Δεν είναι παράδοξο οτι ο Ελληνικός τουρισμός βασίζεται στο αίσθημα ατομικής ευθύνης.Ο κόσμος έχει αλλάξει με την πανδημία Covid19, όχι μόνο στις πιο εμφανείς πτυχές που μας επηρεάζουν τώρα.
Κοιτώντας στο μέλλον, οι νομικές ευθύνες σχετικά με τη δέουσα τακτική επεκτείνονται με απρόβλεπτους τρόπους. Οι νομικοί προσφέρουν τώρα διαδικτυακή συμβουλευτική, ορισμένοι το κάνουν δωρεάν προκειμένου να αξιολογήσουν πιθανές αξιώσεις.
Αν και θα απαιτούσε διορατικότητα για να χαρτογραφήσει πλήρως κανείς το μέλλον των ασφαλών πρακτικών, υπάρχουν αρκετές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε και να περιμένουμε να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ίσως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την επικείμενη επιστροφή του status quo μόλις βρεθεί μια λύση στον Covid19 αλλά τώρα όμως βαδίζουμε σε θολό τοπίο.
Η σύντομη λίστα παρακάτω, εξετάζει παραδείγματα που οι εργοδότες θα πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα.
Αυστηρές πρακτικές αποστάσεων
Είναι το προφανές, αλλά είναι επίσης και το σύνολο των προτύπων που επηρεάζουν περισσότερο τον χώρο εργασίας μας. Καθώς πολλές χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε lockdown, δεν έχουμε δει την εφαρμογή νέων μέτρων σε σημαντική κλίμακα. Δράσεις όπως ο περιορισμός του αριθμού σε συναντήσεις και η ενθάρρυνση των εργαζομένων να εργάζονται εξ αποστάσεως θα πρέπει να αποτελούν Μια προτεραιότητα. Παρόλα αυτά o Ελληνικός τουρισμός , δεν έχει τηλετουρισμό, οπότε χρειάζεται επαγρύπνηση.
Εφαρμοζόμενα πρωτόκολλα υγιεινής
Έχουν προβλεφθεί από τη νομοθεσία πλήθος ενεργειών που θα περιορίσουν τη μετάδοση του ιού αλλά και την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων παρόλα αυτά η εφαρμογή τους αναμένεται να φανεί τώρα στα εποχιακής λειτουργίας ξενοδοχεία. Εν αναμονή, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές υγιεινής που ίσως θα πρέπει να διατηρηθούν και μετά την πανδημία. Τέτοιες πρακτικές περιλαμβάνουν τακτική απολύμανση χεριών, σκευών και εργαλείων καθώς και προγραμματισμένες απολυμάνσεις κοινοχρήστων χώρων.
Καλλιέργεια προσωπικής ευθύνης
Πρέπει να θεσπιστεί ένας κανονισμός που να μιλάει για τη σημασία της προσωπικής ευθύνης. Αυτή η πρακτική πρέπει να έχει τη μορφή σεμιναρίου ή συχνών ενημερώσεων σχετικά με την προσωπική ευθύνη όσον αφορά την εξάπλωση των ιών.
Θέλετε να καλλιεργήσετε ένα περιβάλλον τιμιότητας και αίσθησης ασφάλειας;
Το πρόγραμμα πρέπει να ενσωματωθεί σε πρακτικές HR, αναζητώντας και επαγγελματική συμβολή εξωτερικού συνεργάτη στην εφαρμογή του. Για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα πρέπει να εκτελείται σε όλη την εταιρεία όχι μόνο εκεί που μας βλέπουν οι πελάτες. Από το επίπεδο των στελεχών και προς τα κάτω, δεν πρέπει να υπάρχει αίσθηση ανισότητας στην εφαρμογή.
Θα ήταν καλύτερο αν εκπαιδεύατε επίσης προσωπικό για αυτοαξιολόγηση στην τήρηση των πρωτοκόλλων. Ένας υπάλληλος υγειονομικής περίθαλψης επίσης μπορεί να αναλάβει να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει το προσωπικό με γνώσεις σχετικά με την πρόληψη και την διάγνωση κοινών συμπτωμάτων.
Αυτές οι πρακτικές θα φαίνονταν ακραίες και περίεργες πριν από την τρέχουσα κατάσταση. Τώρα, όμως θα γίνουν το χρυσό πρότυπο των υπεύθυνων πρακτικών που θα εφαρμόσουν οι εργοδότες σε όλον τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης.