• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Οδηγός επιβίωσης για ξενοδοχεία. Δείτε το μάρκετινγκ αλλιώς
digital-transformation

Οδηγός επιβίωσης για ξενοδοχεία. Δείτε το μάρκετινγκ αλλιώς

John ProtopapadakisBy John Protopapadakis ΔΙΚΤΥΑ

Αμέτρητα άρθρα έχουν γραφτεί τις τελευταίες εβδομάδες για την επόμενη μέρα στον τουρισμό. Διαβάσαμε για τη νέα τάξη πραγμάτων στον χώρο της φιλοξενίας στην μετά κορωνοϊό εποχή:

για μαζικές απολύσεις υπαλληλικού προσωπικού, για αγοραφοβικούς επισκέπτες, για ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν, θα πτωχεύσουν ή θα αλλάξουν ιδιοκτησία, για το θάνατο του μίνι-μπαρ και του μπουφέ, για τις επιβλαβείς ξαπλώστρες, για υγειονομικά πρωτόκολλα, για tour operators που παγώνουν τις πληρωμές και ζητούν εκβιαστικά εκπτώσεις, για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, για ζημιές που θα ξεπεράσουν κατά πολύ την 11η Σεπτεμβρίου, για επούλωση των πληγών μετά από 4-5 χρόνια και για πολλά άλλα.

Πέρα όμως από όλα αυτά, η πανδημία αποκάλυψε τη «γύμνια» που διέπει μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην φιλοξενία. Τόσα χρόνια, η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας είχε κρύψει καλά της ελλείψεις και τις χρόνιες μας παθογένειες.
Με τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο, οι πληρότητες ήταν άκρως ικανοποιητικές, με την προσφορά καταλυμάτων να αυξάνεται κατακόρυφα.

◎ Ήρθε όμως η ώρα, αν θέλουμε να επιβιώσουμε σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό, όπου ο θάνατός σου είναι η ζωή μου, να δούμε το μάρκετινγκ (και δη το ψηφιακό) αλλιώς…

◎ Ήρθε η ώρα για τον ιδιοκτήτη-μάνατζερ οποιοδήποτε καταλύματος, μικρού ή μεγάλου, να δει τα λάθη του και να τα διορθώσει. Αν δεν το κάνει, θα ξεπεραστεί από τις εξελίξεις (περιμένοντας καρτερικά από τον tour-operator να του γεμίσει τα δωμάτια) και νομοτελειακά θα εξέλθει της αγοράς.

◎ Ήρθε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να περιορίσει την εξάρτηση από τους ΤΟ ή τους ΟΤAs (που επλήγη η φήμη τους, καθώς αρκετοί δεν χειρίστηκαν σωστά το θέμα των αποζημιώσεων των πελατών τους).

◎ Ήρθε λοιπόν η ώρα να επενδύσει στο άμεσο μάρκετινγκ. Να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει μια βάση δεδομένων, αποστέλλοντας newsletters σε πελάτες, ενημερώνοντάς τους για προσφορές και για προνόμια αν κλείσουν απευθείας.

Πάνω από όλα, ήρθε η ώρα για «ψηφιακό μετασχηματισμό.

◎ Δημιουργήστε μία στιβαρή ιστοσελίδα (με μια αξιόπιστη μηχανή κράτησης), δραστηριοποιηθείτε στα social media, διαχειριστείτε τη διαδικτυακή σας φήμη (ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να γράφουν σχόλια ή reviews, απαντήστε σε θετικές και αρνητικές κριτικές, αξιοποιήστε την ανατροφοδότηση), ανακαλύψτε τις online στοχευμένες διαφημίσεις, ανεβάστε πολύτιμο περιεχόμενο (π.χ. τι μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στην περιοχή).

◎ Ήρθε η ώρα να επενδύσετε στο προσωπικό σας. Οι άνθρωποί σας κρατούν το κλειδί της επιτυχίας σας. Μην ξεχνάτε ότι «μία καλή εξυπηρέτηση μπορεί να σώσει ένα κακό γεύμα, ωστόσο το καλύτερο γεύμα δεν μπορεί να σώσει μια προβληματική εξυπηρέτηση». Προσλάβετε τους κατάλληλους ανθρώπους, εκπαιδεύστε τους, δώστε τους κίνητρα, κάντε τους να αισθανθούν μέλη της οικογένειάς σας.

◎ Τέλος, ήρθε ή ώρα να επιμορφωθείτε εσείς οι ίδιοι. Προσπαθήστε να δείτε τι θέλουν οι πελάτες σας, τις τους δυσαρεστεί (κοινώς, κάντε έρευνα), δώστε το πράσινο φως για επενδύσεις (π.χ. ανακαίνιση – πολλά καταλύματα είναι σε τραγική κατάσταση), βγείτε έξω από το γραφείο σας και συναναστραφείτε με πελάτες και προσωπικό, ενθαρρύνετέ τους να παραπονεθούν και επιλύστε τα παράπονα προς όφελός τους (μην ξεχνάτε, το παράπονο είναι δώρο).

Στην επόμενη μέρα που ξημερώνει οι μετριότητες δεν έχουν καμία τύχη. Αδράξτε την ευκαιρία και αναβαθμίστε την εμπειρία του πελάτη σας, προσφέρετε του καλό value for money, αξιοποιήστε την τεχνολογία, ξεπεράστε τις προσδοκίες του, πάνω από όλα όμως σκεφτείτε πελατοκεντρικά.
Αν δεν το κάνετε, θα συνεχίσετε να εξαρτάστε από τις ορέξεις των tour operators και των online travel agents, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία και την επιβίωσή σας…

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΤαμπουλέ ένα πιάτο από τα βουνά του Λιβάνου και της Συρίας
Next Article Πως το φως επηρεάζει το κρασί μέσα στο κελάρι;
John Protopapadakis
  • Website
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

O Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης είναι συγγραφέας, καθηγητής και εισηγητής σεμιναρίων σε θέματα μάρκετινγκ, ποιοτικής εξυπηρέτησης και διαχείρισης παραπόνων. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει MBA (Master of Business Administration) από το Cleveland State University. Έχει εργαστεί στο τμήμα μάρκετινγκ της Misko-Barilla, καθώς και από το 2000 έως σήμερα, ως καθηγητής μάρκετινγκ και ποιοτικής εξυπηρέτησης, στην τουριστική σχολή Le Monde. Είναι συνεργάτης της HotelTraining.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By John Protopapadakis

Angostura – Το ιδιότυπο branding που την ξεχώρισε

By John Protopapadakis

Influencers και brand ambassadors. Σε τι διαφέρουν;

By Greg Michopoulos

Social Media και η επιχείρηση σας

By Vassilios Canellos

Mail Marketing προς το προσωπικό σας

By Vassilios Canellos

Πως συμβάλλει στο μάρκετινγκ το blog του ξενοδοχείου;

By John Protopapadakis

Τακτικοί πελάτες – πως μπορούν να μας παραπλανήσουν

By John Protopapadakis

22 πρακτικές μάρκετινγκ για εστιατόρια

By John Protopapadakis

Παράπονα σε εστιατόριο. Πώς τα χειριζόμαστε

By John Protopapadakis

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το remarketing από ένα ξενοδοχείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
  • Restaurant Captain Job Description

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.