Το smorrebrod ή όπως το γράφουν οι Δανοί, Smørrebrød, είναι διάσημο φαγητό σε όλη τη Σκανδιναβία αλλά κυρίως στη Δανία όπου αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής τους!!
Τι είναι όμως το smorrebrod;
Είναι ένα ανοιχτό σάντουιτς αποτελούμενο από ψωμί σίκαλης το οποίο το βουτυρώνουμε και στη συνέχεια του προσθέτουμε τακτοποιημένα διάφορα υλικά πάνω του.
Ανοιχτό σάντουιτς το λένε οι περισσότεροι εκτός από τους Σκανδιναβούς οι οποίοι το λένε ‘’βουτυρωμένο ψωμί’’ (smorrebrod).
Ποια είναι η ιστορία του;
Αυτό το σάντουιτς το εφηύραν τον 19° αιώνα Σκανδιναβοί εργάτες όπου δούλευαν σε χωράφια. Για το μεσημεριανό τους έφτιαχναν μία ποικιλία από ανοιχτόχρωμα σάντουιτς με υλικά που είχαν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα.
Μία άλλη θεωρία μας πηγαίνει πίσω στο 1800 όπου οι άνθρωποι ξεκίνησαν να διακοσμούν τις φέτες του ψωμιού αντί να τις χρησιμοποιούν απλά. Αυτό έγινε μόδα με αποτέλεσμα ο κόσμος να μαζεύετε στα μαγαζιά για να φάει αυτές τις περίτεχνα διακοσμημένες δημιουργίες.
Το smorrebrod θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Δανίας. Τρώγεται πάντα με μαχαίρι και πηρούνι και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
- Party smorrebrod. Είναι ένα περίτεχνα διακοσμημένο ανοιχτό σάντουιτς το οποίο έχει διαφορετικές επικαλύψεις και χρώματα. Το συναντάμε συνήθως σε πάρτι. Λέγεται πως υπάρχουν πάνω από 160 διαφορετικές επιλογές.
- Homely smorrebrod. Το σερβίρουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα!!
- Μεσημεριανό smorrebrod. Εδώ ως βάση έχουμε πάλι το ψωμί σίκαλης. Η διαφορά από τα προηγούμενα είναι η απλότητα στα γαρνιρίσματα και ότι αυτά τα τρώμε με το χέρι σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. Είναι γνωστά ως Madder (φαγητά), Handmadder (φαγητά με τα χέρια) και Klapsammen madder (αν έχουν ψωμί από πάνω).
Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια από τα πιο γνωστά σάντουιτς.
- Sild (ρεγγα)
- Makrel (σκουμπρί)
- Laks (καπνιστός σολομός)
- Rejer (γαρίδες)
- Frikadelle (κεφτεδάκια)
- Leverpostej (πατέ συκωτιού)
- Ψητό βοδινό (Roastbeef)
- Aeg (αυγό)
- Kartoffel (πατάτα)
Από τα παραπάνω επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε το Laks με καπνιστό σολομό.
Υλικά
- Ψωμί σίκαλης
- Βούτυρο
- Φέτες αγγουριού
- Καπνιστός σολομός
- Κόκκινο κρεμμύδι
- Άνηθος
- Φέτες λεμονιού
- Χυμός λεμόνι
Μέθοδος παρασκευής
- Αλείφουμε βούτυρο σε μία φέτα ψωμιού σίκαλης.
- Στρώνουμε πάνω στο ψωμί τις φέτες αγγουριού και στρώνουμε από πάνω τον καπνιστό σολομό.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού από πάνω.
- Προσθέτουμε από πάνω φέτες κρεμμυδιού, λεμόνι και άνηθο.