιστό σολομό.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού από πάνω.
  4. Προσθέτουμε από πάνω φέτες κρεμμυδιού, λεμόνι και άνηθο.
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΠοιες είναι οι σημερινές προσδοκίες των εργαζομένων
Next Article Η θέση υπεύθυνου έμεινε ορφανή!
George Anastopoulos
  • Website
  • Facebook
  • Instagram

O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 Mins Read

Διαχείριση Vegetarian & Vegan πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία

3 Mins Read

Halal Διατροφή στη Φιλοξενία

3 Mins Read

Pasta alla pescatora, ένα κλασικό ιταλικό πιάτο θαλασσινών

3 Mins Read

Η Κρητική Διατροφή και η Καινοτομία στη Φιλοξενία

4 Mins Read

Η Σημασία του Kosher Menu στις Ελληνικές Ξενοδοχειακές Μονάδες

5 Mins Read

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό

3 Mins Read

Tαξίδι από την Ιταλία στην Αμερική με οδηγό τα ζυμαρικά alfredo

4 Mins Read

Salad Cakes – Το Γιαπωνέζικο τρεντ

6 Mins Read

Τα 10 καλύτερα τυριά στον κόσμο

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
  • Ανάπτυξη ή απόρριψη; Πότε αξίζει να επενδύεις στους ανθρώπους σου;
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.