• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που απειλούνται με εξαφάνιση
Ελληνικές ποικιλίες κρασιού

Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που απειλούνται με εξαφάνιση

Hellenic Hotels TeamBy Hellenic Hotels Team ΚΡΑΣΙ

Oινοποιοί από όλη την Ελλάδα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πρόσφατα για να διασώσουν απειλούμενες ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση στη χώρα μας. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες για τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών χρησιμεύουν ως ένα «ισχυρό» εμπορικό όπλο στα χέρια των Ελλήνων οινοπαραγωγών.

Μεταξύ αυτών που ηγούνται του διασυνοριακού έργου, που ονομάζεται VineSOS, είναι ο καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρύτανης έρευνας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Αυτή η ομαδική προσπάθεια, υποστηριζόμενη τόσο από τους οινοποιούς όσο και από επιστήμονες στον τομέα της οινολογίας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά κρασιού, η οποία είναι φυσικά εξαιρετικά ανταγωνιστική.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από τις γειτονικές αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας

Όπως διαβάσαμε σε άλλο άρθρο από το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων, οι Ελληνικές ποικιλίες κρασιού «επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικροπεριβάλλον και, παρόλο που δεν καλλιεργούνται συστηματικά και απειλούνται με μείωση παραγωγής ή ακόμη και εξαφάνιση, επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».

Οι ποικιλίες που η ομάδα επιχειρηματικών και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων στοχεύει να σώσει και να αποκαταστήσει αντιπροσωπεύουν σήμερα μόνο το δέκα τοις εκατό της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα.

Οι Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που εντοπίστηκαν είναι το Λημνιό, η Σέφκα, ο Μπουγιαλμάς, το Ζουμιάτικο, ο Καρναχαλάς, το Παμίδι ή Παμίτι, το Μαυρούδι και τέλος η Κερατσούντα. Όπως απέδειξαν τα ευρήματα της έρευνας, υπάρχουν γενετικά συγγενείς ποικιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα & Βουλγαρία: το ελληνικό Ζουμιάτικο με το βουλγαρικό Dimyat, το Παμίδι με το Pamid, το Μαυρούδι με το Mavrud.

Πρόκειται για ποικιλίες που ζουν παρατημένες εδώ και χρόνια, χωρίς φροντίδα και όμως το έκαναν το κρασί τους – Αναστασία Γιαννακούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ

Οι παραπάνω ποικιλίες υπάρχουν στην Ελλάδα και παράγουν κρασί εδώ και χρόνια, ωστόσο καλλιεργούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις διεθνείς ποικιλίες και έτσι απειλούνται με εξαφάνιση, παρά την εξαιρετική προσαρμογή που έχουν στο φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι αυτές οι ποικιλίες είχαν πολύ μεγαλύτερη διάδοση στο παρελθόν.
Το κρασί παράγεται στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 6.500 χρόνια, με μερικές από τις ποικιλίες του να αναγνωρίζονται για την ποιότητα και τη γεύση τους παγκοσμίως.

Το πρότζεκτ VINE SOS χρηματοδοτείται από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικές επιχορηγήσεις των χωρών που συμμετέχουν στο Interreg VA “Greece-Bulgaria 2014-2020

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΠελάτες – Repeaters & Loyals. Υπάρχει διαφορά;
Next Article Are you nuts? Ξηροί καρποί
Hellenic Hotels Team
  • Website
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Το Hellenic Hotels είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συγκεντρώνει τα καλύτερα άρθρα στον τομέα του τουρισμού. Η ομάδα μας ψάχνει στο διαδίκτυο και μοιράζεται θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αναγνώστες. Επιλέγουμε ιστορίες με αυθεντικότητα και πάθος. Πιστεύουμε στην καλή θέληση πιστεύουμε στους καλούς ανθρώπους και μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, προκειμένου η φωνή τους, να ταξιδέψει ακόμα παραπέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Food & Beverage Marketing Team

Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης

By Food & Beverage Marketing Team

Ασύρτικο – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

By Food & Beverage Marketing Team

Gewürztraminer – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

By Vassilios Canellos

Καταστροφικοί συνδυασμοί κρασιού και φαγητού

By Vassilios Canellos

Σαμπάνια, ένα ποτό συνώνυμο του κύρους και της γιορτής

By Hellenic Hotels Team

Ναυάγιο Περιστέρας – Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

By Hellenic Hotels Team

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

By Hellenic Hotels Team

Οι Γάλλοι παραγγέλνουν κρασιά από Ελληνική υποθαλάσσια κάβα

By Vassilios Canellos

Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.