• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Μπύρα, ποια είναι τα στάδια παραγωγής της
stadia-paragogis-tis-mpyras
Jompran

Μπύρα, ποια είναι τα στάδια παραγωγής της

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η μπύρα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο και το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό συνολικά μετά από το τσάι και τον καφέ.

Κανείς δε γνωρίζει πώς ακριβώς ανακαλύφθηκε η διαδικασία παρασκευής μπύρας ή από ποιον, όμως πιστεύεται ότι είτε κάποιοι καρποί από σιτάρι, είτε λίγο ψωμί βράχηκε, με αποτέλεσμα να γίνει ζύμωση.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η παλαιότερη, έγγραφη καταγραφή γύρω από την παρασκευή μπύρας χρονολογείται περίπου 6 χιλιάδες χρόνια πριν, στον πολιτισμό των αρχαίων Σουμερίων.

Η μπύρα πρέπει να υποβληθεί σε κάποιες διεργασίες προτού να είναι έτοιμη για απόλαυση:

1. Βυνοποίηση κριθαριού

Το κριθάρι αφήνεται να βλαστήσει για περίπου 5 ημέρες και κατόπιν διακόπτεται. Η βυνοποίηση περιλαμβάνει τρία στάδια: Διαβροχή, Βλάστηση, Φρύξη

beer-stages

2. Ζυθοποίηση

Στο στάδιο της ζυθοποίησης υπάρχουν επιμέρους στάδια όπως :

◉ Άλεση όπου η βύνη αλέθεται σε μύλο
◉ Ανάμειξη όπου η αλεσμένη βύνη, αναμιγνύεται με ζεστό νερό και το άμυλο μετατρέπεται σε ζυμώσιμα σάκχαρα.
◉ Διήθηση του γλεύκους (κάτι σαν τον μούστο στο κρασί) διαχωρίζεται από τους φλοιούς.
◉ Βρασμός όπου το γλεύκος βράζεται με ταυτόχρονη προσθήκη λυκίσκου.
◉ Κατεργασία γλεύκους όπου στο στάδιο αυτό γίνεται περιδίνηση, ψύξη, αερισμός του γλεύκους και εμβολιασμός με μαγιά.

3. Ζύμωση

Η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα και σε άλλες ουσίες, που προσδίδουν την χαρακτηριστική γεύση και οσμή της μπύρας.

4. Σίτευση ωρίμανση

Σε αυτό το στάδιο, έχουμε τις εξής διεργασίες: Ζύμωση των μερικών ακόμα ζυμωσίμων σακχάρων. Κορεσμός της μπύρας από διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Ωρίμανση της μπύρας και ανάπτυξη ουσιών, που συνεισφέρουν στις οργανοληπτικές ιδιότητες. Η Διαύγαση της μπύρας.

5. Φιλτράρισμα

Το φιλτράρισμα απομακρύνει μαγιά και κάποιες πρωτεΐνες. Η φιλτραρισμένη μπύρα είναι διαυγής και έτοιμη για συσκευασία. Να σημειωθεί οτι υπάρχουν και τύποι μπύρας, που είναι αφιλτράριστες οι οποίες έχουν την χαρακτηριστική θολότητα από τις αιωρούμενες πρωτεΐνες και τη μαγιά.

6. Συσκευασία εμφιάλωση

Η φιάλη, πριν γεμίσει, αδειάζεται εντελώς από τον αέρα, που περιέχει, ο οποίος αντικαθίσταται από ανθρακικό. Για λόγους βιολογικής σταθερότητας έπεται παστερίωση ή αποστειρωτική διήθηση, πράγμα το οποίο δεν είναι απαραίτητο, αλλά η απαστερίωτη μπύρα θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

Photos by Senivpetro & Jcomp

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleClub Soda, Seltzer, Tonic – Ας ξεμπερδέψουμε τα νερά μεταξύ τους
Next Article Μάθετε να ξεχωρίζετε τις μπύρες σαν επαγγελματίες
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι στέλεχος στον κλάδο του F&B με ισχυρό γνωσιακό υπόβαθρο στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση ομάδων, στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων (ISO). Διαθέτει εμπειρία στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing. Συμμετέχει στην ομάδα εισηγητών του F&B Management Diploma του IST College. Εργάζεται στο La Marquise Luxury Resort Complex στη Ρόδο ως Food & Beverage Director.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Vassilios Canellos

Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;

By John Protopapadakis

Angostura – Το ιδιότυπο branding που την ξεχώρισε

By Vassilios Canellos

Food & Beverage Management σπουδές

By Vassilios Canellos

Αποτελεσματική εκπαίδευση των νεαρών

By Hellenic Hotels Team

Απλοί τρόποι οργάνωσης της της κουζίνας

By Vassilios Canellos

Τι είναι το key performance indicator (KPI);

By Vassilios Canellos

Πως ξεχωρίζει ο καλός σερβιτόρος από τη μάζα;

By Vassilios Canellos

Τι είναι η IPA και γιατί αρέσει τόσο πολύ;

By John Protopapadakis

22 πρακτικές μάρκετινγκ για εστιατόρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.