Το Mujaddara είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Μέσης Ανατολής που αποτελείται από μαγειρεμένες φακές, ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το πιάτο είναι συνήθως καρυκευμένο με διάφορα μπαχαρικά και μερικές φορές περιλαμβάνει και άλλα συστατικά όπως σκόρδο, κύμινο και κόλιανδρο. Σερβίρεται συχνά με γιαούρτι ή σαλάτα.
Η ιστορία του Mujaddara χρονολογείται αιώνες πριν και έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Παλαιστίνη και η Ιορδανία. Θεωρείται βασικό πιάτο σε πολλά νοικοκυριά της Μέσης Ανατολής και εκτιμάται για την απλότητα, την οικονομική προσιτότητα και τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Η απλότητα του πιάτου, τα οικονομικά αλλά και διαθέσιμα συστατικά συνέβαλαν στην δημιουργία του Mujaddara
Η ακριβής προέλευση του Mujaddara είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και παραλλαγές του πιάτου μπορούν να βρεθούν σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, οι φακές και το ρύζι αποτελούν διατροφικά προϊόντα στη Μέση Ανατολή εδώ και αιώνες, καθιστώντας το Mujaddara ένα πιάτο που πιθανότατα να προέκυψε από την πρακτική ανάγκη να συνδυαστούν αυτά τα εύκολα διαθέσιμα και οικονομικά συστατικά.
Η δημοτικότητα του Mujaddara δεν οφείλεται μόνο στην απλότητά του, αλλά και στο ότι παρέχει μια καλή ισορροπία πρωτεΐνης από τις φακές και υδατάνθρακες από το ρύζι. Η προσθήκη καραμελωμένων κρεμμυδιών προσθέτει μια γλυκιά και αλμυρή γεύση που ενισχύει τη συνολική γεύση του πιάτου.
Σε πολλούς πολιτισμούς, το Mujaddara δεν απολαμβάνεται μόνο ως ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα, αλλά συχνά συνδέεται με περιόδους γιορτών και κοινών συγκεντρώσεων. Αντανακλά τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και συνεχίζει να είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα των κατοίκων των εκεί περιοχών.
Υλικά
- 500γρ. καφέ φακές
- 240γρ. ρύζι bonnet
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 120ml ελαιόλαδο
- 1 λίτρο νερό
- 1κ. γλ. αλάτι
- 2 κ. γλ. κίμινο
Μέθοδος παρασκευής
- Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
- Σε μία μπασίνα ξεπλένουνε καλά το ρύζι με άφθονο κρύο νερό. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές, προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να ”ξεκουραστεί” το φαγητό.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε κίμινο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
- Παράλληλα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν τραγανά.
- Σερβίρουμε σε πιάτο στρώνοντας από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Photos by:
Boxed Halal
Bon Viveur