Οι περισσότεροι αναζητούν μεθόδους για να επιτύχουν αποτελεσματική εκπαίδευση στο προσωπικό τους. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό;
Την ημέρα που είπα για πρώτη φορά οτι τα νεαρά παιδιά εξισώνουν τους πάντες από διευθυντές μέχρι βοηθούς εστιατορίου, κατάλαβα πως είχα μεγαλώσει. Ανεξάρτητα όμως από το αν νιώθει έτσι κάποιος ή όχι, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες αυτής της γενιάς περισσότερο παρά να προσπαθήσει να τις δαμάσει.
Ξεκίνησα μέσα σε μια μπριγκάντα εστιατορίου με έναν παραδοσιακό Maitre της παλιάς σχολής, όπου εκπαιδεύτηκα να αποδέχομαι τον λόγο του χωρίς αντίρρηση. Εγώ ανταποκρίθηκα σε αυτό το στυλ και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που αναπτύχθηκα μέσα από αυτό το σύστημα αλλά οι περισσότεροι υπάλληλοι από τη σημερινή γενιά απλά δεν θα ανταποκριθούν σε αυτό το σύστημα διαχείρισης.
Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες που μπορούν να πέσουν οι σημερινοί υπεύθυνοι είναι ότι πείθουν τον εαυτό τους ότι γνωρίζουν τα πάντα και ότι μπορούν να κουνήσουν ένα ραβδί για να ενσταλάξουν τη θέλησή τους σε μια ομάδα ανθρώπων είτε ως μαγικό ραβδί είτε ως ρόπαλο.
Αρκετοί συνεργάτες μου ή υφιστάμενοι μου που έχουν επίσης θέσεις ευθύνης μέσα στα τμήματα που εργάζομαι, δεν χάνουν την ευκαιρία να εξυμνούν την αξία της αυστηρότητας, της διοίκησης μέσω του φόβου και της αυταρχικής προσέγγισης. Δεν τους αδικώ, γιατί είναι κοντά στην ηλικία μου. Αυτό μάθαμε αυτό εμπιστευθήκαμε. Δεν είναι πια έτσι όμως. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εκπαίδευση με τέτοιους τρόπους.
Κάντε ένα διάλειμμα και δείτε πώς επικοινωνείτε με το προσωπικό σας. Κατανοήστε ότι θα σέβονται την εξουσία, εάν και αυτή τους σέβεται. Βεβαίως να είστε σταθεροί και συνεπείς με τις αρχές της επιχείρησης και τις διαδικασίες αλλά πάντα να εξηγείτε γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. Η σημερινή νεολαία δεν ακολουθεί τυφλά, απαιτεί μια εξήγηση. Ανατράφηκαν σε ένα σχολείο που μπορεί οι γονείς να ασκούσαν έλεγχο στον δάσκαλο για το παραμικρό και έτσι βγαίνοντας από αυτό, συνέχισαν να απαιτούν σεβασμό κι εξηγήσεις. Περιμένουν να τους αντιμετωπίζουν ως ίσους και όχι ως υφιστάμενους, πράγμα που κάποιες φορές τείνει να γίνεται αρκετά εκνευριστικό διότι παρερμηνεύονται τελείως οι ρόλοι αλλά είναι στο χέρι σας να επαναφέρετε την τάξη. Κατανοήστε αυτή την ιδιαιτερότητα και θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους πολύ αποτελεσματικά.
Πως λοιπόν θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε την όποια εκπαιδευτική σας δραστηριότητα στην εργασία για να έχετε την προσοχή τους;
◉ Κατακερματίστε τα πάντα
Προσπαθήστε να μην παραμένετε σε ένα θέμα για πολλή ώρα. Ο χρόνος προσοχής αυτής της γενιάς είναι πολύ μικρότερος, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Απλώς ρίξτε μια ματιά στη χρήση που κάνουν στο κινητό τους. Με καθημερινή χρήση των “story” του “TikTok” και των άλλων μέσων τα οποία έχουν κατά μέσο όρο, διάρκεια 15 δευτερόλεπτα ανά θέμα, αυτή η γενιά έχει προγραμματιστεί να διατηρεί την προσοχή της σε σύντομες εκπομπές πληροφοριών. Εάν έχετε βίντεο, δείξτε τα σε θέματα των 2-3 λεπτών. Εάν έχετε συνεδρίες διαλέξεων, κάντε διαλείμματα και διακόψτε τη δραστηριότητα, ώστε η ομάδα να μπορεί να μετακινείται από θέμα σε θέμα και από μέθοδο παρουσίασης σε μέθοδο παρουσίασης (ομιλία, βίντεο, παιχνίδια ρόλων, αλληλεπίδραση κ.λπ.).
