• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
Santorini Vinsanto

Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης

Food & Beverage Marketing TeamBy Food & Beverage Marketing Team FEATURED

Ο «βασιλιάς» των κρασιών της Σαντορίνης, ωστόσο, είναι το Vinsanto, που εμφανίζεται σε δύο ποικιλίες: σκούρο κόκκινο και κεχριμπαρένιο χρώμα.

Αυτό το κρασί είναι γλυκό, με πλούσιο σώμα και έχει έντονο διεγερτικό άρωμα. Ανήκει στην κατηγορία κρασιών (ΟΠΑΠ Σαντορίνης) που σημαίνει Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Η μία θεωρία θέλει η ονομασία του να προέρχεται από τη χρήση του για τη καθολική Θεία Ευχαριστία (Ιταλικά vino santo: “οίνος άγιος”), ενώ η άλλη ότι υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού (Ιταλικά vino di Santorini: “οίνος από τη Σαντορίνη”).

Η ιστορία του

Στην πρώιμη γεωλογική της ιστορία, η Σαντορίνη ήταν ο πυρήνας ενός αρχαίου ηφαιστείου που εξερράγη περίπου το 1640–1620 π.Χ. Ένα μεγάλο μέρος του νησιού βυθίστηκε, δημιουργώντας ένα σύγχρονο αρχιπέλαγος. Στο νησί παρασκευαζόταν κρασί κατά τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά η περιοχή έγινε ιδιαίτερα αξιοσημείωτη τον Μεσαίωνα όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τον έλεγχο του νησιού από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετά την λεηλασία της Κωνσταντινούπολης το 1203.

Ένας από τους σταυροφόρους ήταν ένας Βενετός ευγενής του οποίου η οικογένεια διατήρησε τον έλεγχο του νησιού μέχρι το 1336, όταν έγινε μέρος του Ενετικού ναυτικού κράτους (Δουκάτο της Νάξου).

Υπό την ενετική επιρροή, με αυτό το εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο και τον θαλάσσιο έλεγχο, τα κρασιά της Σαντορίνης εξάγονταν ευρέως σε όλη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Το Vinsanto εκτιμήθηκε ιδιάιτερα για την ικανότητά του να αντέχει τα πολύμηνα θαλάσσια ταξίδια λόγω, εν μέρει, της γλυκύτητας του αλλά και των υψηλών επιπέδων αλκοόλ.

Το κρασί βινσάντο θεωρείται συνεχιστής των πάσσων, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα οι λιαστοί οίνοι, για τους οποίους φημίζονταν τα νησιά του Αιγαίου.

Τόσο πολύ εκτιμήθηκαν τα κρασιά της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή το 1579, επέτρεψαν το εμπόριο κρασιού, παρόλο που τα θρησκευτικά διατάγματα της μουσουλμανικής πίστης τους απαγορεύουν γενικά το αλκοόλ. Μια εξήγηση για την παραχώρηση των Τούρκων ήταν ότι το φτωχό έδαφος και η επικίνδυνη τοπογραφία του νησιού, με τους βράχους να τρέχουν κατευθείαν στη θάλασσα, δυσκόλευαν την καλλιέργεια άλλων καλλιεργειών.

vinsanto wine pairing with pastry

Όταν αργότερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υιοθέτησε το κρασί της Σαντορίνης ως το επίσημο ευχαριστιακό κρασί της εκκλησίας, οι Οθωμανοί επέτρεψαν στους παραγωγούς του νησιού να εμπορεύονται ελεύθερα με τη Ρωσία ακόμη και κατά τη διάρκεια των συχνών πολέμων μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών.

