Το sushi (σούσι) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά πιάτα, και όχι άδικα! Είναι υγιεινό και νόστιμο. Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε σούσι για πρώτη φορά ή απλά θέλετε να ανανεώσετε τις γνώσεις σας για το σούσι, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Θα καλύψουμε όλα τα βασικά, από κοινά συστατικά μέχρι διάφορους τύπους ρολού σούσι.
Τι είναι το σούσι;
Το σούσι είναι ένα ιαπωνικό πιάτο που συνήθως αποτελείται από μαγειρεμένο ρύζι, ξύδι και ψάρι. Τα πιο συνηθισμένα σούσι φτιάχνονται με ωμό ψάρι, αλλά υπάρχουν και επιλογές για χορτοφάγους. Το σούσι μπορείτε να το απολαύσετε ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο.
Πώς να φάτε σούσι;
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να φάτε το σούσι. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε ξυλάκια, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα χέρια σας. Εάν χρησιμοποιείτε ξυλάκια, φροντίστε να σηκώσετε κάθε κομμάτι σούσι από τη βάση και όχι από τη μέση. Όταν τρώτε σούσι με τα χέρια σας, είναι ευγενικό να χρησιμοποιείτε μόνο το ένα σας χέρι. Στη συνέχεια, βουτήξτε το στη σάλτσα σόγιας πριν το φάτε.
Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να φάτε ένα συγκεκριμένο είδος σούσι, απλώς ζητήστε καθοδήγηση από τον σερβιτόρο. Και να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε ξυλάκια ή τα χέρια σας όχι μααχαίρι και πηρούνι.
Ποια είναι τα πιο κοινά συστατικά για να φτιάξετε σούσι;
Το σούσι συνήθως παρασκευάζεται με ρύζι, nori (φύκια), ψάρια και λαχανικά. Τα κύρια συστατικά του σούσι περιλαμβάνουν τον τόνο, τον σολομό, τις γαρίδες, το καλαμάρι, το χέλι και το καβούρι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό σας αρέσει στο σούσι. Τα πιο δημοφιλή συστατικά πέρα από τα ψαρικά περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα και κρέατα. Κάποιοι φτιάχνουν ακόμη και επιδόρπιο σούσι! Εφόσον τα υλικά είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρολά σούσι. Απλά φροντίστε να επιλέξετε συστατικά που θα συνδυαστούν καλά μεταξύ τους γευστικά. Για παράδειγμα, τα αγγούρια και τα αβοκάντο συνδυάζονται υπέροχα.
Ποια είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη σούσι;
Το σούσι είναι ένα ιαπωνικό πιάτο που αποτελείται από μαγειρεμένο ρύζι με ξύδι, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, συνήθως θαλασσινά, λαχανικά και μερικές φορές τροπικά φρούτα. Το πιο κοινό είδος σούσι είναι το nigirizushi, το οποίο είναι σούσι σε μέγεθος δακτύλου που πιέζεται με το χέρι και έχει ένα κομμάτι ωμό ψάρι από πάνω. Το Nigirizushi παρασκευάζεται συνήθως με τόνο, σολομό ή γαρίδες.
Άλλα δημοφιλή είδη σούσι περιλαμβάνουν το makizushi, το οποίο είναι σούσι που τυλίγεται σε κυλινδρικό σχήμα, και το temaki, το οποίο είναι ένα ρολό σούσι σε σχήμα κώνου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές αυτών των τριών τύπων σούσι, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα διαφορετικά ονόματα κατά την παραγγελία.
Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους σούσι περιλαμβάνουν το nigiri (σούσι πιεσμένο στο χέρι), το maki (σούσι σε ρολό), το temaki (σούσι κωνικό) και το sashimi (ωμό ψάρι σε φέτες).
Το σούσι είναι πάντα ωμό;
Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με το σούσι είναι αν το ψάρι είναι ωμό ή όχι. Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ενώ ορισμένοι τύποι σούσι διαθέτουν ωμό ψάρι, άλλοι όχι. Για παράδειγμα, το μαγειρεμένο χέλι, το καβούρι και οι γαρίδες χρησιμοποιούνται συχνά σε ρολά σούσι. Επιπλέον, ορισμένα είδη ψαριών όπως ο τόνος και ο σολομός συνήθως σερβίρονται ωμά αλλά μπορούν επίσης να μαγειρευτούν εάν το επιθυμείτε.
Ποιο είναι το καλύτερο είδος σούσι για αρχάριους;
Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του προτίμηση, αλλά ένα καλό είδος για να ξεκινήσετε το σούσι θα ήταν το nigiri. Το sushi Nigiri αποτελείται από μια φέτα ψάρι ή θαλασσινά που έχει τοποθετηθεί πάνω από μια μικρή μπάλα ρυζιού. Αυτό το είδος σούσι είναι σχετικά απλό στην παρασκευή του και δεν περιλαμβάνει περίπλοκα συστατικά ή τεχνικές.
Ένα άλλο δημοφιλές είδος σούσι για αρχάριους είναι το ρολό Καλιφόρνια. Το ρολό Καλιφόρνια αποτελείται από κρέας καβουριών, αγγούρι και αβοκάντο και είναι τυλιγμένο σε φύλο φυκιών.
Εξοικειωθείτε με το λεξιλόγιο του
Το σούσι είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο, αλλά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους νεοεισερχόμενους στον χώρο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και όλα έχουν διαφορετικά ονόματα.
Το sushi-meshi παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας awase-zu, ξύδι ρυζιού, αλάτι και ζάχαρη.
Το Nori είναι ένα είδος αποξηραμένου φυκιού που χρησιμοποιείται στο makizushi.
Η Neta είναι ένα είδος επικάλυψης ή γέμισης θαλασσινών.
Το Aburi είναι ένα είδος σούσι nigiri στο οποίο το πάνω μέρος του ψαριού ψήνεται στη σχάρα και το κάτω μέρος είναι ωμό.
H πίκλα τζίντζερ έχει πικάντικη γεύση που προορίζεται να καθαρίσει τον ουρανίσκο πριν ή μετά από ένα γεύμα.
Το ρύζι μαγειρεύεται έχει παρασκευαστεί ειδικά για sushi αναμεμειγμένο με ξύδι και ζάχαρη. Παρά το ξύδι, η γεύση είναι λεπτή και δεν κατακλύζει τον ουρανίσκο.
Σάλτσα Unagi – Πολλά ρολά maki έχουν ως συστατικό τη «σάλτσα unagi». Η γεύση είναι παρόμοια με αυτή της σάλτσας teriyaki αλλά πιο πηχτή και γλυκιά.
Το Wasabi (ιαπωνική μουστάρδα) είναι ένα πικάντικο καρύκευμα. Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα με τη σάλτσα σόγιας σας.
Τώρα που είστε ειδικός σε όλα τα πράγματα σούσι, ήρθε η ώρα να πάτε και να δοκιμάσετε αυτό το υπέροχο έδεσμα με την ιδιόμορφη γεύση.