Τα περισσότερα διαχρονικά πιάτα κρύβουν σπουδαίες ιστορίες πίσω τους. Κάποιες είναι συγκινητικές, άλλες είναι δραματικές και κάποιες άλλες μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Έτσι λοιπόν και σήμερα θα γυρίσουμε δύο αιώνες πίσω για να συναντήσουμε την tarte tatin και να γνωρίσουμε την ιστορία της.
Κάπως έτσι λοιπόν μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και συναντάμε στον 19° αιώνα δύο αδερφές από την Γαλλία, την Καρολίν και την Στέφανι Τάτιν οι οποίες ζούσαν στο Lamotte-Beuvron, μία μικρή αγροτική πόλη στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας.
Το 1894, άνοιξαν ένα ξενοδοχείο απέναντι από έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Η μεγαλύτερη αδερφή Στέφανι ή Fanny όπως την φώναζαν, ασχολήθηκε με την κουζίνα. Εκτός από φαγητά έφτιαχνε και κάποια γλυκά που τα πρόσφερε σαν επιδόρπια στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Ένα από αυτά τα γλυκά ήταν μία τάρτα με καραμελωμένα μήλα.
Πως όμως δημιουργήθηκε η Tarte Tatin;
Μία θεωρία λέει πως μια μέρα η Fanny ξέχασε τα μήλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο στο φούρνο. Μετά από κάποια ώρα μια μυρωδιά καμένου πλημμύρισε την κουζίνα. Ανοίγοντας το φούρνο παρατηρεί πως τα μήλα έχουν πάρει σκούρο χρώμα. Τότε, προσπαθώντας να σώσει την τάρτα, έβαλε τη ζύμη από πάνω και την ξαναέβαλε στο φούρνο. Όταν η ζύμη ψήθηκε την αναποδογύρισε, την έκοψε σε κομμάτια και την σέρβιρε στους πελάτες ζεστή. Οι πελάτες του ξενοδοχείου εντυπωσιάστηκαν από την ιδιαίτερη γεύση του επιδορπίου.
Μία άλλη θεωρία παρόλο που φαίνεται περίεργη μας λέει πως η Στέφανι έβαλε κατά λάθος ανάποδα την τάρτα στο φούρνου. Τοποθέτησε πρώτα τα μήλα και στη συνέχεια έβαλε από πάνω τη ζύμη και την έψησε. Όταν την έβγαλε από το φούρνο, τη σέρβιρε απευθείας στους πελάτες της χωρίς να της δώσει χρόνο να κρυώσει.
Οι δύο αδερφές δεν θέλησαν ποτέ να βάλουν το όνομα τους σε αυτό το πιάτο ούτε το δημοσίευσαν ποτέ.
Η τάρτα tatin κέρδισε τη δημοτικότητά της όταν το διάσημο εστιατόριο Maxim’s of Paris το έβαλε στο μενού του. Λέγεται πως ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Μaxim’s, Louis Vaudable πήγαινε συχνά στην περιοχή του Lamotte-Beuvron.
Επισκέφτηκε το μικρό ξενοδοχείο και ξετρελάθηκε από τη γεύση αυτού του πιάτου. Ζήτησε τη συνταγή, αλλά κανένας δεν του την έδωσε.
Σ΄αυτό το σημείο υπάρχουν δύο θεωρίες.
Η πρώτη θεωρία λέει πως έστειλε έναν μάγειρα ο οποίος μεταμφιέστηκε σε κηπουρό με σκοπό καθώς θα κινείται στο χώρο του ξενοδοχείου, να μπορέσει να μάθει τη συνταγή. Ο ‘’κατάσκοπος’’ κατάφερε μόλις μέσα σε 3 μέρες να ‘’κλέψει’’ τη συνταγή.
Η δεύτερη θεωρία λέει πως ο ίδιος ο Louis Vaudable προσλήφθηκε ως κηπουρός με σκοπό να βρει τρόπο να μάθει τη συνταγή. Έτσι και έγινε, μόνο που μέσα σε τρεις μέρες απολύθηκε γιατί δεν ήξερε να φυτεύει ούτε λάχανο. Όμως οι τρεις μέρες ήταν αρκετές για να μάθει τη συνταγή και το 1932, έτος που αγοράστηκε από την οικογένειά του το ξενοδοχείο Maxim’s, την έβαλε στο μενού του εστιατορίου.
Οι δύο αδερφές είχαν πεθάνει λίγα χρόνια πριν, παρόλα αυτά η συνταγή τους έμεινε για πάντα στην ιστορία της γαστρονομίας με το χαρακτηριστικό όνομα Tarte Tatin.
Υλικά
◉ 1τεμ. φύλλο σφολιάτας
Για τη γέμιση
◉ 6τεμ. κόκκινα μήλα
◉ 150γρ. ζάχαρη
◉ 100γρ. βούτυρο
Μέθοδος παρασκευής
▣ Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε την τάρτα βάζουμε το βούτυρο και ρίχνουμε ομοιόμορφα τη ζάχαρη.
▣ Βάζουμε το ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας ή στο φούρνο και αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει ένα ξανθό χρώμα.
▣ Στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω τα μήλα τα οποία πρώτα θα πρέπει να έχουμε καθαρίσει και κόψει σε τέταρτα. Ξεκινάμε από την περιφέρεια του ταψιού και καταλήγουμε στο κέντρο.
▣ Μόλις τα μήλα ροδίσουν απομακρύνουμε το ταψί από τη φωτιά.
▣ Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα ένα φύλλο σφολιάτας (λίγο μεγαλύτερο απ’ ότι το ταψί που έχουμε).
▣ Σκεπάζουμε τα μήλα με τη σφολιάτα και εφαρμόζουμε καλά στις άκρες κόβοντας το παραπανίσιο φύλλο.
▣ Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
▣ Όταν ψηθεί η τάρτα, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε 10 λεπτά, στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και τη σερβίρουμε ζεστή.
▣ Συνοδεύουμε με σαντιγί ή με παγωτό βανίλια ή με διάφορα φρούτα.