Χαρακτηριστικά του

Για να φέρει ένα κρασί την ετικέτα Vinsanto, πρέπει να παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από το σταφύλι Ασύρτικο —τουλάχιστον το 51%, το υπόλοιπο 49% να αποτελείται από Αθήρι και Αηδάνι και μερικές μικρές ποσότητες λευκών ποικιλιών τοπικής καλλιέργειας. Το Vinsanto δεν υφίσταται καπταλοποίηση και αποτελείται μόνο από φυσικά σάκχαρα και οξέα των σταφυλιών. Παρασκευάζεται από σταφύλια όψιμης συγκομιδής που έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο για 12-14 ημέρες. Στη συνέχεια θρυμματίζονται και ζυμώνονται και στη συνέχεια παλαιώνουν για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Το Vinsanto είναι γνωστό για τον χρυσοπορτοκαλί έως σκούρο κεχριμπαρένιο χρωματισμό του με ένα περίπλοκο μπουκέτο αποξηραμένα βερίκοκα, ξανθές σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα σε συνδυασμό με γλυκό μπαχαρικό και μια υποκείμενη ορυκτότητα.

Με τι ταιριάζει

Συνδυάζεται όμορφα με μαύρη σοκολάτα, τάρτες φρούτων, επιδόρπια με καραμέλα και ξηρούς καρπούς. Ταιριάζει επίσης με δυνατά πιάτα όπως φουά γκρα και πικάντικα τυριά.

Images by Freepik

Vinsanto επιλογές

Τα δοκιμάσαμε και μας άρεσαν!
Santo wines Vinsanto

Vinsanto

Santo Wines

Vinsanto Sigalas

Vinsanto

Κτήμα Σιγάλα

Vinsanto Gavalas

Vinsanto

Οινοποιείο Γαβαλά

Vinsanto Karamolegos

Vinsanto

Οινοποιείο Καραμολέγκος

Γευσιγνωσία Οινολογία Ποικιλίες Κρασιού
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleBellini – Πως δημιουργήθηκε;
Next Article Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
Food & Beverage Marketing Team

Η ομάδα μάρκετινγκ του Food and Beverage περιλαμβάνει ανθρώπους που δημιουργούν περιεχόμενο με στόχευση ή χωρίς. Από την απλή παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών που απλά χαίρουν της εκτίμησης του μέσου, έως στοχευμένη προβολή κατά παραγγελία. Οι στοχευμένες προβολές θα φέρουν πάντα την ένδειξη "Sponsored Post" ώστε να είναι πάντα διαφανής η πρόθεση στήριξης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, κατά παραγγελία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Vassilios Canellos

Τοξικό περιβάλλον εργασίας, πως να το καταλάβεις;

By Vassilios Canellos

Η επαυξημένη πραγματικότητα στα ξενοδοχεία

By Vassilios Canellos

Γιατί παραιτούνται τα στελέχη;

By George Anastopoulos

Tasmanian Scallop Pie – Η Τασμανική πίτα με χτένια

By John Protopapadakis

Billboard effect. Τι είναι και πώς επηρεάζει την κερδοφορία ενός καταλύματος

By Vassilios Canellos

Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

By John Protopapadakis

Κακές κριτικές. Γιατί δεν πρέπει να τις μπλοκάρουμε;

By Vassilios Canellos

Τι είναι το Vegan κρασί;

By Vassilios Canellos

Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Τοξικό περιβάλλον εργασίας, πως να το καταλάβεις;
  • Η επαυξημένη πραγματικότητα στα ξενοδοχεία
  • Δεν κοστίζει τίποτα να δείξεις ότι νοιάζεσαι
  • Black list. Οταν ο πελάτης μπαίνει σε μαύρη λίστα
  • Servant leadership τεχνική ηγεσίας ή οξύμωρο σχήμα;

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Τοξικό περιβάλλον εργασίας, πως να το καταλάβεις;
  • Η επαυξημένη πραγματικότητα στα ξενοδοχεία
  • Δεν κοστίζει τίποτα να δείξεις ότι νοιάζεσαι
  • Black list. Οταν ο πελάτης μπαίνει σε μαύρη λίστα
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.