◉ Ξεκαθαρίστε ποιος είστε και ποιος είναι ο σκοπός σας
Δείξτε τους από την πρώτη στιγμή οτι είστε ένας άνθρωπος που έχει βγει μέσα από τη δουλειά. Κάποιος που έχει βρεθεί εκεί που είναι αυτοί τώρα και που γνωρίζει τα καλά και τα άσχημα. Εξηγήστε με ειλικρίνεια πως η εκπαίδευση είναι κάτι που κοστίζει και γίνεται γιατί πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο γνώσεων τους, να ανεβάσουν τις πωλησιακές τους δεξιότητες κι έτσι μέσα από την ωφέλεια που θα έχει η εταιρεία, ωφελούνται και οι ίδιοι. Αυτό θα προβάλλει ειλικρίνεια και θα φέρει αποτελεσματική εκπαίδευση αφού θα έχετε την προσοχή τους.
◉ Χρησιμοποιήστε αυτοσαρκασμό
Μην φοβάστε να επικρίνετε τον εαυτό σας για τα λάθη που έχετε κάνει. Θα σεβαστούν την ειλικρίνειά σας και την προσέγγιση σας αυτή. Θα ακούσουν με προσοχή έναν σίγουρο, έμπειρο εκπαιδευτή που ήταν κάποτε στη θέση τους, που θα σχολιάσει τις προηγούμενες εμπειρίες και που είναι πρόθυμος να παραδεχτεί ότι έχει κάνει πολλά λάθη όταν κι αυτός μάθαινε. Δεν περιμένουν… ούτε επιζητούν έναν τέλειο άνθρωπο. Θέλουν κάποιον που να είναι αληθινός και να μπορεί να συμπάσχει με τη θέση στην οποία βρίσκονται. Μην τους λέτε απλώς ότι κάνατε λάθη. Να είστε συγκεκριμένοι, γι αυτό φροντίστε να πείτε ιστορίες λαθών σας, που μπορούν να μάθουν από αυτές και να είναι ταυτόχρονα και διασκεδαστικές! Πρέπει να απολαμβάνουν αυτό που συμβαίνει. Αν αρχίσουν να αστειεύονται λίγο…αφήστε το να συμβεί…απλώς κρατήστε τα ηνία και συνεχίστε την εκπαίδευση μετά από λίγο.
◉ Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι ρόλων…
Είναι ένας χαλαρός και πρακτικός τρόπος για να εμπλουτίσετε την εκπαίδευση. Διατηρεί την ομάδα απασχολημένη, διαλύει τη μονοτονία της διάλεξης, τους αφήνει να χαλαρώσουν και τους επιτρέπει να συνεργαστούν. Όταν για παράδειγμα κάνετε μια εξομοίωση της σάλας του εστιατορίου και τους ζητήσετε να στρώσουν και να σερβίρουν όπως θα το κάνουν κατά τη διάρκεια της σαιζόν, δεν θα πρέπει να σερβίρουν κενά τραπέζια. Χωρίστε τους σε πελάτες και σερβιτόρους και θα εκπλαγείτε από αυτά που θα δείτε.
◉ Να είστε δίκαιοι, σταθεροί και συνεπείς…
Τους κανόνες, τις προσδοκίες ή τα πρότυπα που θέτετε, να σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι να τα ακολουθήσετε κατά γράμμα. Αυτή η γενιά θα παρακολουθεί κάθε σας βήμα για να βεβαιωθεί ότι εφαρμόζετε αυτό που τους είπατε στην αρχή. Δεν θα υποκύψουν στην εξουσία – θα την αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο – και θα σας ενημερώσουν για το πώς νιώθουν απέναντι σας ή απέναντι στην εταιρεία την οποία εσείς εκπροσωπείτε. Θα σέβονται τους υπευθύνους που δείχνουν ακεραιότητα, και το πιο σημαντικό που είναι σταθεροί, δίκαιοι και συνεπείς. Εάν δουν ότι κάθε άτομο στην ομάδα τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης, θα ανταποκριθούν σε όποια πρότυπα ορίσετε και θα ακολουθήσουν τις κατευθύνσεις σας.
Η αποτελεσματική εκπαίδευση δεν έχει συνταγή επιτυχίας. Είναι μια διαδικασία που χτίζεται πάνω στην ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη.