Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που απειλούνται με εξαφάνιση
Ελληνικές ποικιλίες κρασιού

Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που απειλούνται με εξαφάνιση

Hellenic Hotels TeamBy Hellenic Hotels Team ΚΡΑΣΙ 2 Mins Read

Oινοποιοί από όλη την Ελλάδα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πρόσφατα για να διασώσουν απειλούμενες ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση στη χώρα μας. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες για τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών χρησιμεύουν ως ένα «ισχυρό» εμπορικό όπλο στα χέρια των Ελλήνων οινοπαραγωγών.

Μεταξύ αυτών που ηγούνται του διασυνοριακού έργου, που ονομάζεται VineSOS, είναι ο καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρύτανης έρευνας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Αυτή η ομαδική προσπάθεια, υποστηριζόμενη τόσο από τους οινοποιούς όσο και από επιστήμονες στον τομέα της οινολογίας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά κρασιού, η οποία είναι φυσικά εξαιρετικά ανταγωνιστική.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από τις γειτονικές αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας

Όπως διαβάσαμε σε άλλο άρθρο από το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων, οι Ελληνικές ποικιλίες κρασιού «επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικροπεριβάλλον και, παρόλο που δεν καλλιεργούνται συστηματικά και απειλούνται με μείωση παραγωγής ή ακόμη και εξαφάνιση, επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».

Οι ποικιλίες που η ομάδα επιχειρηματικών και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων στοχεύει να σώσει και να αποκαταστήσει αντιπροσωπεύουν σήμερα μόνο το δέκα τοις εκατό της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα.

Οι Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που εντοπίστηκαν είναι το Λημνιό, η Σέφκα, ο Μπουγιαλμάς, το Ζουμιάτικο, ο Καρναχαλάς, το Παμίδι ή Παμίτι, το Μαυρούδι και τέλος η Κερατσούντα. Όπως απέδειξαν τα ευρήματα της έρευνας, υπάρχουν γενετικά συγγενείς ποικιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα & Βουλγαρία: το ελληνικό Ζουμιάτικο με το βουλγαρικό Dimyat, το Παμίδι με το Pamid, το Μαυρούδι με το Mavrud.

Πρόκειται για ποικιλίες που ζουν παρατημένες εδώ και χρόνια, χωρίς φροντίδα και όμως το έκαναν το κρασί τους – Αναστασία Γιαννακούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ

Οι παραπάνω ποικιλίες υπάρχουν στην Ελλάδα και παράγουν κρασί εδώ και χρόνια, ωστόσο καλλιεργούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις διεθνείς ποικιλίες και έτσι απειλούνται με εξαφάνιση, παρά την εξαιρετική προσαρμογή που έχουν στο φυσικό περιβάλλον.

Μπορεί να σας αρέσει:  Wine Pairing με λευκό κρασί

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι αυτές οι ποικιλίες είχαν πολύ μεγαλύτερη διάδοση στο παρελθόν.
Το κρασί παράγεται στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 6.500 χρόνια, με μερικές από τις ποικιλίες του να αναγνωρίζονται για την ποιότητα και τη γεύση τους παγκοσμίως.

Το πρότζεκτ VINE SOS χρηματοδοτείται από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικές επιχορηγήσεις των χωρών που συμμετέχουν στο Interreg VA “Greece-Bulgaria 2014-2020

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΠελάτες – Repeaters & Loyals. Υπάρχει διαφορά;
Next Article Are you nuts? Ξηροί καρποί
Hellenic Hotels Team
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Το Hellenic Hotels είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συγκεντρώνει τα καλύτερα άρθρα στον τομέα του τουρισμού. Η ομάδα μας ψάχνει στο διαδίκτυο και μοιράζεται θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αναγνώστες. Επιλέγουμε ιστορίες με αυθεντικότητα και πάθος. Πιστεύουμε στην καλή θέληση πιστεύουμε στους καλούς ανθρώπους και μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, προκειμένου η φωνή τους, να ταξιδέψει ακόμα παραπέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

8 Mins Read

Ελληνικά επιδόρπια κρασιά που οφείλετε να δοκιμάσετε

3 Mins Read

Wine Pairing με λευκό κρασί

3 Mins Read

Ερυθρή Οινοποίηση

3 Mins Read

Λευκή οινοποίηση

20 Mins Read

10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις

6 Mins Read

Τι να μην κάνεις στην κάρτα των κρασιών

4 Mins Read

Τεχνικές πωλήσεων κρασιού για σερβιτόρους

5 Mins Read

Sangria όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για αυτή.

4 Mins Read

10 Ιταλικά κρασιά που πρέπει να γνωρίζεις

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
  • Η γλώσσα του σώματος στο τραπέζι
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.