Δεν είναι μυστικό ότι η θετική εργασιακή κουλτούρα είναι πιο παραγωγική. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτού του είδους τα περιβάλλοντα συνήθως δημιουργούν πιο δημιουργικούς, χαρούμενους και συνεργάσιμους υπαλλήλους. Έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι εργάζονται πιο σκληρά και πιο έξυπνα.
Εάν μια θετική εργασιακή κουλτούρα είναι πιο παραγωγική, πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον;
1. Αναπτύξτε ένα σύνολο βασικών αξιών και προτεραιοτήτων.
Η ανάπτυξη ενός συνόλου βασικών αξιών και προτεραιοτήτων θα διαφέρει από τη μια επιχείρηση στην άλλη, πάντως ένα ξεκίνημα οποιασδήποτε θετικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας ξεκινά με σαφώς καθορισμένες αξίες και προτεραιότητες. Η δημιουργία αυτών των στοιχείων δίνει νόημα στην εργασία σας και σας καθοδηγεί στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζετε την ομάδα και τους πελάτες σας. Η γνώση αυτών των στόχων θα σας βοηθήσει να βρείτε τις κατάλληλες προσωπικότητες για την εκκίνηση και κατόπιν θα ευθυγραμμίσετε τους πάντες προς έναν κοινό στόχο.
Δεν έχει σημασία ποιες θα είναι οι αξίες, αλλά να φέρετε κάποιους νέους υπαλλήλους μέσα στο εργασιακό σύνολο, οι οποίοι πιο εύκολα θα απορροφήσουν το σύστημα και θα αποτελέσουν το όχημα που θα υλοποιήσει πρώτο τις νέες κατευθύνσεις.
Η επιτυχία έγκειται στην ευθυγράμμιση κι όχι στις ίδιες τις αξίες.
2. Να χαιρετάτε την ομάδα σας.
Ένα μικρό γεια φωτίζει πολύ τον χώρο εργασίας και αποπνέει θετική εργασιακή κουλτούρα. Τα μέλη της ομάδας σας θέλουν να αισθάνονται και να είναι χαρούμενα, γι’ αυτό δώστε τους ένα μικρό κίνητρο το πρωί με ένα χαμόγελο που λέει: Είμαι χαρούμενος που είστε εδώ και θέλω να τα πάμε τέλεια.
Αν και μπορεί να ακούγεται απλό, το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με θετικό τρόπο και με ένα χαμόγελο και ένα «Καλημέρα!» δίνει τον τόνο της ημέρας. Μπορεί ακόμη και να μετατρέψει αυτό το πρωινό σε μια όμορφη μέρα.
Το γνωρίζω οτι η πίεση της δουλειάς, μπορεί να φέρνει εκνευρισμούς, παράπονα, γκρίνια από όλες τις κατευθύνσεις αλλά αφού αυτό θα υπάρχει ούτως ή άλλως, ας το αμβλύνουμε με μια θετική προσέγγιση έστω και με δυσκολία.
Το να είσαι αισιόδοξος και γνήσιος στην προσέγγισή σου ενισχύει την αυτοεκτίμηση της ομάδας σου, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο κίνητρο και να τους υπενθυμίζει ότι η συνεργασία μαζί σου είναι προνόμιο.
3. Ενισχύστε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.
Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη συναισθηματική νοημοσύνη όλα αυτά τα χρόνια. Όσοι έχουν υψηλό δείκτη Σ.Ν. είναι πιο παραγωγικοί, επιτυχημένοι και αποτελεσματικοί ηγέτες. Με λίγα λόγια, αυτό οφείλεται στο τι μπορεί να κάνει η Σ.Ν. για ένα άτομο.
Ενισχύει την αυτογνωσία μας, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας.
Μας βοηθά να αυτορυθμίζουμε τα συναισθήματά μας.
Μας ενθαρρύνει να έχουμε περισσότερα κίνητρα για τον εαυτό μας.
Αυξάνει την ενσυναίσθηση μας.
Η χρήση των μεθόδων συναισθηματικής νοημοσύνης θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ισχυρότερες διαπροσωπικές δεξιότητες όπως η ενεργητική ακρόαση και η επίλυση συγκρούσεων. Αφού εργαστείτε για τη βελτίωση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης, δώστε ευκαιρίες στην ομάδα σας να ενισχύσει τη δική της.
4. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας.
Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε όταν κάποιος σας ευχαριστεί ή αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά σας. Ακόμα κι αν έχετε επίγνωση του πόσο σημαντική είναι η δουλειά σας, εξακολουθεί να σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα για τον εαυτό σας. Φανταστείτε λοιπόν πώς νιώθει η ομάδα σας όταν δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας.
Το καλύτερο σε αυτό είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε έναν υπάλληλο για κάτι που έκανε, στην αρχή μιας συνάντησης ομάδας. Θα μπορούσατε να τους στείλετε ένα χειρόγραφο σημείωμα. Ή, θα μπορούσατε να κάνετε τυχαίες πράξεις καλοσύνης, όπως να τους αγοράσετε ένα δώρο, να κανονίσετε ένα μικρό bonus ή κάποιο προνόμιο όπως ένα ωράριο που επιθυμεί.
