• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Σαλάτα ΄΄Olivier΄΄ μία συνταγή που χάθηκε αλλά ζει πάνω από έναν αιώνα !!!

Σαλάτα ΄΄Olivier΄΄ μία συνταγή που χάθηκε αλλά ζει πάνω από έναν αιώνα !!!

George AnastopoulosBy George Anastopoulos WINE PAIRING

Πόσο όμορφο και πόσο τιμητικό ένα φαγητό να παίρνει το όνομα του δημιουργού του. Έτσι και η σαλάτα ΄΄Olivier΄΄ ή όπως την ξέρουν οι περισσότεροι ΄΄Ρωσική σαλάτα΄΄.

Εμπνευστής της ο Γάλλος Σεφ Lucien Olivier (Люсьен Оливье) ο οποίος το 1860 εργαζόταν στο πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας ΄΄L’Hermitage΄΄. Είχε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στην κουζίνα του εστιατορίου όπου κανείς άλλος δεν είχε πρόσβαση.

Lucien-Olivier-(Люсьен-Оливье)
O Chef Lucien Olivier (Люсьен Оливье) και άποψη του εσωτερικού του Hermitage Restaurant

Εκεί ετοίμαζε κρυφά τη νόστιμη δημιουργία του με σκοπό κανείς να μην μπορεί να μάθει τη συνταγή του.

Η ακριβής συνταγή, ιδιαίτερα αυτή του dressing, κρατήθηκε μυστική από τον Σεφ και παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Εικάζεται πως ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, με γαλλικό κρασί, ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία.

Επιπλέον η σαλάτα περιείχε ανάλογα με τις εποχές του χρόνου αγριόγαλο, μοσχαρίσια γλώσσα, καπνιστή πάπια, κύβους πηχτής, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, αγγούρι, και βρασμένα αυγά.

Η σαλάτα έγινε τόσο διάσημη που ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ πήγε στο ΄΄L’Hermitage΄΄ για να τη δοκιμάσει.

Το 1883 σε ηλικία 45 ετών, ο Lucien Olivier πέθανε και μαζί με αυτόν χάθηκε και η πρωτότυπη συνταγή καθώς δεν έγραψε και δεν είπε σε κανέναν απολύτως τίποτα.

Το εστιατόριο ΄΄L’Hermitage΄΄, έκλεισε εντέλει το 1905.

hermitage
Εξωτερική άποψη του εστιατορίου Hermitage στη Μόσχα το 1900

Λέγεται πως ένας από τους βοηθούς του, ο Ιβάν Ιβάνοφ κατάφερε να μπει μία φορά μέσα στο ΄΄κρυφό΄΄ δωμάτιο. Το μόνο όμως που μπόρεσε να δει ήταν τα υλικά. Το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξει μία σαλάτα που να πλησιάζει την Olivier χωρίς όμως να μπορεί να αποτυπώσει την ίδια γεύση στους απαιτητικούς ουρανίσκους. Η σαλάτα αυτή ονομάστηκε Stolichny Salad.

hermitage-interior
Η απαράμιλλη πολυτέλεια στο εσωτερικό του εστιατορίου του Lucien Olivier

Με την πάροδο του χρόνου, η σαλάτα Olivier εξελίχθηκε και τα περισσότερα από τα γκουρμέ συστατικά αντικαταστάθηκαν με πιο κοινά υλικά, όπως μπιζέλια, καρότα, πατάτες, κοτόπουλο, ζαμπόν και τουρσί.

Σήμερα, οι παραλλαγές είναι ατελείωτες, με τους περισσότερους Ρώσους Σεφ να συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η προσθήκη καρότων στη σαλάτα ΄΄Olivier΄΄ είναι αίρεση.

