• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Οι ψαράδες της Κανταβρικής θάλασσας και το αγαπημένο τους Marmitako
marmitako

Οι ψαράδες της Κανταβρικής θάλασσας και το αγαπημένο τους Marmitako

George AnastopoulosBy George Anastopoulos WINE PAIRING

Το Marmitako είναι ο εκπρόσωπος της Βασκικής κουζίνας. Η χώρα των Βάσκων βρέχεται από την Κανταβρική θάλασσα ή αλλιώς Βισκαϊκό κόλπο.

Από αυτόν τον κόλπο οι ψαράδες εκείνης της εποχής έφευγαν, ταξιδεύοντας στον άγριο ατλαντικό ωκεανό, φτάνοντας ακόμα και μέχρι τον μακρινό Καναδά για να ψαρέψουν τον μακρυπτέρυγο τόνο.

Η Οδύσσεια των ψαράδων διαρκούσε αρκετούς μήνες, εργάζονταν σκληρά ώστε να φέρουν φρέσκο τόνο για άμεση κατανάλωση ή για κατάψυξη και διατήρηση. Για αιώνες, οι ναυτικοί των Βάσκων εκμεταλλεύτηκαν αυτό το δημοφιλές ψάρι φτιάχνοντας μία ιδιαίτερη και συνάμα εύκολη συνταγή η οποία τους γέμιζε ενέργεια όσο μάχονταν με τα κύματα.

marmitako-fishermen
Πίνακας με Ισπανούς ψαράδες που τρώνε “εν πλω” El pan nuestro de cada día – Álvarez Sala, Ventura

Το Marmitako είναι επίσης γνωστό ως marmita, sorropotún ή caldeirada ανάλογα με την περιοχή που παρασκευάζεται. Το όνομα του το πήρε από το μεταλλικό σκεύος στο οποίο μαγειρευότανε που στο βασκικό λεξικό σημαίνει κατσαρόλα.

Εκείνες τις μέρες, στο πλοίο, ο μάγειρας είχε λίγα είδη για να ετοιμάσει το γεύμα, έτσι το ψάρι, μερικές πατάτες και λίγα ακόμα λαχανικά ήταν αρκετά ώστε να ταΐσει το πλήρωμα.

marmite

Σε αυτό το μεταλλικό σκεύος, έβαζαν τον τόνο μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτα και πιπέρι. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ως ένα στιφάδο τόνου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παχιά σύσταση, κυρίως λόγω των αμυλούχων πατατών.

Πριν έρθει ή πατάτα στη γηραιά ήπειρο το Marmitako φτιαχνόταν κάποιες φορές με γογγύλια και άλλες με κάστανα.
Με τα χρόνια, αυτή η συνταγή έγινε δημοφιλής κατά μήκος της βόρειας ακτής. Εάν υπάρχει ένα πιάτο που δεν λείπει το καλοκαίρι στο βορρά, αυτό είναι το Marmitako.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα στιφάδο, είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των υπέροχων γευμάτων και των καλοκαιρινών γαστρονομικών διαγωνισμών. Ένα είδος πιάτου ασυνήθιστο σε ζεστό καιρό.

Αυτό που το κατέστησε απαραίτητο κατά τη θερινή περίοδο ήταν ουσιαστικά η εποχικότητα του κύριου συστατικού του.

Ο τόνος είναι η πιο αυθεντική επιλογή, σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πιάτο, ανάλογα με τον τύπο ψαριού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του marmitako.
Όταν παρασκευαστεί με ένα άλλο είδος ψαριού, τότε θα λάβει το όνομα του, Marmitako + το όνομα του εκάστοτε ψαριού……

Υλικά

▢ 2 φιλέτα φρέσκου τόνου
▢ 60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
▢ 2 σκελίδες σκόρδου
▢ 1 κρεμμύδι ξερό
▢ ½ κόκκινη πιπεριά
▢ ½ πράσινη πιπεριά
▢ 1 μεγάλη πατάτα
▢ 250γρ. ντομάτες σε κύβους
▢ ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
▢ ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
▢ 100ml λευκό κρασί
▢ 600ml ζωμό ψαριού
▢ θαλασσινό αλάτι
▢ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
▢ φρέσκο μαϊντανό

Μέθοδος παρασκευής

◉ Ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο.
◉ Στη συνέχεια κόβουμε τις πιπεριές και την πατάτα σε κύβους.
◉ Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι.
◉ Στη συνέχεια προσθέτουμε κατά σειρά τις πιπεριές, τις πατάτες και το σκόρδο.
◉ Αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να σοταριστούν τα υλικά και συνεχίζουμε βάζοντας την ντομάτα κομμένη σε κύβους.
◉ Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, θυμάρι και καπνιστή πάπρικα. ◉ Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
◉ Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λευκό κρασί. Αφήνουμε να ρεντουίρει (συρρίκνωση υγρών) και προσθέτουμε το ζωμό ψαριού.
◉ Μόλις πάρει βράσει, βάζουμε ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
◉ Ενώ το στιφάδο σιγοβράζει, αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές τα δύο φρέσκα φιλέτα τόνου και στη συνέχεια κόβουμε το καθένα σε κύβους.
◉ Αφού σιγοβράσει το στιφάδο για 20-25 λεπτά, προσθέτουμε τον τόνο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
◉ Σερβίρουμε το στιφάδο τόνου σε βαθύ πιάτο γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό.

Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.

Sauvignon-Blanc-Lykos-Winery

Sauvignon Blanc
Lykos Winery

Επειδή το Sauvignon Blanc ταιριάζει πολύ καλά με δυναμικά συστατικά όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες, αλλά και με την υφή που δίνει η χυλωμένη πατάτα, το επιλέξαμε για να πλαισιώσουμε αυτό το κλασσικό βασκικό Marmitako Από την ψαριά στην κατσαρόλα και συνδυασμένο όλο αυτό με Μεσογειακό αμπέλι μεγαλωμένο κάτω από τον Ελληνικό ήλιο.

Φρέσκια μύτη με αρώματα λεμονιού, lime, mango, ροδάκινου και ανανά. Νύξεις από λευκά άνθη και φυτικές νότες συμπληρώνουν το αρωματικό σύνολο.

Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα. Ζουμερό lime, ροδάκινο, grapefruit και λεμόνι πλαισιώνονται από νότες μαργαρίτας, πιπεριάς και λευκών λουλουδιών. Επίγευση εσπεριδοειδών που διαρκεί.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleStreet Bars – Είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει;
Next Article Τι είναι το Fine dining και τι το Casual dining
George Anastopoulos
  • Website
  • Facebook
  • Instagram

O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By George Anastopoulos

Salteñas το εθνικό πιάτο της Βολιβίας

By George Anastopoulos

Leche frita το τυπικό γλυκό της Βόρειας Ισπανίας

By George Anastopoulos

Κις Λορέν, η πιο γνωστή τάρτα του κόσμου

By George Anastopoulos

Mochi, το δημοφιλές Ιαπωνικό επιδόρπιο

By George Anastopoulos

Φαλάφελ, μία ιστορία 1000 χρόνων!!

By George Anastopoulos

Chorrillana, το απόλυτο φαγητό της Χιλής

By George Anastopoulos

Cubanos ένα σάντουιτς κάπου ανάμεσα στην Κούβα και στη Φλόριντα

By Vassilios Canellos

Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

By George Anastopoulos

Ένα αστείο ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το casados

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
  • Restaurant Captain Job Description

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.