5. Παροχή αυτονομίας στους εργαζόμενους.
Ένας δοκιμασμένος και αληθινός τρόπος για να καλλιεργήσετε ένα πιο θετικό και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας είναι να σταματήσετε τη μικροδιαχείριση (micromanagement). Αντίθετα, προσφέρετε στην ομάδα σας μια σχετική αυτονομία. Η μικροδιαχείριση κάνει την ομάδα σας αναποτελεσματική και νευρική. Η ανεξαρτησία στις συνθήκες εργασίας σημαίνει ότι τους δίνεις την ελευθερία να εργάζονται όπως θέλουν — εντός του λογικού φυσικά. Τους ενθαρρύνει επίσης να μοιραστούν τις απόψεις και τα σχόλιά τους μαζί σας.
Από την πλευρά σας, ωστόσο, αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση πώς να αναθέτετε αρμοδιότητες σε ανθρώπους, πιο αποτελεσματικά.
6. Να σέβεστε τον χρόνο όλων των άλλων.
Ο χρόνος είναι ο πιο πολύτιμος πόρος που έχουμε. Εξαιτίας αυτού, εάν δεν σέβεστε τον χρόνο όλων των άλλων, τότε δείχνει στην ομάδα σας ότι δεν έχετε σωστή εργασιακή κουλτούρα. Σε τελική ανάλυση, εάν δεν μπορείτε να σέβεστε τον χρόνο των άλλων, τότε πώς μπορούν να σας εμπιστευτούν σε άλλους τομείς;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να γίνει αυτό. Αλλά, εδώ είναι μερικές προτάσεις:
Πάντα να ξεκινάτε και να τελειώνετε τη βάρδια τους εγκαίρως.
Μην ενοχλείτε τους υπαλλήλους σας χωρίς σοβαρό λόγο κατά τη διάρκεια των «εκτός ωραρίου», διαστημάτων.
Εάν οι υπάλληλοί σας είναι σε πλήρη δραστηριότητα, τότε μην προσθέτετε στον φόρτο εργασίας τους νέες αρμοδιότητες.
Μην τους αλλάζετε τα προγράμματα την τελευταία στιγμή χωρίς σοβαρή αιτία
Καθορίστε με σαφήνεια τυχόν κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να μην χρειάζεται πάντα να σας ρωτούν για θεματα που αφορούν τη δουλειά τους. Έτσι θα σέβονται κι αυτοί τις δικές στιγμές προσωπικού χρόνου, αν έχετε ως υπεύθυνος κάποιες.
7. Μην περιφρονείτε το χιούμορ.
Η ομάδα σας εργάζεται για εσάς. Βοηθήστε τους να ρίξουν λίγο την πίεση, διασκεδάζοντας τους λίγο. Ένα αστείο, μια κουβέντα έξω από τα καθορισμένα πλαίσια δεν θα σας κάνει χειρότερο ηγέτη. Ισα ίσα θα σας εμφανίσει ως πιο προσιτό και ανθρώπινο.
9. Δώστε προτεραιότητα στην ευημερία της ομάδας σας.
Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ευημερίας και της παραγωγικότητάς. Πώς μπορούν να έχουν ενέργεια και να επικεντρωθούν στην εκτέλεση της δουλειάς τους όταν είναι αγχωμένοι, στερημένοι από πλευράς ύπνου ή αισθάνονται “χώμα” λόγω των υπερωριών; Προσπαθήστε να διακατέχονται από ένα δημιουργικό άγχος κι όχι από φόβο ή υπέρογκο φόρτο που θα τους κάνει να νιώθουν ως ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Αν βέβαια ο φόρτος δουλειάς δεν μπορεί να αποφευχθεί, εφαρμόστε άλλες τεχνικές ώστε η καλή ψυχολογία να βοηθήσει τη σωματική κόπωση.
10. Μην χρησιμοποιείτε φόβο.
Λάθη θα γίνουν. Έτσι κι αλλιώς κάνουμε όλοι, από τους Γενικούς Διευθυντές έως τους νέους υπαλλήλους. Έτσι, αντί να φρικάρετε την ομάδα σας κάθε φορά που ξεστρατίζει, χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία μάθησης. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να σε φοβάται η ομάδα σου. Αυτό δεν είναι ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για να εργαστεί κανείς. Και, ο φόβος δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για παρακίνηση. Είναι προτιμότερο να αγχώνεται η ομάδα για να μην σε στενοχωρήσει παρά να φοβάται μήπως τους επιπλήξεις δριμύτατα.
Το να αναπτυχθεί θετική εργασιακή κουλτούρα στην εργασία είναι κάτι που κερδίζεται σιγά σιγά. Απαιτεί προσπάθεια κι από τις δύο πλευρές. Έχει ευαίσθητες ισορροπίες και χρειάζεται επανέλεγχο για να μην φέρει άλλα αποτελέσματα όπως, ασυδοσία, αυθαιρεσία, αδιαφορία. Αν όμως πετύχει, δεν φαντάζεσαι πόσο πιο εύκολα θα γίνουν όλα.