Κάποια μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως:
⭗ τα υλικά θα πρέπει να είναι κρύα
⭗ τα λαχανικά να είναι κομμένα σε μικρό καρεδάκι
⭗ η μαγιονέζα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας ή ακόμα καλύτερα να την έχετε φτιάξει μόνοι σας

Σήμερα η σαλάτα Olivier είναι μία γιορτινή, παραδοσιακή σαλάτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς και είναι από της πιο δημοφιλείς σαλάτες της Ρωσικής κουζίνας.

Υλικά
⭗ 3 μέτριες πατάτες
⭗ 200γρ. αρακά
⭗ 4 μέτρια καρότα
⭗ 4 αυγά βρασμένα (ντυρ)
⭗ 150γρ. καπνιστό χοιρινό
⭗ 3 αγγουράκι κορνισόν
⭗ 200γρ. μαγιονέζα
⭗ αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής
▢ Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κύβους και στη συνέχεια τα βράζουμε.
▢ Βράζουμε και τον αρακά.
▢ Μόλις βράσουν τα κρυώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
▢ Κόβουμε καρεδάκι το καπνιστό χοιρινό και μπρινουάζ το αγγουράκι κορνισόν. Τα βάζουμε και αυτά μέσα στο μπολ.
▢ Με έναν τρίφτη τρίβουμε τα αυγά στο μπολ (μπορούμε αν θέλουμε να τα κόψουμε σε κύβους).
▢ Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
▢ Χρησιμοποιούμε αμέσως ή διατηρούμε στο ψυγείο.

Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.

Terre-Etoile-Riesling-Domaine-Christophe-Mittnacht

Terre d’ Etoiles Riesling
Domaine Christophe Mittnacht

Τα περισσότερα dressing που βασίζονται στο συνδυασμό ελαιόλαδου, μουστάρδας ή ξιδιού έχουν ισχυρές, όξινες γεύσεις που δουλεύουν καλά όταν πέφτουν μέσα σε πράσινα σαλατικά. Αυτά τα dressing είναι μεν καλά για τη γεύση της σαλάτας αλλά δεν είναι καθόλου καλά για τον συνδυασμό με το κρασί. Κάποια κρασιά θα αγωνιστούν με πάθος για να τα καταφέρουν αλλά με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αν κάνετε, λοιπόν, τον λάθος συνδυασμό, το κρασί θα είναι επίπεδο και μάλλον ανιαρό ή ανύπαρκτο.

To Terres d’Etoiles Riesling από το Domaine Christophe Mittnacht με οξύτητα που τσακίζει κόκκαλα και εντυπωσιακή συμπύκνωση είναι μια μάλλον καλή επιλογή για το συγκεκριμένο πιάτο.

Απαλό λεμονί χρώμα και ελκυστικά αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, άγουρου ανανά, μοσχολέμονου, ροδάκινου και πράσινου μήλου. Έχει κοφτερή οξύτητα και μέτριο σώμα ενώ η mineral αίσθηση παραμένει για ώρα στο στόμα.

Ρώσικη σαλάτα
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleKαθήκοντα για τον νέο Restaurant Manager
Next Article Food & Beverage Manager – Ο δεκαθλητής του Ξενοδοχειακού στίβου
George Anastopoulos
  • Website
  • Facebook
  • Instagram

O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Hellenic Hotels Team

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση

By George Anastopoulos

Salteñas το εθνικό πιάτο της Βολιβίας

By George Anastopoulos

Leche frita το τυπικό γλυκό της Βόρειας Ισπανίας

By George Anastopoulos

Κις Λορέν, η πιο γνωστή τάρτα του κόσμου

By George Anastopoulos

Mochi, το δημοφιλές Ιαπωνικό επιδόρπιο

By George Anastopoulos

Φαλάφελ, μία ιστορία 1000 χρόνων!!

By George Anastopoulos

Chorrillana, το απόλυτο φαγητό της Χιλής

By George Anastopoulos

Cubanos ένα σάντουιτς κάπου ανάμεσα στην Κούβα και στη Φλόριντα

By Vassilios Canellos

Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.